De tentoonstelling werd in elkaar gebokst door de leerlingen van de OKAN-klas, anderstalige leerlingen die de school een taalkundig duwtje in de rug geeft om het Nederlands beter onder de knie te krijgen, en de leerlingen van het vijfde Humane Wetenschappen.
De tentoonstelling symboliseert ontmoeting en verbinding, ze smeedt nieuwe vriendschappen tussen leerlingen die door de taalbarrière al te vaak nog te ver van elkaar verwijderd zijn én ze lonkt naar wat thuis is in de hoofden van de leerlingen. Het gedichtje van de leerling met Roemeense roots zegt het allemaal: het gaat over verdriet en vreugde, over vooruitblikken en achteruit kijken.
“Volgende keer willen we nog dieper graven”, vertelt leerkracht Ciska Himschoot, die ons voor Erfgoeddag contacteerde om hierin samen te werken. “De leerlingen gaven zelf aan dat ze meer tijd nodig hebben om elkaar te leren kennen en om nog beter werk af te leveren. Eens samen naar de zee of een dagje kennismaking inlassen zou ook fijn zijn, nu was het wat kort dag.”
“Voor ons zijn die regendruppels in België écht iets heel positiefs, want de droogte in ons thuisland is soms echt een probleem.”
Leerling OKAN
De resultaten zijn verbluffend mooi. Leerlingen tekenden, dichtten, werkten met geluid, projectie en maakten dankbaar gebruik van de prachtige kapel, een Eekloos monument om u tegen te zeggen.
Enkele leerlingen van Ghanese komaf hadden boven België wat regendruppels en boven Ghana de zon getekend. “Maar dat is niet wat het lijkt”, vertelt één van de leerlingen. “Voor ons zijn die regendruppels in België écht iets heel positiefs, want de droogte in ons thuisland is soms echt een probleem.”
Dit en nog veel andere verhalen duiken op en de meest mondige leerlingen leggen enthousiast uit wat het allemaal betekent. Het was voor COMEET aangenaam om hier aan mee te denken en de leerlingen te ontvangen midden de heemkundige verzameling van onze Koninklijke Vereniging voor Volkskunde (KVVV Eeklo) en de stedelijke academie. We kijken al uit naar het volgende mailtje van Ciska en de leerlingen van College OLV Ten Doorn.
Oorlogscollectie fotografie voor onze Meetjeslandse kerken
Bart Van Damme, COMEET, Erfgoedcel Meetjesland
80 jaar Bevrijding in het Meetjesland
Erfgoedcel Meetjesland
Cultuurvrijwilligers
Cultuur- en erfgoedpubliek
Wil je graag op de hoogte blijven?