Cultuuroverleg
Meetjesland

Leerlingen creëren tentoonstelling 'Thuis' in Kapel OLV Ten Doorn

Leerlingen creëren tentoonstelling ‘Thuis’ in Kapel OLV Ten Doorn

15 mei 2024

Scholen

Cultuur- en erfgoedpubliek

Jongeren

De leerkrachten en leerlingen van het College OLV Ten Doorn brachten een nieuwsgierig bezoekje aan de tentoonstelling met het thema ‘Thuis’.

Deel dit verhaal

facebook twitter

De tentoonstelling werd in elkaar gebokst door de leerlingen van de OKAN-klas, anderstalige leerlingen die de school een taalkundig duwtje in de rug geeft om het Nederlands beter onder de knie te krijgen, en de leerlingen van het vijfde Humane Wetenschappen.

De tentoonstelling symboliseert ontmoeting en verbinding, ze smeedt nieuwe vriendschappen tussen leerlingen die door de taalbarrière al te vaak nog te ver van elkaar verwijderd zijn én ze lonkt naar wat thuis is in de hoofden van de leerlingen. Het gedichtje van de leerling met Roemeense roots zegt het allemaal: het gaat over verdriet en vreugde, over vooruitblikken en achteruit kijken.

 

“Volgende keer willen we nog dieper graven”, vertelt leerkracht Ciska Himschoot, die ons voor Erfgoeddag contacteerde om hierin samen te werken. “De leerlingen gaven zelf aan dat ze meer tijd nodig hebben om elkaar te leren kennen en om nog beter werk af te leveren. Eens samen naar de zee of een dagje kennismaking inlassen zou ook fijn zijn, nu was het wat kort dag.”

 

“Voor ons zijn die regendruppels in België écht iets heel positiefs, want de droogte in ons thuisland is soms echt een probleem.”

Leerling OKAN

De resultaten zijn verbluffend mooi. Leerlingen tekenden, dichtten, werkten met geluid, projectie en maakten dankbaar gebruik van de prachtige kapel, een Eekloos monument om u tegen te zeggen.

Enkele leerlingen van Ghanese komaf hadden boven België wat regendruppels en boven Ghana de zon getekend. “Maar dat is niet wat het lijkt”, vertelt één van de leerlingen. “Voor ons zijn die regendruppels in België écht iets heel positiefs, want de droogte in ons thuisland is soms echt een probleem.”

Dit en nog veel andere verhalen duiken op en de meest mondige leerlingen leggen enthousiast uit wat het allemaal betekent. Het was voor COMEET aangenaam om hier aan mee te denken en de leerlingen te ontvangen midden de heemkundige verzameling van onze Koninklijke Vereniging voor Volkskunde (KVVV Eeklo) en de stedelijke academie. We kijken al uit naar het volgende mailtje van Ciska en de leerlingen van College OLV Ten Doorn.

 

Gerelateerde verhalen

De sluitingen, de legacy: textiel

Bart Van Damme, stafmedewerker Cultureel Erfgoed COMEET

Cultuur- en erfgoedpubliek

Het kapelletje van Robert en Felicie

Robert & Felicie (85 jaar)

Cultuur- en erfgoedpubliek

Erfgoedvrijwilligers

Het UiTPAS-spel voor anderstaligen

Marjolijn Van Erdeghem, Actief met Taal

Medewerkers van lokale besturen

Organisatoren