Cultuuroverleg
Meetjesland

Ontdek jouw stamboom samen met archivaris Michiel op Erfgoeddag in Wachtebeke!

Leer hoe stamboomonderzoek werkt en speur naar jouw roots!

16 apr 2024

Cultuur- en erfgoedpubliek

Erfgoeddag 2024 snuistert in het leven van jouw grootouders en wie voor hen kwam. Leer hoe stamboomonderzoek werkt en kijk in het archief samen met de intergemeentelijke archivaris Michiel en een vrijwilliger van Gemeente Wachtebeke.

Deel dit verhaal

facebook twitter

Erfgoeddag 2024 in Wachtebeke

In Wachtebeke onderzoek jij tijdens Erfgoeddag, zondag 21 april, jouw wortels of roots. De intergemeentelijke archivaris en een vrijwilliger van het archief in Wachtebeke geven een inkijk in het archief en leren jou hoe stamboomonderzoek werkt en hoe je in Wachtebeke hiermee aan de slag kunt. Op zoek gaan naar jouw familieverleden is een boeiende bezigheid, maar er gaan ook wel wat regels mee gemoeid. Door middel van stamboomonderzoek kunnen we op zoek gaan waar onze ‘thuis’ vroeger lag.

 

COMEET sprak met de intergemeentelijke archivaris Michiel Vandenabeele. Hij maakt alle Meetjeslanders en specifiek zondag 21 april de inwoners van Wachtebeke warm voor stamboomonderzoek. Ga langs bij Michiel op Erfgoeddag, zondag 21 april 2024, en leer hoe stamboomonderzoek werkt.

Hallo! Mijn naam is Michiel Vandenabeele en ik ben archief- en documentbeheerder. Ik maak deel uit van de intergemeentelijke archiefdienst van Welzijnsband Meetjesland en onze archiefdienst komt langs bij alle gemeentebesturen van het Meetjesland.

 

Foto: Michiel op kantoor bij COMEET

Recent vond onze archiefvrijwilliger Guido het (voorlopig) oudste stuk uit het gemeentearchief van Wachtebeke: een brief vanwege dijkgraaf Lippens uit 1784! In de nabije toekomst zullen we deze brief dieper bekijken!

Michiel Vandenabeele, archief- en documentbeheerder

 

Hoe ver valt de appel van de boom?

Aangezien het thema van Erfgoeddag dit jaar ‘Thuis’ is, duiken we in Wachtebeke in de wereld van het genealogisch of stamboomonderzoek. Het is echter vaak een hele opgave om hier zomaar te beginnen. We willen jou en andere inwoners van Wachtebeke dus graag helpen en op weg zetten.

 

In de namiddag (13u-16u) opent de archiefdienst de deuren van het gemeentearchief en kan jij met stamboomvragen vrij langskomen. Weet je niet waar te beginnen? Kom dan gerust langs en wij zetten jou op weg!

 

Wist je dat onze archiefvrijwilliger Guido recent het (voorlopig) oudste stuk uit het gemeentearchief van Wachtebeke vond: een brief vanwege dijkgraaf Lippens uit 1784! In de nabije toekomst zullen we deze brief dieper bekijken! Eerst verwelkomen we jou op Erfgoeddag, zondag 21 april!

 

➡️ Meer informatie over Erfgoeddag in Wachtebeke op UiT in het Meetjesland.

➡️ Benieuwd naar alle Meetjeslandse activiteiten op Erfgoeddag? Ontdek ze allemaal in de Meetjeslandse UiTagenda.

 

 

👉 Organisatie: Gemeente Wachtebeke.

👉 In samenwerking met: intergemeentelijke archivaris Welzijnsband Meetjesland en COMEET (Erfgoedcel Meetjesland).

👉 Bijkomende informatie bij locatie: In het gemeentelijk archief dat uitzonderlijk wordt opengesteld onder begeleiding.

👉 Foto: Michiel in actie: schimmel verwijderen (Lievegem)

Gerelateerde verhalen

Leerlingen creëren tentoonstelling ‘Thuis’ in Kapel OLV Ten Doorn

Leerling OKAN

Scholen

Cultuur- en erfgoedpubliek

Jongeren

Het UiTPAS-spel voor anderstaligen

Marjolijn Van Erdeghem, Actief met Taal

Medewerkers van lokale besturen

Organisatoren

Margaux versterkt COMEET als stagiaire

Margaux Roegiers, studente Sociaal Werk

Scholen

Jongeren

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?