Cultuuroverleg
Meetjesland

6e jaars uit Basisschool De Reigers in Zelzate voor 1 dag VIP!

Erfgoed ontdekken met je klas

26 apr 2022

Jongeren

Aan de slag met verkleedkleren en originele attributen, maakten de 6e jaars van basisschool De Reigers in Zelzate oude foto’s vanop ErfgoedbankMeetjesland.be na. Zij wonnen het Erfgoeddag VIP-arrangement en bezochten musea, praatten over de oudheid... COMEET bracht zo mee erfgoed naar de school.

Deel dit verhaal

facebook twitter

Basisschool De Reigers in Zelzate wint VIP-arrangement van COMEET

Tijdens een overleg rond Erfgoeddag maakt school! ontstond het idee om een regionaal project voor een Erfgoedweek uit te werken. De kernopdracht gericht tot kinderen uit het lager onderwijs: maak een tableau vivant geïnspireerd op beelden uit onze Erfgoedbank.

Het resultaat… mag er wezen! Eeklo, Beke, Ursel en Zelzate bezorgden ons schitterende staaltjes fotografie. Dank aan alle enthousiaste deelnemers! Maar er kan slechts eentje de winnaar zijn!

 

De zesdejaars van Basisschool De Reiger wonnen de fotowedstrijd die COMEET organiseerde naar aanleiding van de jaarlijkse Erfgoeddag. Dit jaar was het namelijk een specialleke: Erfgoeddag zou een week langer duren én naar de scholen trekken.

Naast gastbezoeken van Erfgoedklasbakken en uitstapjes naar erfgoedlocaties, organiseerde COMEET voor de gelegenheid ook een scholenwedstrijd. Vier klassen gingen aan de slag met verkleedkleren en originele attributen; ze maakten oude foto’s vanop ErfgoedbankMeetjesland.be na. De prijs? Een dag lang verwend worden in erfgoedstijl én het campagnebeeld worden voor Erfgoeddag 2022.

"Dankzij de erfgoeddagwedstrijd van Erfgoedcel Meetjesland leerden onze klassen het erfgoed van onze streek kennen. Fijn om te zien hoe het hen enthousiasmeerde. De resultaten mogen zeker en vast gezien worden. Het VIP-arrangement was ook meer dan geslaagd. We hebben mooie herinneringen gemaakt en de pannenkoeken waren een superleuke verrassing!"

Leerkracht 6e jaars Basisschool De Reigers, Zelzate

 

Collega Gwendolyne Roggeman interviewde een aantal leerlingen uit de klas tijdens hun vip-arrangement:

Op welke erfgoedlocatie zijn jullie?

We zijn in ’t Klooster in Zelzate. Het is een gebouw waar vroeger nonnetjes woonden en een weeshuis was. Nu zijn er 4 musea. En een wc in een kast (gegiechel). Er is ook een plaats waar je een communie kan doen, en ook een trouw en een feest(zaal).

Wat hebben jullie gedaan tijdens deze verwendag in erfgoedstijl?

We hebben de 4 musea van Zelzate bezocht: over Mietje Stroel, de oorlog (2e Regiment Gidsen), Eddy Wally en over alle materialen van vroeger (Heemkundige Kring Selsaete).

Waarom zijn jullie hier?

Omdat we een erfgoedwedstrijd hebben gewonnen met onze foto’s. Daarom hebben we museums bezocht, nieuwe dingen geleerd, muziek beluisterd, over de oudheid gepraat,… En seffens gaan we een workshop doen.

Wat hebben jullie onthouden?

De dingen van vroeger om brood te maken en eieren te dragen.

Wat betekent erfgoed?

Alles wat we hebben geërfd en willen doorgeven.

Wat gaan jullie straks nog doen?

We gaan een stopmotion-filmpje maken en mogen de mensen van de musea interviewen.

Wat vonden jullie het leukste tot nu toe?

Pannenkoeken eten! En dansen op Eddy Wally.

 

28 leerlingen van het 6e leerjaar stralen in de video, die ze zelf maakten tijdens Erfgoeddag-week.

Gerelateerde verhalen

De sluitingen, de legacy: textiel

Bart Van Damme, stafmedewerker Cultureel Erfgoed COMEET

Cultuur- en erfgoedpubliek

Het kapelletje van Robert en Felicie

Robert & Felicie (85 jaar)

Cultuur- en erfgoedpubliek

Erfgoedvrijwilligers

Leerlingen creëren tentoonstelling ‘Thuis’ in Kapel OLV Ten Doorn

Leerling OKAN

Scholen

Cultuur- en erfgoedpubliek

Jongeren