Cultuuroverleg
Meetjesland

Heemkring De Twee Ambachten zoekt vrijwilligers

Pols bij beginnende vrijwilligers naar interesses om die efficiënt in te zetten

04 mrt 2024

Cultuurvrijwilligers

Cultuur- en erfgoedpubliek

Erfgoedvrijwilligers

Heemkring ‘De Twee Ambachten’ is opgericht in het jaar 1993 en heeft de bedoeling om de plaatselijke historie te doen herleven, het nog aanwezig historisch patrimonium te bewaren en het historisch bewustzijn van de bevolking te stimuleren. COMEET zet ze in de kijker tijdens Week van de Vrijwilliger 2024.

Deel dit verhaal

facebook twitter

Speciaal voor Week van de Vrijwilliger 2024 zet COMEET enkele verenigingen in de kijker. Frank Baete van Heemkring De Twee Ambachten doet zijn verhaal.

 

Waarvoor staat jullie vereniging?

Heemkring ‘De Twee Ambachten’ is opgericht in het jaar 1993 en heeft de bedoeling om de plaatselijke historie te doen herleven, het nog aanwezig historisch patrimonium te bewaren en het historisch bewustzijn van de bevolking te stimuleren. Dit doen we onder meer door het uitgeven van twee tijdschriften per jaar met allerlei artikels over onze plaatselijke geschiedenis, maar ook door het organiseren van allerlei activiteiten. Ons werkgebied omvat de dorpen Assenede, Bassevelde, Boekhoute en Oosteeklo, die vroeger deel uitmaakten van het Ambacht Assenede en het Ambacht Boekhoute. Vandaar de naam “De Twee Ambachten”.

 

Samen met andere erfgoedverenigingen volgde Frank Baete de aangeboden opleiding vanuit COMEET/Erfgoedcel Meetjesland over ‘De Nieuwe Vrijwilliger’. Daphné Maes van Histories vzw begeleidde de driedelige opleiding.

 

Waarom volgde je de opleiding ‘De Nieuwe Vrijwilliger’ bij COMEET van Histories vzw?

Wij kampen al een tijdje met vergrijzing in ons bestuur en bij onze vrijwilligers. De toestand is nog niet hopeloos, maar we kunnen best wel enkele nieuwe vrijwilligers gebruiken om onze werking te versterken. Wij volgden de cursus om hiervoor enkele frisse ideeën op te doen.

 

Wat neem je mee uit de opleiding?

Een belangrijk punt, dat zo vanzelfsprekend is dat het bijna altijd wordt verwaarloosd, is dat de vraag naar extra vrijwilligers altijd moet gesteld worden. We zullen dan ook bij ons volgend tijdschrift een wervend foldertje steken met de vraag of er mensen zijn die zich bij ons willen engageren voor vrijwilligerswerk. Verder is het zeker belangrijk om bij een beginnende vrijwilliger te polsen naar haar of zijn interesses, zodat die op een efficiënte manier kan ingezet worden.

 

"Pols bij beginnende vrijwilligers naar interesses om die efficiënt in te zetten."

Frank Baete (Heemkring De Twee Ambachten)

 

Wat brengt vrijwilligerswerk volgens jou teweeg in jouw streek?

Vrijwilligerswerk is onmisbaar om de vele verenigingen in onze maatschappij draaiende te houden. En in gemeentes waar veel verenigingen zijn, is het onveiligheidsgevoel kleiner, durven de mensen nog eens buitenkomen en is het goed om te wonen.

 

Met dank aan Frank Baete van Heemkring ‘De Twee Ambachten’ voor zijn deelname aan ‘De Nieuwe Vrijwilliger’ en dit verbindend verhaal.

 

“De foto is een selfie genomen door Sofie Van Waes, tijdens onze wekelijkse archiefavond in ons lokaal. Verder staan op de foto Bjorn De Clercq, onze archivaris, Erik Begijn, Frank Baete en Ronald Geirnaert” aldus Frank.

Gerelateerde verhalen

De sluitingen, de legacy: textiel

Bart Van Damme, stafmedewerker Cultureel Erfgoed COMEET

Cultuur- en erfgoedpubliek

Het kapelletje van Robert en Felicie

Robert & Felicie (85 jaar)

Cultuur- en erfgoedpubliek

Erfgoedvrijwilligers

Leerlingen creëren tentoonstelling ‘Thuis’ in Kapel OLV Ten Doorn

Leerling OKAN

Scholen

Cultuur- en erfgoedpubliek

Jongeren