Wil je weten hoe we zeldzame bomen en relicten van ons industrieel verleden kunnen bewaren voor de toekomst? Of hoe we kunnen achterhalen welke planten en dieren leefden in het Meetjesland tijdens de laatste ijstijd?
Zet dan deze gratis erfgoedlezingen over landschap, bouwkunde en archeologie, georganiseerd door IOED Meetjesland in jouw agenda en schrijf je nu in!
In het hele Meetjesland zijn oude bomen en struiken te vinden die de publieke ruimte typeren, gaande van schermbeplanting, kapelbomen, welkomstbomen tot vredesbomen die herinneren aan de oorlog. Erfgoedonderzoeker landschap Koen Himpe vertelt over de kenmerken en waarde van het houtig erfgoed in het Meetjesland, gevolgd door een toelichting over het project Erfgoedbomen van de Provincie Oost-Vlaanderen door erfgoedconsulent landschapszorg Stani Vandecatsye. Hij legt ons uit waarom het zo belangrijk is om een DNA-databank aan te leggen van de meest waardevolle en bedreigde bomen en hoe dit juist in zijn werk gaat. Ook in het kasteelpark van Poeke werd al entmateriaal verzameld.
Industriële gebouwen vormen echte landmarks in onze steden en gemeenten. Ze gaven bovendien vaak een impuls tot de ontwikkeling van een omliggende woonwijk. Denk maar aan de stationsbuurt of de rijen met arbeiderswoningen en de chique burgerhuizen vlakbij een textielfabriek. Intussen hebben vele fabrieksgebouwen hun oorspronkelijke functie verloren. De typische hoge plafonds en grote ruimtes bieden mogelijkheden om de gebouwen opnieuw in gebruik te nemen, maar wat met de machines binnenin? Expert Patrick Viaene gaat dieper in op het industrieel erfgoed in het Meetjesland en voor welke uitdagingen deze sites staan, en dat in een toepasselijke setting. De loods van de voormalige wolwasserij Peignage d’Eecloo werd recent omgevormd tot evenementenhal.
Bij archeologische prospecties tijdens werken aan het Fluxystraject te Maldegem werd in de profielwand een laatglaciale rivierbedding aangetroffen. Deze bodemstalen bieden een enorme rijkdom aan informatie. Zo kan door middel van pollenanalyse de toenmalige vegetatie van jeneverbes, berk of duindoorn gereconstrueerd worden en weten we dat er elanden tussen het veenlangsteelmos graasden. Specialist Bio Archeologie Nelleke Van Asch neemt ons mee naar de toendra van Maldegem op 12/06 in de kerk van Middelburg.
Herbekijk de erfgoedlezingen van vorige jaar:
Het verdwenen meren- en duinenlandschap van het Meetjesland | Philippe Crombé (UGent)
IJskelders in het Meetjesland | Sander Bruylants & Ralph Maréchal (RLM)
Wil je graag op de hoogte blijven?
Wil je graag op de hoogte blijven?