Cultuuroverleg
Meetjesland

Nieuw erfgoedspel voor leerlingen: “We leren op een speelse en creatieve manier bij over de geschiedenis van Zomergem!”

Nieuws, Projecten

Nieuw erfgoedspel voor leerlingen: “We leren op een speelse en creatieve manier bij over de geschiedenis van Zomergem!”

25 apr 2023

Erfgoedcel Meetjesland (COMEET) ontwikkelde een digitale zoektocht over de geschiedenis van Zomergem. Het nieuwe erfgoedspel 'Ontmasker de geest van Zomergem' werd gecreëerd ter gelegenheid van Erfgoedweek voor leerlingen uit het tweede jaar van SV Middenschool in Lievegem.

Deel dit artikel

facebook twitter

Ontmasker de geest van Zomergem

Afgelopen maanden werkte Erfgoedcel Meetjesland aan een nieuw en groots project op vraag van enkele leerkrachten geschiedenis van SV Middenschool in Lievegem: “Kan er een erfgoedspel gemaakt worden over de geschiedenis van Zomergem voor onze leerlingen van de eerste graad?”. Met een reeks post-its en een lokale geschiedeniskenner onder de arm ging COMEET aan de slag. Erfgoedcel Meetjesland ontwikkelde zo een digitale zoektocht over de geschiedenis van Zomergem ter gelegenheid van Erfgoedweek: ‘Ontmakser de geest van Zomergem’.

In het erfgoedspel ‘Ontmasker de geest van Zomergemzoeken de leerlingen naar wie de onrustige geest is die ronddwaalt in Zomergem. Tijdens het spel komen ze allerlei zaken te weten over de geschiedenis van hun eigen gemeente. Het spel zelf? Dat vinden de leerlingen in de ErfgoedApp, samen met wat attributen die ze meekrijgen op hun drie kilometer lange zoektocht.

Leerlingen en leerkrachten zijn enthousiast

Na enkele testfasen en veel aanpassingen, ontdekten de leerlingen uit het tweedejaar van SV Middenschool in Lievegem het erfgoedspel. Enkelen van hen waren alvast enthousiast: “Het is leuker en creatiever dan een normale les over de geschiedenis van Zomergem.” en “Het is leuk omdat je buiten sportief bezig bent en terwijl ook bijleert over het verleden en over de buurt“. De leerlingen vertellen dat ze via die manier op een speelse en creatieve wijze bijleren over de geschiedenis van Zomergem én daarbovenop doen ze samen iets leuk met vrienden tijdens de les.

Ook de leerkrachten geschiedenis zijn tevreden met een erfgoedspel over Zomergem. “Wat begon als een gewone vraag van de school naar COMEET toe, groeide uit tot een spannend erfgoedspel dat onze verwachtingen als school ruimschoots overtrof“, Marleen Cleppe, leerkracht geschiedenis SV Middenschool in Lievegem.

Onze eigen Erfgoedcel Meetjesland is ook zeer tevreden met het resultaat, na enkele maanden hard werk van het volledige team: “We zijn nu een tweetal maanden verder en ongelooflijk blij dat we het nieuwe spel kunnen spelen met deze klassen. We nemen hun feedback mee om in de toekomst nog zo’n erfgoedspellen te maken en te verbeteren. We hopen het spel in de toekomst open te stellen voor families of vriendengroepen. Liefst gaan we elk jaar aan  de slag met een school uit een andere gemeente zodat op termijn iedereen een erfgoedspel heeft. Dat zijn voorlopig nog toekomstdromen natuurlijk.” aldus Nele De Brabander, Gwendolyne Roggeman, Margaux Roegiers (stagiair) en Greet Melis van Erfgoedcel Meetjesland, COMEET.

 

 

Nieuw erfgoedspel onder de aandacht

Erfgoedcel Meetjesland kwam met het nieuwe erfgoedspel in de aandacht op HLN en AVS! Check it out:

 

 

Erfgoedweek voor scholen

Het Erfgoedspel werd gemaakt in het kader van Erfgoedweek, het jonge zusje van Erfgoeddag dat voor scholen voor de tweede keer van start gaat. De vaste organisatoren van deze hoogdag voor musea, erfgoedverenigingen en archieven trokken in 2023 hun Beestige! activiteiten van 23 april open naar het schoolgaand publiek.

 

Scholen konden tijdens de Erfgoedweek 2023 kiezen uit vier activiteiten verspreid over het Meetjesland: in Aalter maken zeker 100 leerlingen kennis met Billy de Goat, de mascotte en geschiedenis van het oorlogsvliegveld in Ursel. Nog eens zoveel kleuters zullen eind april Beestige verhalen ontdekken in de bib van Eeklo en in Assenede gaan twee lokale scholen op bezoek bij duiventelers in hun dorp. De vierde activiteit werd aangeboden door het Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven (CAVA). Zij komen terplaatse naar de school voor een boeiende les over de voor- en nadelen van het internet.

Recente nieuwsberichten

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?