Cultuuroverleg
Meetjesland

Het UiTPAS-spel voor anderstaligen

Het UiTPAS-spel voor anderstaligen

13 mei 2024

Medewerkers van lokale besturen

Organisatoren

Marjolijn van Actief met Taal wilde via spelvorm de UiTPAS Meetjesland uitleggen aan de anderstalige nieuwkomers die zij begeleidt. Samen met Ellen van COMEET werkten ze het UiTPAS-spel uit waarbij aan de hand van een kaart zichtbaar wordt waar je punten kan sparen en voor welke omruilvoordelen je er terecht kan.

Deel dit verhaal

facebook twitter

Tijdens ‘Actief met Taal’ oefent Marjolijn van Erdeghem samen met anderstalige nieuwkomers Nederlands op een actieve manier. De focus ligt dan wel op het spreken van Nederlands, ze leren ook nieuwe mensen én de stad kennen. Want Marjolijn neemt als begeleider de groep ook vaak mee op stap en zorgt er zo voor dat ze tijdens taalstimulerende activiteiten ontdekken wat ze in Eeklo allemaal kunnen doen. Daarom wilde ze ook op een heel laagdrempelige manier de UiTPAS Meetjesland voorstellen.

 

Spelverloop:

Aan de hand van de kaart van stad Eeklo werden de UiTPAS-locaties gepind. Stad Eeklo heeft de stadsmap geplot, zo konden de nieuwkomers de locaties goed herkennen tijdens het spel en zich oriënteren in de stad. De focus lag uiteraard op het spreken van de Nederlandse taal, dus trokken de deelnemers elk om beurt een kaart.

 

 

In een eerste ronde gingen de kaarten over de locatie zelf en vertelden de deelnemers over wat ze denken daar te kunnen doen. Bijvoorbeeld was het sportpark een UiTPAS-locatie en stond er op de kaart een foto van het zwembad en sporthal. De kaart werd bij de juiste locatie gelegd.

Meteen na het spel werd als beloning aan de aanwezigen gratis UiTPASsen verdeeld waarmee ze ook meteen een punt konden sparen in de bib.

Tijdens de tweede ronde gingen de kaarten over het omruilvoordeel of de voordelen die je op de UiTPAS-locatie kon ontvangen en voor hoeveel punten. Opnieuw trokken de deelnemers elk om beurt een kaart en vertelden ze over wat ze hierop zagen.

 

"Door het spel zijn we nu echt veel fijner bezig rond de UiTPAS, als we nu op een plaats komen waar een UiTPAS-zuil staat, gaan we allemaal een puntje gaan verzamelen. We gaan ook eens een UiTPAS-wandeling doen, waarbij we naar alle locaties gaan voor puntjes en daarbij onze gratis koffie ergens gaan gaan benuttigen."

Marjolijn van Erdeghem

Lessons Learned

We wilden niet meteen alle info over de UiTPAS geven tijdens het spel, omdat dat waarschijnlijk te veel zou zijn. We hebben wel vermeld dat je met een UiTPAS Meetjesland bij alle aanbieders in heel Vlaanderen punten kan sparen en ruilen en dat indien je recht hebt op een UiTPAS met kansentarief je ook korting krijgt in onze regio. Belangrijk is dat dit verder opgevolgd wordt. Het spel was een eerste kennismaking met UiTPAS maar Marjolijn neemt hier ook de nazorg op, zal verdere vragen beantwoorden en stimuleren om de UiTPAS te gebruiken.

Marjolijn voelt wel nog een gemis rond UiTPAS met kansentarief. Het lijkt haar daarom een leuke jaarlijkse herhaling, met dan een eventuele samenwerking met het sociaal huis. Het zou een goede zaak zijn mocht er direct gekeken kunnen worden wie recht heeft op de UiTPAS Meetjesland met kansentarief.

Dat laatste werd wel gedaan tijdens de vrijetijdsmarkt voor anderstalige nieuwkomers georganiseerd door stad Eeklo en waarbij het spel ook dienst deed om te visualiseren wat je allemaal kan doen. Tijdens deze markt was er een medewerker van het sociaal huis van Eeklo aanwezig om te bekijken of de mensen recht hadden op een UiTPAS met kansentarief.

Verder nemen we de lessons learned mee in de verdere communicatie rond UiTPAS. Door bijvoorbeeld meer met iconen en foto’s te werken in de UiTPAS-krant, willen we het UiTPAS-verhaal voor iedereen duidelijker maken. Ook tijdens UiTPAS-standen hebben we de uitleg gevisualiseerd op A4-formaat.

 

"Ik vond het eerlijk wel spannend om een gesprek aan te gaan met anderstaligen. Wat als ik het niet uitgelegd krijg? Maar de tips van de Vlaamse overheid hebben me geholpen om me over die drempelvrees te helpen en een leuk gesprek aan te gaan tijdens het spel. Daarboven was het de bedoeling dat ze vooral zelf in gesprek gingen."

Ellen Van Basselaere

Communiceren met anderstaligen

Want hoe praat je met iemand die nog niet voldoende Nederlands kent? Gebruik laagdrempelig Nederlands in gesprekken met anderstaligen! Dat bevordert niet alleen een vlotte communicatie, zo bied je anderstaligen meteen ook een oefenkans Nederlands!

Op zoek naar tips? Ga dan naar de website van de Vlaamse overheid.

Daarboven heb je met de app van Google-translate (of andere vertaalapps) altijd een beetje een tolk op zak. Voor de vertaling van bepaalde woorden, kan dit wel handig zijn.

De vierde pijler van het inburgeringstraject

Belangrijk hierbij is ook om te weten dat het participatie- en netwerktraject sinds 1 januari 2023 één van de vier onderdelen van het inburgeringstraject is. Door deelname aan vrije tijd en het oefenen van Nederlands, versterkt en verbreedt de inburgeraar ook het eigen sociaal netwerk. Dat kan bijvoorbeeld in een buddyproject, een stage bij een bedrijf, vereniging of lokaal bestuur, via vrijwilligerswerk, deelname aan activiteiten in een buurthuis … De inburgeraar kan ook verschillende activiteiten combineren. De activiteiten gebeuren in een Nederlandstalige context en moeten participatie op sociaal vlak bevorderen. In kader hiervan kan de UiTPAS ook een mooie rol spelen en aanzetten om te participeren.

Wil je meer weten over het traject? Ga dan naar de website van Agentschap integratie en inburgering.

Gerelateerde verhalen

De sluitingen, de legacy: textiel

Bart Van Damme, stafmedewerker Cultureel Erfgoed COMEET

Cultuur- en erfgoedpubliek

Het kapelletje van Robert en Felicie

Robert & Felicie (85 jaar)

Cultuur- en erfgoedpubliek

Erfgoedvrijwilligers

Leerlingen creëren tentoonstelling ‘Thuis’ in Kapel OLV Ten Doorn

Leerling OKAN

Scholen

Cultuur- en erfgoedpubliek

Jongeren