Cultuuroverleg
Meetjesland

Le Salon de Léon: schoonheid, passie en emotie verenigd in kunst, antiek en design

Le Salon de Léon: schoonheid, passie en emotie verenigd in kunst, antiek en design

03 okt 2023

Cultuurvrijwilligers

Artiesten

Cultuur- en erfgoedpubliek

Erfgoedvrijwilligers

Organisatoren

Pascal Vranckx en Ann Van Steenkiste uit Lievegem (Zomergem) maken van hun passie hun beroep. Samen richten ze Le Salon de Léon op waar schoonheid, passie en emotie samenkomen. De laagdrempeligheid en combinatie van kunst, antiek en design zorgen voor een uniek kunstproject in het Meetjesland.

Deel dit verhaal

facebook twitter

Le Salon de Léon is geboren!

Happy 1st birthday!

Gedreven door de gedeelde liefde voor kunst van zowel Pascal als Ann, ontstond één jaar geleden het idee van Le Salon de Léon. COMEET sprak in Lievegem met Pascal Vranckx over hun unieke Meetjeslandse project: “Salon de Léon is geen traditionele galerij. We vertegenwoordigen geen specifieke kunstenaars, maar willen mensen inspireren om hun interieurs stijlvol in te richten met kunst, antiek en design. In een wereld waar al zoveel galerijen zijn, willen we een unieke benadering bieden”. Ann en Pascal willen mensen helpen bij het ontdekken van kunst en design dat bij hun persoonlijke smaak past en het interieur tot leven brengt. Zo werd Salon de Léon geboren, als bron van inspiratie en creativiteit voor mensen die schoonheid in hun leven willen omarmen.

 

Levensweg

De afgelopen jaren ontmoette het koppel talloze kunstenaars, zowel in Vlaanderen als in het buitenland. Pascal: “We bezoeken ateliers en luisteren naar de verhalen en ervaringen van getalenteerde mensen. Die ontmoetingen laten een blijvende indruk achter en heeft onze passie voor kunst versterkt”. Zo bleef het idee sluimeren, terwijl ze af en toe kunstwerken kochten die bij hen thuis bewonderende blikken van bezoekers ontlokten. Het besef groeide dat ze iets met deze passie moesten doen, iets dat anderen zou kunnen inspireren om hun interieurs met stijl en karakter in te richten.

Pascal: “Hoewel smaak subjectief is, groeide het idee beetje bij beetje door de vele ontmoetingen met kunstenaars en jarenlange bezoeken aan ateliers. Uiteindelijk hebben we de stap gezet en een vennootschap opgericht om onze passie te formaliseren”. Maar in plaats van een gewone kunstgalerij te zijn, creëerden Pascal en Ann iets anders: een creatieplatform waar kunst, antiek en design samenkomen.

 

Uniek

Le Salon de Léon is uniek omdat het niet zomaar een kunstgalerij of antiekzaak is. “De combinatie van kunst, antiek en design komt niet vaak voor en is onze troef. Daarnaast proberen we mensen te inspireren met een ontzettend brede collectie aan werken van eeuwen geleden tot vandaag: meubilair, beeldhouwwerken, schilderijen, vazen, decoratieobjecten en ook grote objecten. Tot slot zorgen we met onze salons voor unieke ontmoetingen waar we mensen samenbrengen, samen eten en emoties en ervaringen delen.

 

kamerscherm – Fabiaan Van Severen (Belg)

We noemen het: Le Salon de Léon!

De naam “Salon de Léon” ontleent zich aan de term “salons,” die Pascal samen met zijn vrouw in de toekomst wil organiseren. “Momenteel is Salon de Léon vooral digitaal aanwezig, met een website en een Instagrampagina. Daarnaast zijn we ook te vinden op enkele internationale portaalsites, waar we onze kunstwerken presenteren.”

 

Welkom thuis, in ons salon!

Hun volgende stap is het binnenkort huren van een fysieke ruimte, waar ze verschillende collecties en objecten willen tentoonstellen. In tegenstelling tot de traditionele witte galerijruimte, streven ze naar een huiselijke sfeer. “We willen ruimtes creëren waarin verschillende stijlen met elkaar verweven worden via meubilair, vazen, kleine objecten, schilderijen en beeldhouwwerken. Deze eclectische mix omvat werken uit de 16e en 17e eeuw, maar ook hedendaagse stukken van kunstenaars die in 2023 actief zijn, en dat zorgt voor een spannende diversiteit.”

De “salons” zelf worden vier keer per jaar georganiseerd, vooral kleinschalig met zo’n 20 tot 30 genodigden. Het doel van de evenementen is om kunstenaars uit verschillende disciplines uit te nodigen, variërend van schilderkunst en beeldhouwwerken tot fotografie en meubelontwerp.

“Wat deze salons uniek maakt, is dat ze op bijzondere locaties plaatsvinden. Het zijn geen vaste tentoonstellingsruimtes, maar steeds wisselende plekken, zoals bijvoorbeeld een WOI-bunker, serre, verlaten cinema, depot of zelfs een charmant kasteeltje”, vertelt Pascal. Mensen komen tijdens de salons samen om te genieten van kunst, te eten en de kunstenaar zelf te ontmoeten. Rond de tafel hangen dan kunstwerken, wat de perfecte setting biedt om te praten, te netwerken en nieuwe connecties te maken. Het draait om het creëren van een onvergetelijke ervaring in plaats van een traditionele vernissage.

 

Laagdrempelig

Iedereen is welkom op de salons! Pascal: “We zijn ook niet van plan om super gastronomisch te koken zodat het betaalbaar blijft. Wij hopen dat er een emotie komt en dat een gezin ook een kunstwerk kan kopen in plaats van een reproductie. Een echt kunstwerk, een uniek werk“. Enerzijds willen Pascal en Ann de salons laagdrempelig houden aan de koperkant. “Mensen moeten durven binnenkomen en geen schrik hebben om te denken dat alles duur en te chique is”. Anderzijds willen ze de salons ook laagdrempelig houden voor de kunstenaars. “Soms zijn het jonge mensen die pas begonnen zijn en niet weten via welke kanalen ze naar buiten kunnen komen. We willen de kunstenaars artistieke vrijheid bieden”.

 

COMEET is de ME(e)Ter

Pascal: “De coördinator van COMEET heeft ons geholpen door Meetjeslandse locaties voor te stellen en gelijkaardige initiatieven te duiden in de regio. Zo kwamen we in contact met galerijen die prachtig werk leveren. COMEET gaf ook tips over subsidies en hoe we mogelijks extra steun krijgen”.

Pascal was ook aanwezig op Ruimtekapers, een evenement binnen het LEADER-project Ruimte voor Verbinding waar onder andere wordt ingezet op regionale netwerkvorming tussen organisaties, private personen en verenigingen die actief bezig zijn met tijdelijk en alternatief gebruik van onderbenutte en leegstaande panden, de zogenaamde Ruimtekapers. Centraal in de ervaringsuitwisseling die we hiermee willen faciliteren, staat de socio-culturele en gemeenschapsversterkende component. “We zijn nog op zoek naar erfgoedlocaties, kerken, kapellen, kastelen… alles in het Meetjesland en heel Vlaanderen. Er zijn zoveel gebouwen die leegstaan en waar niets mee gebeurt. We hopen dat het een win-win situatie is: eigenaars zijn blij dat er iets met hun pand gebeurt en wij zijn blij een plaats te vinden om ons werk te doen.”

 

Pencil case and knitting needle – William Ploegaert (Deinze)

Op zoek naar kunst, antiek en design

Soms worden Pascal en Ann gecontacteerd door iemand uit hun netwerk in binnen- en buitenland om een object te bezichtigen. Andere momenten worden ze uitgenodigd om naar stukken te kijken van mensen die overleden zijn en familie die afscheid moet nemen. “We zijn dus zeker geen opkopers. Het is een ontmoeting, een emotie. Je kan het vergelijken met een curator: ik kijk, neem het werk in me op en voel al dan niet een emotie. Als we iets verkopen, geloven we erin! Er zit een visie en passie achter en we vinden alles zelf mooi en leuk.”

Dankzij Le Salon de Léon hebben Pascal en Ann al prachtige ontmoetingen gehad: zowel met kunstenaars als eigenaars van panden of mooie objecten. “Dat worden vaak zelfs vrienden: je creëert een vertrouwensband, je gaat respectvol om met elkaar en je hebt een connectie omdat je allebei een stuk mooi vindt”.

Daarnaast volgt Pascal op dit moment een opleiding antiekhandelaar in Brugge en verdiept hij zich in antiek en design door boeken te lezen. “Het gaat vaak over de verfijning in een werk, het raffinement. Een boedha bijvoorbeeld is niet zomaar een boedha. Je moet kijken naar zijn gezichtsuitdrukking. Hoe meer zijn gezicht vergeestelijkt is, hoe beter. Hoe mooier zijn gewaad gedrapeerd is, hoe beter. Dat vergt ervaring, een kennersoog bouw je pas na jaren op. Het is dan ook een levenslang leerproces.”

 

Schoonheid, passie & emotie

In Le Salon de Léon komen schoonheid, passie en emotie samen. Emotie en passie liggen dicht bij elkaar, maar de passie van Pascal en Ann komt vooral uit het zoeken naar wat hen raakt. Dit is dan ook wat Pascal drijft: “Ik zou zonder aarzeling twee uur rijden om een stuk in Nederland op te halen als het betekent dat ik mijn passie kan volgen. Wanneer ik een object zie dat mij raakt, roept dat emoties op. Je wordt omringd door schoonheid en dat is van onschatbare waarde. Schoonheid gaat nooit vervelen en blijft je raken, en dat is wat voor ons telt. Dus voor ons draait het om emotie, passie en schoonheid”.

 

Website Le Salon de Léon: www.lesalondeleon.art

Instagrampagina: @lesalondeleon

 

 

Gerelateerde verhalen

De sluitingen, de legacy: textiel

Bart Van Damme, stafmedewerker Cultureel Erfgoed COMEET

Cultuur- en erfgoedpubliek

Het kapelletje van Robert en Felicie

Robert & Felicie (85 jaar)

Cultuur- en erfgoedpubliek

Erfgoedvrijwilligers

Leerlingen creëren tentoonstelling ‘Thuis’ in Kapel OLV Ten Doorn

Leerling OKAN

Scholen

Cultuur- en erfgoedpubliek

Jongeren