Cultuuroverleg
Meetjesland

UNESCO keurmerk voor Geopark Schelde Delta (mét Meetjesland)!

Nieuws, Projecten

UNESCO keurmerk voor Geopark Schelde Delta (mét Meetjesland)!

29 mrt 2024

Het Meetjesland maakt integraal deel uit van het Belgisch-Nederlandse Geopark Schelde Delta dat officieel het UNESCO Global Geopark keurmerk heeft ontvangen!

Deel dit artikel

facebook twitter

Het Schelde estuarium (Schelde Delta) mag zich voortaan UNESCO Global Geopark noemen. Waarom? Omdat het geologisch, cultuurhistorisch én landschappelijk op wereldschaal unieke elementen bevat. Geopark Schelde Delta plaatst zich daarmee in een rijtje naast Lanzarote, de geothermie op Ijsland en Colcan in Peru, één van de diepste canyons ter wereld.

Unieke regio

De wisselwerking tussen mens en water is in de Schelde Delta op wereldvlak echt wel bijzonder. De samenwerking én de tegenwerking. Een evenwicht vinden tussen het goede en het nodige in dit dynamische landschap is moeilijk, en verdient alle aandacht die een Geoparkstatus biedt.

Beleving

COMEET is als Cultuurregio Meetjesland een van de partners in Geopark Schelde Delta. Ook in het Meetjesland valt er dus heel wat te beleven in het Unesco Global Geopark. Nadat de Schelde haar loop verlegd had, bleef in het Meetjesland een cuesta over. Dat is een getuigenheuvel van de hier opduikende aardlaag. In de Drongengoedhoeve in Ursel is hieraan de tentoonstelling ‘het geheim van de cuesta.’ gewijd. Ook de vele kreken in het Meetjesland herinneren ons aan die periode en zorgen voor mooie fietsroutes. En wil je het Meetjeslandse landschap een meer alternatieve manier ontdekken? Dan is Drongengoed met kinderen: het kabouterpad (Ursel) of Mindful door de kreken (Sint-Laureins) misschien wel iets voor jou?

Kabouterpad in Ursel (©️ Routezoeker)

 

Grensoverschrijdend netwerk

Vijf provincies (Zeeland, Noord-Brabant, Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen) zijn initiatiefnemers voor het stevige aanvraagdossier en werken hiervoor samen met meer dan 60 gemeentebesturen, kennisinstellingen (zoals HZ/Ugent), musea (zoals Watersnoodmuseum/Mercatormuseum) en de toeristische diensten… Een huzarenstukje van publiek-private, internationale samenwerking. Eén van die partners is COMEET, Cultuurregio Meetjesland.

 

50 miljoen jaar jong

Het huidige landschap van Geopark Schelde Delta is een verhaal van 50 miljoen jaar bodemdaling en -opheffing, van stijging en van daling van de zeespiegel, van getijdenwateren, rivieren en klimaatverandering. Daarnaast toont het de afwisselende rol van natuurlijke processen en menselijke invloeden van de laatste tweeduizend jaar: de Deltawerken, kleiputten voor de baksteennijverheid, turfwinning voor energie en zout, houtkap voor de bouw, gecontroleerde overstromingsgebieden (Sigmaplan)…

 

Internationaal keurmerk voor geologie

Een erkenning als UNESCO Geopark is een keurmerk dat internationale aandacht schenkt aan het geologisch erfgoed van een gebied, en de daarmee samenhangende cultuurhistorie. Dit geeft initiatieven voor onderzoek, natuur- en landschapsbeheer en duurzaam toerisme dan ook meer kans op (Europese) fondsen. UNESCO hecht ook veel belang aan de educatie, de lokale tradities en de holistische aanpak van de geoparken.

 

Ontdek het zelf

Profiteer van de aankomende paasvakantie en wandel of fiets een van de vele interessante routes om het Unesco Global Geopark Schelde Delta te ontdekken: https://scheldedelta.eu/nl/ontdek-unesco-global-geopark 

Alles over het Meetjeslandse gebied in het Geopark Schelde Delta vind je hier https://scheldedelta.eu/nl/gebied/meetjesland

 

Lees meer informatie op www.scheldedelta.eu

 

Recente nieuwsberichten

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?