Cultuuroverleg
Meetjesland

Kapelletjes in Vlaanderen

Erfgoed

Kapelletjes in Vlaanderen

Digitalisering

Terug naar overzicht

Kapelletjes in Vlaanderen

Vlaanderen telt zo’n 15.000 kapelletjes. Je vindt ze in iedere straat. Van kleine gevelbeeldjes tot veldkapellen, het zijn monumentjes die ons landschap kleuren. Ze herbergen bijzondere objecten en zijn onlosmakelijk verbonden met eeuwenoude gebruiken en verhalen. Die kennis dreigt echter verloren te gaan. Typische tradities, zoals het bloemen vouwen en versieren van de kapel, worden minder en minder onderhouden. De gemeenschappen die jaren – zelfs decennia – zorg hebben gedragen voor zowel het gebouw als de tradities, nemen jaar na jaar af. Tijd dat die rijke kennis aan gebruiken, tradities en verhalen centraal verzameld wordt. Tijd dat we bestaande initiatieven in de kijker zetten en nieuwe initiatiefnemers inspiratie vinden om aan de slag te gaan. Dat is wat PARCUM doet, samen met ons en andere partners, binnen het project Kapelletjes in Vlaanderen.

Iedereen inventariseert

Het inventariseren van kapellen is niet nieuw. Veel heem- en geschiedkundige kringen beschikken al over een inventaris van hun kapellen, maar die kennis is versnipperd. Bovendien ligt de nadruk vaak op het bouwkundige, en blijft het roerend en immaterieel erfgoed in verhouding onderbelicht.

Daarom kan je vanaf 11 mei terecht op het gelijknamige platform ‘Kapelletjes in Vlaanderen’ (www.kapelletjes.be), dé referentiewebsite waarop we iedereen uitnodigen om kapellen te inventariseren. De uitgelezen kans om bestaande inventarissen onder de loep te nemen en op één centrale plaats in te voeren, of om nieuwe informatie in te geven. Zo is deze schat aan kennis voor iedereen raadpleegbaar. Vind je een kapel niet terug in de databank, kan je deze zelf toevoegen.

Inspiratie voor iedereen

Aan de hand van een inspiratiegids steunen we lokale organisaties, verenigingen en personen bij het verderzetten van tradities of het herlanceren ervan. Dit digitaal overzicht bevat inspirerende initiatieven en praktische tips:  hoe ga je aan de slag, met wie kan je samenwerken, waar kan je terecht voor ondersteuning. Ook volledig nieuwe activiteiten die het gebruik van een kapel versterken of net nieuw leven inblazen willen we zo een steuntje in de rug geven.

Mee helpen verspreiden? De flyer vind je hier.

Kapel gezocht

Met ongekende schoonheid leggen auteur en fotograaf het vertederende fenomeen van de kapel vast in het boekKapel gezocht: 15.000 verhalen in beweging’. Als stille getuigen overstijgen ze tijd en ruimte. Welke plek krijgen ze in ons landschap? Welke verhalen en tradities kleuren dit erfgoed? Met prachtige foto’s van Myriam Rispens en duiding door auteur en meesterverteller Rik Van Puymbroeck. Kapel gezocht daagt je uit om zelf op ontdekkingstocht te gaan naar de kapel in je buurt.

Vanaf 8 mei verkrijgbaar, voor € 22,99 EUR.

Koop je exemplaar: https://parcum.myshopify.com/products/kapel-gezocht

Uitgeverij Lannoo Campus en PARCUM stellen het boek ‘Kapel gezocht’ aan je voor op donderdag 11 mei. Een avondprogramma met beklijvende getuigenissen, een demonstratie van het platform en een bezoek aan museum PARCUM. Tot slot neem je een exemplaar mee naar huis.

Meer info: https://www.parcum.be/nl/events/kapel-gezocht-15-000-verhalen-in-beweging

Foto’s

Glabbeek_20210815_Kapel van de Heinkensberg_Pastorale Eenheid Sint-Franciscus Glabbeek

Kasterlee_Staakkapel met Gouden Madonna_Sonja d’Hertefelt_Fotoclub Visueel

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?