Cultuuroverleg
Meetjesland

Het kapelletje van Robert en Felicie

Het kapelletje van Robert en Felicie

07 jun 2024

Cultuur- en erfgoedpubliek

Erfgoedvrijwilligers

Elk kapelletje heeft zijn verhaal. Robert en Felicie vertellen ons meer over het kapelletje op hun hoek in de Eeklose Sparrebosstraat, een tuinwijk die er kwam in de jaren '60.

Deel dit verhaal

facebook twitter

Toen de zus van Felicie borstkanker kreeg, beslisten Robert en Felicie in 1992 een kapelletje te bouwen op hun hoek in de Eeklose Sparrebosstraat, een tuinwijk die er kwam in de jaren ’60. “Wij wonen hier van 1967”, vertelt Robert, die leraar was aan het PTI (Provinciaal Technisch Instituut). “We plaatsen eerst een grotje met Mariabeeldje in de tuin”, wijst Felicie. “En kort daarna metsten Robert en zijn broer Daniël het huidige kapelletje op de hoek.”

 

Borstkanker was ondertussen in de hele familie aanwezig, ook bij Felicie zelf. En het kapelletje kende ook vandalisme en brand. “En toch heeft het ons ook altijd geluk en voorspoed gebracht”, vertelt het koppel, beiden 85 jaar. “Op 14 augustus organiseren we hier altijd een gebedstonde waar heel veel mensen van de wijk en omliggende op afkwamen. We krijgen ook spontaan veel kaarsen van mensen en we merken dat velen hier stoppen om een gebedje te doen. We kregen nog niet zo lang geleden een bezoek van een koppel uit Limburg die letterlijk alle kapelletjes van Vlaanderen afdoet. Ze hebben ons hun eigen boek bezorgd met kapelletjes uit Waarschoot en Eeklo.” In het kapelletje staat een Mariabeeld afkomstig van Lourdes. “Frans Lourdes, hé”, benadrukt Felicie. “Mensen komen hier bidden voor van alles. Vooral borstkanker.” Jaarlijks is er ook het bezoek van de kleutertjes van school De Wegel in de buurt. “Toen de school getroffen werd door een tragisch overlijden van juf Isabelle, vroegen ze of in het kapelletje ook een foto van haar mocht staan. Uiteraard hebben we dat gedaan. Isabelle staat er nu de hele tijd bij Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Het kapelletje geeft heel veel troost.”

 

Het verhaal van Robert en Felicie toont dat achter zo’n kapelletje, diep verscholen in een typisch Vlaamse woonwijk, een verhaal schuil gaat van troost voor velen en een gevoel van gemeenschap in de hele buurt. Dat maakt van een ogenschijnlijk banaal kapelletje een erfgoedparel, een diamant.

COMEET (Erfgoedcel Meetjesland)

 

Elk kapelletje heeft zo zijn verhaal, daar zijn we zeker van. Het zijn die verhalen die op de website Kapelletjes.be van Kapelletjes in Vlaanderen worden verzameld. Kapelletjes in Vlaanderen is een project van PARCUM (Vlaams expertisecentrum rond religieus erfgoed) en KADOC Leuven (cultureel archief van de universiteit van Leuven). COMEET/Erfgoedcel Meetjesland werkt samen met Kapelletjes in Vlaanderen om mensen te stimuleren deze website in te vullen. Zo stelden we onlangs ook de vraag ons gemeenten en Meetjeslandse erfgoedwerkers of zijn hier mee een duwtje willen aan geven. Het verhaal van Robert en Felicie toont dat achter zo’n kapelletje, diep verscholen in een typisch Vlaamse woonwijk, een verhaal schuil gaat van troost voor velen en een gevoel van gemeenschap in de hele buurt. Dat maakt van een ogenschijnlijk banaal kapelletje een erfgoedparel, een diamant.

 

Meer over Kapelletjes in Vlaanderen in onze kennisartikels.

Gerelateerde verhalen

Leerlingen creëren tentoonstelling ‘Thuis’ in Kapel OLV Ten Doorn

Leerling OKAN

Scholen

Cultuur- en erfgoedpubliek

Jongeren

Het UiTPAS-spel voor anderstaligen

Marjolijn Van Erdeghem, Actief met Taal

Medewerkers van lokale besturen

Organisatoren

Leer hoe stamboomonderzoek werkt en speur naar jouw roots!

Michiel Vandenabeele, archief- en documentbeheerder

Cultuur- en erfgoedpubliek

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?