Nieuws, Projecten
16 mei 2023
Cultuur- en erfgoedpubliek
Erfgoedvrijwilligers
Medewerkers van lokale besturen
Erfgoeddag 2023 was weer een dag vol nostalgie en plezier. Met een neus voor elk dierlijk aspect in ons Meetjeslands verleden beleefden heel wat bezoekers weer een mooie dag. Geniet na met enkele fotocompilaties en pakkende quotes.
Erfgoeddag neemt je jaarlijks mee op pad in de wereld van tradities, oude voorwerpen en verhalen van vroeger. Het is de ideale gelegenheid om musea en erfgoedverenigingen een bezoekje te brengen. In heel Vlaanderen organiseren zij dan gratis activiteiten gericht op een thema.
Van vleermuis, werkpaard en schoothond tot en met de grote boze wolf, de ekster op de galg, de eerste zwaluw, de zwarte weduwe of de immer naarstige houtworm: op zondag 23 april 2023 kwam u gegarandeerd het hele dierenrijk tegen, voor en achter de schermen. Dan droeg Erfgoeddag als thema ‘Beestig!’
Van sportieve evenementen in de buitenlucht tot stille verwondering in tentoonstellingen. Of liever een voorleesmoment, knuffelsessie met schapen of stude mee hespe? Er was echt voor ieder wat wils in het Meetjesland! Scroll naar beneden en ontdek het rijke aanbod waar het Meetjesland van genoot.
Grote merci aan de vele vrijwilligers, erfgoedverenigingen en deelnemende gemeentelijke cultuurdiensten. Zij zetten zich weer met hart en ziel in om dit Meetjeslands aanbod op poten te zetten. Het zijn ook zij, die de objecten, verhalen en tradities die we samen koesteren als erfgoed, verzorgen en doorgeven naar morgen. Bedankt!
–> Activeit voor Erfgoeddag
–> Activiteit voor scholen tijdens Erfgoedweek
Billy de Goat was mascotte van het Britse 609 Squadron dat onder meer op het oorlogsvliegveld B-67 Ursel opereerde. Tijdens een gegidste wandeling op de Urselse WO II site ‘Vervlogen Verleden’ maakten heel wat mensen kennis met een stukje vergeten geschiedenis én met de capriolen van mascotte ‘Billy de Goat’.
Je hoorde meer over de aanleg en militaire inzet van het vliegveld want er werd ook verteld over de Belgische, Italiaanse, Duitse en geallieerde gebruikers. Het vliegveld was uiteindelijk erg belangrijk bij de bevrijding van de Westerschelde in de herfst van 1944 tijdens Operatie Infatuate. Deze operatie was nodig om de strategische haven van Antwerpen te gebruiken. En welke rol speelde ‘Billy de Goat’ daarbij en waren er nog andere dieren als mascotte? Dat weten de bezoekers nu.
Organisatie: Werkgroep B67
“Een meer dan geslaagde editie dankzij de professionele organisatie van Werkgroep B67. Ze mochten meer dan 70 aanwezigen wegwijs maken in de geschiedenis en lieten hen ter plaatse kennis maken met het verhaal.”
– Herlinde Trenson
–> Activiteit voor Erfgoeddag
–> Activiteit voor scholen tijdens Erfgoedweek
In Assenede wordt al meer dan honderd jaar lang met de duiven gespeeld. Deze sport vraagt niet alleen heel veel kennis over onderhoud en voeding van de diertjes, het is bovenal een sociale activiteit met heel wat warme contacten tussen de vele duivenliefhebbers. Spijtig genoeg is deze sportieve hobby nu op zijn terugweg. Hoog tijd dus om de vele honderden duivenliefhebbers uit onze gemeente eens aan het woord te laten.
Kom langs in onze tentoonstelling en bewonder de authentieke constateurs, de originele documenten en natuurlijk ook de prachtige foto’s van trotse kampioenen en nog zoveel meer. Maak kennis met deze boeiende sport en laat u overtuigen waarom elke duivenspeler zo geren zijn kot ziet.
Organisatie: De Twee Ambachten, heemkundig genootschap groot-Assenede
“In Assenede wordt al meer dan honderd jaar lang met de duiven gespeeld! Het bewijs daarvan kon je vandaag tijdens Erfgoeddag in Café ‘De Pluim’ ontdekken in de vorm van originele documenten, prachtige foto’s en authentieke constateurs.”
– Nele De Brabander
–> activiteit voor Erfgoeddag
Ontdek alles over het varken op Erfgoeddag in Oosteeklo.
Programma:
(1) Bezoek de varkensommegang onder leiding van een gids. Start aan de ingang van het kasteel
Roegiers Abdijstraat 40. Er is een ommegang om 10u30 – 13u – 14u – 14u30 en 16u.
(2) Op de oude abdijsite, Kloosterakkerstraat 2B, is er gelegenheid om iets te drinken en kan men een stude mee hespe nuttigen.
(3) In het abdijgebouw is er na iedere gegidste wandeling een poppenkastvoorstelling ‘Félicienne, een verhaal met een staartje’ (duur 10’).
en ons vertelseken is uit.
Organisatie: Orde van de Smoutpot
“Gezelligheid troef aan de Oude Abdij van Oosteeklo!”
– COMEET
–> Activiteit voor scholen tijdens Erfgoedweek
De bibliotheekmedewerkers lieten kleuters kennismaken met dierenboeken door voorlees- en vertelmomenten af te wisselen met opdrachtjes rond enkele klassiekers van dierenboeken.
Organisatie: Bibliotheek Eeklo
“De bezoeken zijn goed meegevallen, de kleuters vinden de activiteit heel leuk!” “Ze kregen een kleine rondleiding, leerden de magie van de inleverbus kennen, kwamen te weten dat een prentenboek niet altijd zomaar een prentenboek is, luisterden naar een gedichtje, en deden enkele opdrachtjes aan de hand van enkele voorleesverhalen. Moe dat sommige kinderen waren na dat bezoek!”
– Kimberly Baeyens & Bibliotheek Eeklo
–> Activiteit voor Erfgoeddag
Wist je dat de Eeklose varkensmarkt eeuwenoud is? En heel wat naam en faam kende, zelfs tot in het buitenland? In deze tentoonstelling kom je te weten hoe oud precies, wat 19e-eeuwse kranten dachten van de biggenmarkt, en wier al om 2 uur ’s nachts postvatte in de Stationsstraat. Ook het ritueel van handgeklap en nog veel meer weetjes kan je in deze boeiende tentoonstelling ontdekken.
Organisatie: KVVV-Eeklo i.s.m. Stad Eeklo en Huysmanhoeve
“Enkele dagen voor de opening mochten wij een schilderij met de biggenmarkt als thematiek in ontvangst nemen. De schenking van dit schilderij van de hand van Alfons Oosterlinck, een overleden Eeklose meester, was een godsgeschenk.”
– KVVV Eeklo
–> Activiteit voor Erfgoeddag
Ontdek het Beestig!-Everpad op Erfgoeddag. Fiets doorheen Evergem en dompel je onder in dierenverhalen op verschillende locaties.
Vergaap je aan de fototentoonstelling ‘Beestig Evergem in het verleden’ en aan de films van de Sleinse Filmklub en van Lionel De Brabander over het beestig erfgoed in Evergem. Tegelijk genieten de kinderen van een Voorleesmees- en Knutselmusmoment.
Imker Tim kent alles over de bijenwereld. Hij ontvangt je graag en laat je kennismaken met deze kleine, maar oh zo belangrijke dieren. Wie weet kan je ook eens proeven van dat zoete goud? Zie hoe dieren ook een therapeutische rol kunnen opnemen. De Gooikenshoeve transformeerde van een landbouwhoeve naar een hoeve waar jongeren en jongvolwassenen rust vinden en samen met
de dieren een warme leefgemeenschap vormen. Vinken, alpaca’s, koeien, paarden, vogels, schapen, vleermuizen… Op een hoeve, in een ijskelder of in een kooitje? Je komt ze allemaal tegen op het Beestig!-Everpad.
Organisatie: Gemeente Evergem i.s.m. lokale partners
“We vonden het een superleuk thema dat een breed publiek aanspreekt, vandaar dat we er vol voor gegaan zijn en het heeft ook zijn effect gehad. We hadden een mooie opkomst (ook al was het niet echt mooi weer) en de deelnemers en partners waren enthousiast. Zeker voor herhaling vatbaar!”
– Iris Verheyden
–> Activiteit voor Erfgoeddag
Wist je al dat er dichtbij de molen van Doornzele een schaapherder woonde? Hij hoedde zijn schapen op den dries en rolde weleens een krulbol.
Tijdens Erfgoeddag kan jij hetzelfde doen: ontmoet een schaaphoeder en zijn kudde, knuffel zijn liefste schapen in de knuffelhoek en maak een leuke foto met één van de ‘selfie schapen’.
Maak je ervaring compleet met een bezoek aan de Krulbolmolen en haar tentoonstelling. Voor de gelegenheid krijgt deze een hoekje in thema, met foto’s van vroeger, typische dierenuitspraken vanop de baan en een originele ‘schaaplepel’. Rol tenslotte zelf een krulbol op de banen van de molen en geniet na met een drankje.
Organisatie: Belgische Krulbolbond i.s.m. gemeente Evergem, Maria Vereecken en schapenherder Koen Everaert.
Speciaal voor Erfgoeddag waren er weer schapen op Doornzele Dries.
–> Activiteit voor Erfgoeddag
Dit jaar richt Erfgoeddag de schijnwerpers op onze mededieren met het thema ‘Beestig Erfgoed’: van vleermuizen in donkere bunkers, rode bosmieren, grote zwarte spechten tot salamanders in historische veedrinkpoelen. Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei organiseert voor de gelegenheid een wandeling van 10 km in en rond de Lembeekse bossen, het Bellebargiebos en de Moerkens (Waarschoot, Lievegem).
Tijdens de wandeling krijg je op vaste stopplaatsen uitleg over de ontwikkeling van het landschap en welke rol dit landschap speelt voor de biodiversiteit. Je leert er hoe bunkers naast hun historische waarde ook een belangrijke beestige waarde kunnen hebben. Kom meer te weten over de rijke biodiversiteit van de Lembeekse bossen, ontdek de historische verbinding tussen het Bellebargiebos en de Burggravenstroom en maak kennis met het rijke leven in de veedrinkpoelen van Natuurpunt op de Moerkens.
Organisatie: Regionaal landschap Meetjesland & Leievallei i.s.m. Natuurpunt en partners Meetjesland
In de Lembeekse bossen en omgeving kon je op Beestig! Erfgoed-ontdekking tijdens een fikse wandeling.
–> Activiteit voor Erfgoeddag
Vroeger was de zwartbonte koe de koningin van de polder. Het grootste gedeelte van de veestapel bestond namelijk uit dit ras. Te Sint- Margriete was een coöperatieve stierhouderij actief. Tegenwoordig is de gemeente vooral gekend om haar palingrestaurants. Aan de Oostpolderkreek werd een palingbelevingsplek ingericht: een ode aan de paling. Op de kreken kon je vissen en allerhande tuigen werden ingezet om paling te vangen. Er ontstonden ook typische palingrestaurants en je kon er de paling proeven in vele variëteiten. Deze palingbeleefplaats wil teruggaan naar deze periode. Naast een informatiebord over paling en zijn levenswijze vind je er een leuke picknickplek, een mooie
steiger en vooral een ‘palingbak’, een platbodemboot voorzien
van een kruisnet.
Op Erfgoeddag schenken we aandacht aan al deze beestige herinneringen en tradities a.h.v. een begeleide fietstocht (ca. 25 km) tussen deze interessante locaties.
Organisatie: Gemeente Sint-Laureins en Cultureel Adviesorgaan
Ook in het Krekengebied werd Beestig! erfgoed aan een sportactiviteit gekoppeld.
–> Activiteit voor Erfgoeddag
Wist je dat we in Sint-Laureins een historisch archief hebben? Het archief bevat heel wat oude documenten. Van geboorteregisters tot landbouwtellingen en prachtig vormgegeven affiches van sportfeesten, het wordt allemaal bewaard in dit archief. Vrijwilligers staan in voor de goede zorgen van deze stukken. Ze helpen onderzoekers bij het opdiepen van oude documenten, werken aan een verzorgde inventaris en leveren inspanningen voor een optimale bewaring. Speciaal voor erfgoeddag verzamelen ze de meest sprekende en ‘Beestigste’ archiefstukken. Bezoek de expo en maak zo kennis met ons rijke archief!
Organisatie: Erfgoedcel COMEET & Welzijnsband Meetjesland i.s.m. Gemeentebestuur van ’t Sents archief
“Interessant: naast enkele documenten uit het archief was er ook een digitale presentatie van een ouderwetse varkensslachting. ”
– COMEET
–> Activiteit voor Erfgoeddag
Joepie! zondag 23 april is het weer erfgoeddag. Het thema dit jaar is
‘Beestig’ en waar kan je dan beter terecht dan in Puyenbroeck? Om
13u00 start er een gevulde rondrit.
13u: vertrek met treintje aan
ingang domein (Parking1). Bezoek aan het levend erfgoedpark met
gids, dan met de huifkar richting het MOLA (Molenmuseum) waar je meer leert over molens aangetrokken door dieren.
Bij het Mola is er een drankje voorzien of kan je eens een molenbiertje proeven (18+). We ronden de tour af tegen 16u00.
Organisatie: Gemeente Wachtebeke en provincie Oost-Vlaanderen – provinciaal domein Puyenbroeck
“Zeer geslaagde Erfgoeddag in domein Puyenbroeck, voor herhaling vatbaar! Bedankt!”
– Deelneemster Monique en kleinzoon
–> Activiteit voor Erfgoeddag
Wist je dat we in Wachtebeke een historisch archief hebben? Het archief bevat heel wat oude documenten. Van geboorteregisters tot landbouwtellingen en prachtig vormgegeven affiches van sportfeesten, het wordt allemaal bewaard in dit archief. Vrijwilligers
staan in voor de goede zorgen van deze stukken. Ze helpen onderzoekers bij het opdiepen van oude documenten, werken aan een verzorgde inventaris en leveren inspanningen voor een optimale bewaring. Speciaal voor erfgoeddag verzamelen ze de meest sprekende en ‘Beestigste’ archiefstukken. De affiche die je hier ziet diende om landbouwers te sensibiliseren en is een mooi voorbeeld van een beestig archiefdocument. Bezoek de expo en maak zo kennis met ons rijke archief!
Organisatie: Erfgoedcel COMEET & Welzijnsband Meetjesland i.s.m. Gemeentebestuur Wachtebeke en de vrijwilligers van het archief
“Er waren leuke en originele weetjes over dieren te vinden!”
– Greet Melis
–> Activiteit voor Erfgoeddag
Laat je meeslepen door dierenverhalen uit de 17e eeuw die ook vandaag nog kinderen (en ouderen) kunnen bekoren. Schrijver La Fontaine schreef enkele sprookjes, maar ook heel wat fabels. Luister op Erfgoeddag naar ‘De krekel en de mier’ of ‘De raaf en de vos’, levendig verteld door een verklede verteller.
Organisatie: Heemkundige Kring Selsaete i.s.m. Cultuurraad Zelzate
Bekende en minder bekende fabels van 17e-eeuwse, Franse schrijver La Fontaine werden voorgelezen aan de luisteraar(tje)s.
–> Activiteit voor Erfgoeddag
We leven dagelijks met en rond dieren. Van kindertekeningen en fabels tot hobby’s als duivenmelkerij , postuurkes in je living en zelfs speciale vondsten in het kanaal … in Zelzate vind je het allemaal. Deze tentoonstelling combineert ‘beestige’ kunstwerken van kinderen uit Zelzaatse lagere scholen, met een bezoek aan de vier musea en hun ‘beestige’ collectie.
Organisatie: Heemkundige Kring Selsaete i.s.m. Cultuurraad Zelzate
De Heemkundige Kring en cultuurraad werkten voor deze tentoonstelling vol Beestige knutselwerkjes samen met de Zelzaatse lagere scholen. #co-creatie!
–> Activiteit voor scholen tijdens Erfgoedweek
Erfgoedcel Meetjesland (COMEET) ontwikkelde een digitale zoektocht over de geschiedenis van Zomergem. Het nieuwe erfgoedspel ‘Ontmasker de geest van Zomergem’ werd gecreëerd ter gelegenheid van Erfgoedweek voor leerlingen uit het tweede jaar van SV Middenschool in Lievegem.
Lees er alles over in ons artikel of bekijk de reportage van AVS.
Nieuw erfgoedspel voor leerlingen: “We leren op een speelse en creatieve manier bij over de geschiedenis van Zomergem!”
Ook AVS maakte een reportage!
De Twee Ambachten onderzochten 10 Beestige! toppers in Groot-Assenede –> bib Assenede
Erfgoed Aalter maakte een ABC aan artikels over dieren in en rond Aalter –> bib Aalter
De klas van juf Petra uit Lembeke ging aan de slag met één van de erfgoedkoffers uit de gratis uitleendienst van COMEET. Haar leerlingen snuisterden in de Wat is dat?-koffer. Ontdek deze en alle andere educatieve pakketen in onze educatieve brochure.
Juf Petra uit Lembeke testte de Wat is dat?-koffer al uit met haar klas tijdens Erfgoedweek.
Ontdek het geheugen van het Meetjesland in foto’s, films en verhalen. Nu met online Beestige expo!
Surf naar www.erfgoedbankmeetjesland.be
“Quasi 200 foto’s brengen het Beestig! Meetjesland van weleer tot in je huiszetel.”
Voor snelle, trage én nieuwe lezers:
8 klassiekers uit de wereldliteratuur
Wij vonden dit alvast een geslaagde editie en kijken uit naar volgend jaar. Dan draait Erfgoeddag rond het thema ‘Thuis’.
Wil je graag op de hoogte blijven?
Wil je graag op de hoogte blijven?