Nieuws, Projecten
23 jan 2024
Naar aanleiding van de herbestemming van het Oud Schepenhuis en het Oud Stadhuis in Maldegem, werd de afgelopen jaren door de archeologen van De Logi & Hoorne een opgraving uitgevoerd.
Van schepenhuis met raadzaal, conciërgerie, herberg en afspanning tot herberg met café en gemeentehuis met tekenacademie en bibliotheek, kenmerkt het koppel Oud Schepenhuis en Oud Stadhuis zich door de eeuwen heen als een ontmoetingsplaats in hartje Maldegem. Met de herbestemming van de site wil de bouwheer de dorpsversterkende functie van de site herstellen.
De resultaten van deze opgravingen brachten talrijke opmerkelijke vondsten aan het licht, een uitgebreid kerkhofareaal uit de middeleeuwen en een ruim spectrum aan bewoningssporen uit de Romeinse periode, de volle en late middeleeuwen en de nieuwe en nieuwste tijden. Het vondstenensemble bestaat uit meer dan 200 skeletten, bouwmateriaal, aardewerk en nog zoveel meer. Om deze lokale archeologische vondsten dichter bij het brede publiek te brengen, bundelden de IOED Meetjesland, Gemeente Maldegem en De Logi & Hoorne hun krachten.
Via een oproep werden erfgoedliefhebbers en nieuwsgierigen samengebracht om onder begeleiding van een expert scherven, potten, skeletten,….te reinigen. Deze actieve publiekswerking creëert niet alleen een breed draagvlak voor het project, het biedt vrijwilligers ook de kans om bij te leren terwijl archeologie dichter bij de burger wordt gebracht. Ook scholen namen actief deel en werden betrokken bij de opgravingen. Hun reacties zijn vastgelegd in deze video.
Bovendien onderzoekt de IOED met dit pilootproject de mogelijkheid om een vergelijkbaar participatietraject toe te passen op andere archeologieprojecten in het Meetjesland. Om de herkenbaarheid te verhogen en aan te tonen dat het telkens gaat om een actieve publiekswerking, is een afzonderlijke identiteit gecreëerd, onder de naam Archeo Meetjesland, inclusief bijhorend logo.
Dankzij subsidies, toegekend door de provincie Oost-Vlaanderen, wordt dit project naar een hoger niveau getild. Naast de reeds gekende vrijwilligersdagen en workshops voor scholen, zullen nu ook toevallige passanten en erfgoedliefhebbers de mogelijkheid krijgen om een kijkje te nemen achter de schermen. Op de planning staan Open Huis-dagen en een retrospectieve tentoonstelling. Voor vrijwilligers zijn er ‘masterclasses’ waarbij de osteoarcheoloog aan de hand van skeletten alle relevante gegevens zal toelichten en demonstreren.
2024 staat volledig in het teken van dit unieke project, met een feestelijke afsluiter waarbij de osteoarcheoloog een lezing zal geven.
Ontdek de activiteiten in de activiteitenkalender
Wil je graag op de hoogte blijven?
Wil je graag op de hoogte blijven?