Cultuuroverleg
Meetjesland

ELS Eeklo zoekt vrijwilligers

Onze groep vrijwilliges heeft één iets gemeen: een hart voor erfgoed ❤️

01 mrt 2024

Cultuurvrijwilligers

Cultuur- en erfgoedpubliek

Erfgoedvrijwilligers

ELS Eeklo is een onafhankelijke en neutrale adviesraad voor stad Eeklo, voluit “Erfgoed, Landschap en Stadsvernieuwing.” Ze zijn gegroeid uit het vroegere “Monumentenzorg” en bestaan reeds 29 jaar. De werkgroep bestaat uit een mooie mix van vrijwilligers, die één iets gemeen hebben: een hart voor erfgoed.

Deel dit verhaal

facebook twitter

Speciaal voor Week van de Vrijwilliger 2024 zet COMEET enkele verenigingen in de kijker. Ruben Lambert van ELS Eeklo vertelt zijn verhaal.

Waarvoor staat ELS?

Wij zijn ELS Eeklo, een onafhankelijke en neutrale adviesraad voor stad Eeklo, voluit “Erfgoed, Landschap en Stadsvernieuwing.” Wij zijn gegroeid uit het vroegereMonumentenzorg” en bestaan reeds 29 jaar. De werkgroep bestaat uit een mooie mix van vrijwilligers, die één iets gemeen hebben: een hart voor erfgoed.

 

Onze hoofdtaak bestaat uit het jaarlijks organiseren van Open Monumentendag. Tweejaarlijks organiseren wij trouwens ook de stadsverfraaiingsprijzen, én we organiseren ook een activiteit voor De Nacht van de Meetjeslandse Kerken.

 

Verder geven wij advies over bouwdossiers, daarbij gaat het zowel om erfgoeddossiers als nieuwe stadsontwikkelingsprojecten. Wij bundelen ons advies met dat van IOED en geven dit zo door aan de stadsdiensten. Wij adviseren ook eigenaars van erfgoedpanden en proberen het erfgoed van Eeklo onder de aandacht te brengen bij een breder publiek. We zijn ook niet bang om de handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan om ons erfgoed te onderhouden of beschermen.

Samen met andere erfgoedverenigingen volgde Ruben Lambert de aangeboden opleiding vanuit COMEET/Erfgoedcel Meetjesland over ‘De Nieuwe Vrijwilliger’. Daphné Maes van Histories vzw begeleidde de driedelige opleiding.

 

Waarom volgde je de opleiding ‘De Nieuwe Vrijwilliger’ bij COMEET van Histories vzw?

Na een bestuurswissel, werd het tijd om met de werkgroep een doorstart te maken. We merkten dat onze werkgroep dringend een frisse wind kon gebruiken. Het nieuwe bestuur wou het op een andere manier aanpakken en deze cursus kwam dus als geroepen. Hoe omgaan met vrijwilligers, vrijwilligers tevreden houden en nieuwe vrijwilligers aantrekken, waren slechts een aantal vragen waarop we antwoorden hoopten te krijgen.

 

We zijn altijd op zoek zijn naar nieuwe vrijwilligers. De enige vereiste is een passie voor ons Eekloos Erfgoed hebben!

Ruben Lambert (ELS Eeklo)

Wat neem je mee uit de opleiding?

Dat structuurgericht werken soms nadelig uitspeelt. Dat er op enorm veel verschillende manieren met vrijwilligers kan worden gewerkt en dat er verschillende “goede” aanpakken zijn. Dat je soms moet focussen op bepaalde aspecten en dat je niet tegelijkertijd aan alles kan werken. Dat je vrijwilligers moet waarderen en koesteren en dat vrijwilliger zijn, voor iedereen iets anders betekent. Je kan namelijk niet van elke vrijwilliger dezelfde taak verwachten. Je moet dus tevreden zijn met elk soort inbreng en daarbij rekening houden met ieders sterktes en specialisaties. Het streven naar een goede sfeer binnen een vrijwilligerswerking is heel belangrijk.

Wij kozen er daarom ook voor om volgend werkingsjaar met het woord: “Laughs” aan de slag te gaan uit het “Flexivol model”: Aandacht voor sociale contacten, ontspanning en plezier.

We hebben het ook aangedurfd om onze leden te bevragen over hun verwachtingen en hun engagement. Een bevraging, waaruit we verrassende antwoorden kregen en heel wat bijleerden.

 

“Het streven naar een goede sfeer binnen een vrijwilligerswerking is heel belangrijk! We geven volgend werkingsjaar extra aandacht aan sociale contacten, ontspanning en plezier” aldus Ruben Lambert.

Wat brengt vrijwilligerswerk volgens jou teweeg in jouw gemeente/jouw streek?

We willen iedereen bewustmaken van de rijke geschiedenis van Eeklo, die dagelijks nog in het straatbeeld te zien is. We trachten inwoners en eigenaars warm te maken voor het behoud of het herbestemmen van ons erfgoed. Hiervoor overleggen we, scholen we ons bij en verrichten we opzoekingswerk, om zo onze stadgenoten, schepencollege en architecten te kunnen overtuigen van het belang van ons erfgoed. We geven adviezen, stellen waardevolle panden open en informeren mensen.

 

Verder is het fijn dat onze werkgroep mensen uit verschillende delen van de gemeenschap samenbrengt, waardoor deze gemeenschapsband wordt versterkt en mensen elkaar beter leren kennen en begrijpen. Mensen die een interesse hebben in ons erfgoed kunnen bijleren van elkaar en ook hun stem laten horen over de toekomst ervan.

 

Met dank aan Ruben Lambert van werkgroep ELS Eeklo voor zijn deelname aan ‘De Nieuwe Vrijwilliger’ en dit verbindend verhaal.

 

We willen iedereen bewust maken van de rijke geschiedenis van Eeklo, die dagelijks nog in het straatbeeld te zien is. Mensen die een interesse hebben in ons erfgoed kunnen bijleren van elkaar en ook hun stem laten horen over de toekomst ervan.

Ruben Lambert (ELS Eeklo)

Gerelateerde verhalen

De sluitingen, de legacy: textiel

Bart Van Damme, stafmedewerker Cultureel Erfgoed COMEET

Cultuur- en erfgoedpubliek

Het kapelletje van Robert en Felicie

Robert & Felicie (85 jaar)

Cultuur- en erfgoedpubliek

Erfgoedvrijwilligers

Leerlingen creëren tentoonstelling ‘Thuis’ in Kapel OLV Ten Doorn

Leerling OKAN

Scholen

Cultuur- en erfgoedpubliek

Jongeren