Cultuuroverleg
Meetjesland

Den Hannekesnest pioniert op Samenwerk

Den Hannekesnest tipt het ruimtedeelplatform Samenwerk

08 dec 2022

Artiesten

Cultuur- en erfgoedpubliek

Medewerkers van lokale besturen

Organisatoren

Gert Brouns, sinds augustus 2022 aan de slag als coördinator van Den Hannekesnest, vertelt over de meerwaarde van publicatie van hun ruimtes op het ruimtedeelplatform Samenwerk.

Deel dit verhaal

facebook twitter

COMEET en Plattelandscentrum Meetjesland brengen binnen het project Ruimte voor Verbinding mensen die een (leegstaande en tijdelijke) ruimte met creatieve blijheid vullen, samen. Als onderdeel binnen het project werd een ruimtedeelplatform ontwikkeld en gepromoot, getiteld Samenwerk.

Eén van de pioniers op dit platform is Den Hannekesnest.

 

 

Hoe ontstond Den Hannekesnest?

Op het moment dat de kerk ontwijd werd, heeft de Kerkfabriek contact opgenomen met ObraBaken VZW, de overkoepelende organisatie op de Langerbrugsestraat. In 2015 kregen zij het voorstel om de kerk in erfpacht te nemen voor minstens 30 jaar, mits ze daar een invulling aan konden geven en de nodige fondsen konden voorzien voor de inrichting en de verbouwing ervan. Via een buurtbevraging kwamen ze uit bij het Buurtpunt Den Hannekesnest. Het contact met de buurt was de eerste en belangrijkste insteek. Gert legt uit: “De werking van de burenbar is vooral gestoeld op vrijwilligers uit de buurt, de winkel wordt uitgebaat met de inzet van cliënten – mensen met een beperking die zo hun eerste arbeidsstapjes kunnen zetten. In een latere fase is er dan de zaalverhuur gekomen toen bleek dat er toch nog ruimte over was.

In 2020 was Den Hannekesnest afgewerkt en zijn ze in volle coronatijd gestart, wat zeker niet evident was. Hierdoor werd hun openingsfeest pas op 30 september 2022 georganiseerd. “Voordeel van deze latere datum is dat de mensen je ondertussen ook wel al kennen, je ben niet meer ‘gloednieuw’, daardoor was er ook volk dat wellicht anders niet gekomen zou zijn.“. Er was veel volk aanwezig: nieuwe mensen maar ook cliënten die samen met hun ouders kwamen. Ze kijken er met veel plezier en trots op terug.

Als één van de eersten lanceerde Den Hannekesnest twee ruimtes op Ruimtedeelplatform Samenwerk. ‘Het Laatste Avondmaal‘ wordt enkel als vergaderzaal verhuurd en kan zo’n 16 personen ontvangen, terwijl ‘Het Oksaal‘ geen vaste indeling kent en voor een grote variëteit aan activiteiten kan gebruikt worden, afhankelijk van de visie van de huurder. Deze zalen werden eerder al verhuurd via hun eigen website maar zijn intussen ook boekbaar via ons platform.

 

"De publicatie op Samenwerk resulteert in een grotere zichtbaarheid van verhuurbare ruimtes, een groter publiekbereik, en diversere invullingen."

Gert Brouns, Den Hannekesnest.

Rol van sociale economische tewerkstelling

De zalen worden uitgebaat in sociale economische tewerkstelling van Obra|Baken. Een sociale tewerkstellingsplek kent een andere kostenstructuur en businessmodel dan een reguliere onderneming. Gigantische winsten maken is niet de hoofddoelstelling, maar het is natuurlijk wel fijn om uit de kosten te komen.

Wanneer de ruimtes binnen Den Hannekesnest verhuurd worden, helpen de medewerkers mee in het voorzien van koffie, thee, of andere drankjes. Ook helpen ze bij het netjes houden van de zalen.

Bij een avondoverleg is dit niet of minder het geval. Dan wordt er vooral met het sleutelkastje gewerkt. De mensen die dan de zaal huren zijn vooral op zichzelf aangewezen (wel na onderlinge afspraken uiteraard). Het sleutelkastje hangt echt aan de hoofdingang, buiten, dus beneden in de kerk wordt dan ook alles wel toegankelijk. Daarbij rekenen ze bij Den Hannekesnest absoluut op vertrouwen in de huurder: “We hebben nog een minimum aan vertrouwen in de mensheid” lacht Gert.

Binnen Den Hannekesnest is het niet toegelaten privéfeestjes te organiseren; enkel verenigingen en organisaties, alsook zelfstandigen kunnen terecht in de zalen. Dit wordt echter niet beperkt tot gemeente Evergem: “In principe hebben zij wel voorrang op andere organisaties, maar doordat we over twee ruimtes beschikken, kunnen we hen vaak – àls het zich al voordoet – wel een back-up optie aanbieden.

Firma’s komen vooral overdag, bij verenigingen is dit vaak eerder naar de avond toe. “Er zit hier wel een goeie mix in waardoor de bezetting naar zalen toe ook wel gradueel verloopt.

Aanleiding tot zalen aanbieden

Het gegeven om de zalen aan te bieden aan het bredere publiek, is organisch gegroeid. De zalen worden nu zowel intern als extern gebruikt. Er is ook voldoende parkeergelegenheid voor de deur wat uiteraard een grote meerwaarde vormt.

Door de ruimtes via het ruimtedeelplatform Samenwerk aan te bieden heb je een groter bereik en kan je ook rekenen op een grotere variatie aan bereik. Momenteel verloopt dit via een contactformulier (Google Form) op hun website of via telefonisch contact – wat zeker ook werkt – maar bij Den Hannekesnest zijn ze zich bewust van het belang van mee evolueren en innoveren en weten ze dat ze moeten blijven werken aan hun bekendheid en zichtbaarheid. Ze zien daarin een groot potentieel dat nog niet benut is, en dit hopen ze via Samenwerk toch te bekomen. Een diversiteit naar huurders toe is dan een gevolg daarvan.

 

 

"Onze regio heeft nood aan een bundeling van lokale ruimtes die op deze manier vlot toegankelijk worden. In zekere zin trekken we het korte keten-principe door naar dit domein. "

Gert Brouns, Den Hannekesnest.

Besluit

Bij Den Hannekesnest kijken ze alvast uit naar de boekingen die zullen binnenkomen via Samenwerk. Door de verhuur die op vandaag plaatsvindt, draaien de burenbar en korte ketenwinkel automatisch ook beter. Want als je Den Hannekesnest niet kent, ga je er niet altijd binnenstappen, maar voor verhuur van ruimtes moet je er toch zijn, dus dan wordt er al sneller eens rondgekeken op het gelijkvloers aan de bar en de winkel. De zaalverhuur komt dus de reguliere werking ook ten goede! 

  • Foto’s van ruimtes: Rosan Steenbrugge.
  • Portretfoto Gert Brouns: Nele De Brabander.
  • Lees hier meer over het project Ruimte voor Verbinding waarin de ontwikkeling van ruimtedeelplatform Samenwerk kadert.
  • Bekijk hier de ruimtes die Den Hannekesnest aanbiedt op het ruimtedeelplatform Samenwerk.
  • Lees hier meer over het netwerkevenement Ruimtekapers:
  • Meer info over Den Hannekesnest lees je hier.
  • Wens je meer info over dit project? Contacteer nele.de.brabander@comeet.be of info@samenwerk.be

Gerelateerde verhalen

Leer hoe stamboomonderzoek werkt en speur naar jouw roots!

Michiel Vandenabeele, archief- en documentbeheerder

Cultuur- en erfgoedpubliek

Margaux versterkt COMEET als stagiaire

Margaux Roegiers, studente Sociaal Werk

Scholen

Jongeren

Vrijwilligerswerk is het hart van het lokale leven, het houdt een gemeenschap samen.

Bram De Saedeleir

Cultuurvrijwilligers

Cultuur- en erfgoedpubliek

Erfgoedvrijwilligers

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?