Cultuuroverleg
Meetjesland

Zo lokten ezels heel wat volk naar de kerk!

De ezelexpo van de kerkraad van Bassevelde

16 nov 2022

Cultuur- en erfgoedpubliek

Erfgoedvrijwilligers

De kerkraad van Bassevelde weet van aanpakken als het op publieksactiviteiten aankomt. De jaarlijkse ezelsstoet in hun dorp, grepen ze aan als een kans om een breed publiek te verwelkomen in de kerk.

Deel dit verhaal

facebook twitter

Op een zonnige herfstdag trokken Greet en Gwendolyne van de erfgoedcel naar Bassevelde voor een gesprek met Firmin en Joseph, twee zeer actieve leden van de kerkraad van Bassevelde.

Eerst was er een idee …

Firmin en Joseph aan het woord: “Onze kerkraad (Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk) zet zich heel actief in op vlak van publiekswerking. Om die reden zijn we lid van Open Kerken en ook aan de Nacht van de Meetjeslandse Kerken doen we graag mee. Nu wilden we graag iets organiseren met de jaarlijkse ezelsstoet in Bassevelde, om ook eens een breder publiek te bereiken, om eens andere mensen in onze kerk te zien binnenkomen. Het idee ontstond om een expo in elkaar te steken rond de ezel in religie. In 2017 hadden we al eens rond dit thema gewerkt, maar we wilden het nu wat grootser aanpakken.”

Het idee kreeg vorm …

Joseph: “In september 2021 was ik aanwezig op een netwerkoverleg van de erfgoedcel, de collegagroep religieus erfgoed. Deze groep komt twee keer per jaar samen om ideeën uit te wisselen en te leren van elkaar. Hoe kunnen we optimaal voor ons religieus erfgoed zorgen en waar vinden we advies en ondersteuning? Tijdens deze collegagroep kwam ook ons ‘ezelidee’ ter sprake en er kwamen heel wat inspirerende ideeën van de andere aanwezigen uit de groep. Dat bevestigde ons gevoel dat onze expo wel eens een succesverhaal kon worden. Gwendolyne heeft ons die dag ook aangeboden om te helpen met een subsidieaanvraag voor financiële ondersteuning van ons project. Enkele weken later trokken we met twee vrijwilligers van onze kerkraad naar het kantoor van COMEET en Gwendolyne gaf ons tips om ons project meer erfgoedwaarde te geven en hielp het dossier in te vullen. Met een kerngroepje van vier werkten we alles uit.

… en werd een succes

Firmin: “De expo De ezel in de religie was te bezoeken in juli en augustus 2022. We brachten heel wat schilderijen, beelden en andere prenten uit de religie samen die de rol van de ezel in ons geloof tonen. Ook van naburige kerken kregen we objecten in leen. Daarnaast voorzagen we een zuil met foto’s van de ezelsstoet en processies vroeger en voorzagen we een kleurplaat in thema voor de allerkleinsten. Tijdens de openingsavond kon je ook het ezelslied van ons dorp meezingen in de kerk. Door al deze acties is onze opzet om een breed publiek te bereiken zeker geslaagd. De tips die we kregen tijdens het netwerkoverleg waren een morele steun. En dankzij de steun van COMEET konden we een fietsboekje realiseren dat nog lang zal meegaan.”

Erfgoedsprokkel

De kerkraad van Bassevelde kent reeds een lange traditie van publiekswerking. Grote delen van het interieur zijn prachtig gerestaureerd en dit jaar werd ook de buitenkant grondig aangepakt. Ben je in de buurt voor een fiets- of wandeltocht, breng de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk dan zeker een bezoekje.

In 2019 publiceerde Provincie Oost-Vlaanderen een Erfgoedsprokkel over deze kerk. Deze prachtige, geactualiseerde, brochure kan je verkrijgen in de kerk (€2) of hier downloaden.

Gerelateerde verhalen

Margaux versterkt COMEET als stagiaire

Margaux Roegiers, studente Sociaal Werk

Scholen

Jongeren

Vrijwilligerswerk is het hart van het lokale leven, het houdt een gemeenschap samen.

Bram De Saedeleir

Cultuurvrijwilligers

Cultuur- en erfgoedpubliek

Erfgoedvrijwilligers

Onze groep vrijwilliges heeft één iets gemeen: een hart voor erfgoed ❤️

Ruben Lambert (ELS Eeklo)

Cultuurvrijwilligers

Cultuur- en erfgoedpubliek

Erfgoedvrijwilligers

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?