Cultuuroverleg
Meetjesland

Scholenaanbod Erfgoeddag

Nieuws

Scholenaanbod Erfgoeddag

30 mrt 2022

Welkom op onze pagina voor scholen!

Deel dit artikel

facebook twitter

De eerste zondag na de paasvakantie is traditioneel een hoogdag voor onze musea en heem- en geschiedkundige verenigingen: Erfgoeddag! Die dag staat alles in het teken van tradities, verhalen en voorwerpen die we bewaren voor de toekomst.

Doe jij mee aan erfgoedweek van 25 tot 29 april?

Onder het motto ‘Erfgoeddag maakt school!’ duikt Erfgoeddag in 2022 in het rijke schoolleven en verleden. Naast het traditionele aanbod op Erfgoeddag zelf (zondag 24/4), bieden veel erfgoedorganisaties dit jaar een (gratis) aanbod aan voor de scholen tijdens de erfgoedweek (25/4 – 29/4).

Ontvang tijdens de erfgoedweek een ‘Erfgoedklasbak’ voor een lesuurtje in je klas. De klasbak deelt zijn of haar passie en expertise. Ga je liever zelf op stap? Dan ben je welkom bij verschillende organisaties en erfgoedsites in het Meetjesland. Een overzicht van het aanbod uit heel Vlaanderen vind je op cultuurkuur, lesmateriaal is te vinden op Erfgoedwijs.

Erfgoedcel Meetjesland zet het aanbod van onze regio graag nog eens in de kijker:

ONTVANG EEN ERFGOEDKLASBAK IN JOUW KLAS

Dialectenerfgoed (Meetjesland)

Medewerkers van het Dialectgenootschap Zuidwest Meetjesland geven in de klas een toelichting over het plaatselijke dialect.
Meer info

Filmpje maken (Aalter)

Erfgoed Aalter bezorgt leerlingen een set beeldmateriaal om een filmpje te maken over het verleden van het onderwijs (klassen, speelplaatsen …). Deze filmpjes worden beoordeeld door een jury die dan een prijs uitreikt.
Meer info

Archiefles (Meetjesland)

Wat is een archief nu eigenlijk? Wat doet een archiefmedewerker zoal? En waarom is een archief belangrijk voor onze toekomst? Je verneemt het antwoord op deze en vele andere vragen tijdens een boeiende archiefles, verzorgd in samenwerking met Archiefpunt vzw.
Meer info


GA OP STAP ALS VIP

Wandeling: Erfgoedrally (Aalter)

Met de fiets trekken we naar deelgemeente Bellem waar we onze wandelschoenen aantrekken. Medewerkers van Erfgoed Aalter stippelden er een historische wandeling uit langs een bijzonder gevarieerd parcours. Onderweg vertellen we je alles over het erfgoed dat we tegenkomen!
Meer info

 

Bezoek aan de Gerardsmolen (Evergem)

Ontdek de geheimen van de stenen bergmolen in Wippelgem. De molenaars nemen jullie graag mee in het verhaal van de molen. Bij voldoende wind zal er ook een maaldemonstratie zijn.
Meer info

 

Bezoek de wind- en rosmolen (Evergem)

Bezoek de wind- en rosmolen in Ertvelde. Molenaar Johan Van Holle neemt de leerlingen mee op sleeptouw en toont hen de kneepjes van het vak. Als er voldoende wind staat, laat hij ook
zien hoe graan wordt gemalen in de windmolen. Hij toont ook graag hoe de rosmolen werkt.
Meer info

 

Zoektocht op Domein Menas (Aalter)

Kom kennismaken met de ‘Erfgoedroute’ op het domein. Per graad wordt een aangepaste zoektocht langs de infoborden op deze wandeling. Elke deelnemer ontvangt een kleine
attentie.
Meer info

 

Ontdek het Mottekasteel | Lager onderwijs (Evergem)

In 1190 bouwde Zeger II het mottekasteel Hoge Wal. Vandaag vind je nog steeds sporen van dit kasteel, één van de best bewaarde mottes van Vlaanderen. Aan de hand van een prentenboek en beugeltas vol spelelementen ervaren de leerlingen hoe het leven op de motte er in de middeleeuwen aan toe ging.
Meer info

 

Het Motte Mysterie | +10 (Evergem)

In 1190 bouwde Zeger II het mottekasteel Hoge Wal. Vandaag vind je nog steeds sporen van dit kasteel, één van de best bewaarde mottes van Vlaanderen. Aan de hand van een prentenboek en beugeltas vol spelelementen ervaren de leerlingen hoe het leven op de motte er in de middeleeuwen aan toe ging.
Meer info

 

Het verhaal van het kanaal (Aalter)

Ontdek het verhaal van het Kanaal! De bargeman neemt je mee op zijn schip en vertelt je alles over wat zich op en rond het kanaal heeft afgespeeld. Fiets of wandel langs het kanaal, luister naar de verhalen, bekijk de beelden en los de opdrachtjes op met de Erfgoedapp!
Meer info

 

Zelzate maakt school (Zelzate)

De gemeentelijke culturele raad Zelzate en de heemkundige kring Selsaete werkten intens samen om een impressie te brengen over het rijke Zelzaats schoolverleden in een beklijvende expo in ’t Klooster. De expo is dagelijks geopend van 14 tot 17 uur, groepen op afspraak buiten de openingsuren kunnen contact opnemen via vivien.debaets@telenet.be.

Meer info

 

Tentoonstelling ‘Erfgoeddag maakt school’ (Wachtebeke)

GC Culturhuis Safarken, de Wachtebeekse heemkundige kring De Vierschaar en de Langeledeschool slaan de handen in elkaar en organiseren naar aanleiding van Erfgoeddag maakt school een tentoonstelling rond het schoolverleden in Wachtebeke. Van oude foto’s en anekdotes tot griffel en inktpot… kom eens kijken naar het Wachtebeeks schoolerfgoed op maandag van 9u tot 12u & 14u tot 19u en dinsdag t.e.m. vrijdag van 9u tot 12u.


ZELF AAN DE SLAG MET ERFGOED

Reporters gezocht (Aalter)

Een leskoffer vol materiaal neemt het 5de of 6de leerjaar mee op sleeptouw in het lokale erfgoedverhaal van de Knesselaarse Cogétamafabriek.
Meer info

Erfgoedkoffers (Meetjesland)

Wist je dat de Erfgoedcel ook heel wat educatieve koffers uitleent? Deze zijn het hele jaar door beschikbaar, maar uiteraard ook tijdens de Erfgoedweek.
Meer info


TRAJECT OP MAAT

Borrelt er al een tijdje een idee om in jouw school of klas rond erfgoed aan de slag te gaan? Broed je op een mogelijke samenwerking met een erfgoedvereniging in de buurt maar weet je niet goed waar beginnen? Contacteer ons dan voor een traject op maat! Wij zorgen voor de ‘match’ waar jij naar op zoek bent.

Recente nieuwsberichten

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?