Cultuuroverleg
Meetjesland

De Verdieping pioniert op Samenwerk

De Verdieping pioniert op Samenwerk

08 dec 2022

Artiesten

Cultuur- en erfgoedpubliek

Medewerkers van lokale besturen

Organisatoren

Eddy Deketelaere ontvangt ons in De Verdieping, de polyvalente ruimte boven De Ramblas in Eeklo. De ruimte is ondertussen te boeken via Samenwerk. Hij vertelt enthousiast over de meerwaarde van het ruimtedeelplatform voor onze regio.

Deel dit verhaal

facebook twitter

COMEET en Plattelandscentrum Meetjesland brengen binnen het project Ruimte voor Verbinding mensen die een (leegstaande en tijdelijke) ruimte met creatieve blijheid vullen, samen. Als onderdeel binnen het project werd een ruimtedeelplatform ontwikkeld en gepromoot, getiteld Samenwerk.

Eén van de pioniers op dit platform is De Verdieping.

Hoe ontstond De Verdieping?

In 2019 werd het pand op de Markt van Eeklo overgenomen en omgedoopt tot De Ramblas. Boven de zaak stond een zaaltje leeg, weinig gezellig en nog bekleed in gyproc. De mouwen werden opgestroopt: de ruimte werd volledig gestript en omgevormd tot de gezellige polyvalente ruimte die ze vandaag is. De zaal is zowel te gebruiken door organisaties als particulieren, van Eeklo en omstreken, iedereen is welkom.

Eddy Deketelaere nam zijn cultuurverleden mee in de uitbouw van De Verdieping. “We beschikten over de bistro, restaurant, en een mooi terras, maar voor mij ontbrak het cultuurluik nog, dat wilde ik er echt weer in. De Verdieping biedt hier de oplossing voor.” 

Wat is mogelijk in deze ruimte?

De ruimte kent heel wat verschillende functionaliteiten. Er is een klein podium en ook de nodige technieken zijn aanwezig. Hierdoor wordt De Verdieping bruikbaar voor een grote variëteit aan activiteiten: vergaderingen, lezingen, stand-upcomedy, presentaties, workshops … Zelfs openbare verkopen en rouwmaaltijden zijn mogelijk.

 

Eddy ziet duidelijk een meerwaarde in verhuur via het ruimtedeelplatform: “Onze redenering is als volgt: als de bezoeker hier iets drinkt of eet, hebben wij ook onze omzet, en dan zijn wij daar tevreden mee. Vroeger was dit een ruimte die niet benut was, en nu is dit een ruimte die wel benut wordt. De donderdagavond is bij ons bijvoorbeeld zeer kalm. Als we dan een stand-upcomedian uitnodigen en de mensen betalen daar inkom voor, dan kunnen wij hiermee de persoon betalen. Wij hebben er geen kosten meer aan op dat moment, en tegelijk nuttigen zij hier ook nog een hapje en een drankje. Da’s win-win!”

Het fijne aan dit platform vindt hij dat ook minder benutte ruimtes zo gepromoot worden en gebundeld staan voor de gebruiker.

 

"Dit is een win-winsituatie: de zaal wordt voor diverse doeleinden gebruikt op verschillende momenten. De ruimte wordt gratis ter beschikking gesteld aan gebruikers, maar tegelijk nuttigen bezoekers een hapje en drankje van de zaak, die zo toch omzet genereren voor onze zaak."

Eigenaar Eddy Deketelaere

 

Hij wil graag zijn schouders onder dit unieke project zetten en zoveel mogelijk eigenaars met vrije restruimte aansporen om te registreren op het ruimtedeelplatform. Het platform moet in zijn ogen nu eerst groeien en aan naambekendheid winnen, om zo een betrouwbare tool te worden voor de vele gebruikersgroepen die voor diverse doeleinden ruimte zoeken.

Spreek elkaar aan, overtuig elkaar, en werk zo mee aan de uitbouw van deze tool!

"Bijvoorbeeld: een lokaal bandje wil repeteren maar vindt geen ruimte in de buurt, dit terwijl er eigenlijk een heel pak vrije restruimte te vinden is. Via dit platform wordt de ruimte dan ineens heel waardevol voor dergelijke groepen."

Eigenaar Eddy Deketelaere

 

  • Portretfoto Eddy Deketelaere: Nele De Brabander.
  • Lees hier meer over het project Ruimte voor Verbinding waarin de ontwikkeling van ruimtedeelplatform Samenwerk kadert.
  • Bekijk hier De Verdieping op het ruimtedeelplatform Samenwerk.
  • Lees hier meer over het netwerkevenement Ruimtekapers:
  • Meer info over De Verdieping lees je hier.
  • Wens je meer info over dit project? Contacteer nele.de.brabander@comeet.be of info@samenwerk.be

Gerelateerde verhalen

Het kapelletje van Robert en Felicie

Robert & Felicie (85 jaar)

Cultuur- en erfgoedpubliek

Erfgoedvrijwilligers

Leerlingen creëren tentoonstelling ‘Thuis’ in Kapel OLV Ten Doorn

Leerling OKAN

Scholen

Cultuur- en erfgoedpubliek

Jongeren

Het UiTPAS-spel voor anderstaligen

Marjolijn Van Erdeghem, Actief met Taal

Medewerkers van lokale besturen

Organisatoren

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?