Cultuuroverleg
Meetjesland

Erfgoeddag en Erfgoedweken in het Meetjesland

Cultuurcommunicatie Erfgoed Cultuur Kinderen en jongeren

Erfgoeddag en Erfgoedweken in het Meetjesland

Erfgoedkoffer

Educatieve Pakketten

Kennisdossier

Terug naar overzicht

Elk jaar op de eerste zondag na de paasvakantie is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Erfgoeddag richt zich op het roerend en immaterieel cultureel erfgoed dat wij van onze voorouders overgeleverd kregen. Sinds 2022 wordt er rond Erfgoeddag ook Erfgoedweken georganiseerd. Tal van musea, archieven, erfgoedcellen, erfgoedbibliotheken en andere erfgoedverenigingen stellen dan een uniek en gratis aanbod van activiteiten voor lager en secundair onderwijs voor.

Organisatoren

Erfgoeddag en Erfgoedweken is een initiatief van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw, in samenwerking met de erfgoedgemeenschappen in Vlaanderen en Brussel, en krijgt de steun van de Vlaamse overheid. Elk jaar doen honderden musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heemkundige kringen en talloze andere erfgoedorganisaties mee. COMEET verzorgt als Cultuurregio Meetjesland de regionale promotie en ondersteuning voor Erfgoeddag en Erfgoedweken in regio Meetjesland.

 

Thema

Erfgoeddag groepeert jaarlijks honderden activiteiten rond een bepaald thema. Alle activiteiten, waaronder tentoonstellingen en rondleidingen, lezingen en workshops, wandelingen en fietstochten, film- en theatervoorstellingen zijn gratis. Voor sommige activiteiten moet je wel vooraf reserveren omdat de beschikbare plaatsen beperkt zijn.

Erfgoeddag doorheen de jaren

Erfgoeddag 2025: Game On!

Erfgoeddag 2025: Game On!

 

Game On! Erfgoeddag 2025 daagt u uit: durf te spelen, betreed het speelveld van ons erfgoed en ontdek nieuwe en oude verhalen. Het is tijd voor actie, blijf dus niet aan de zijlijn.

 

Speel, geniet en leer spelenderwijs over de geschiedenis en het erfgoed dat daarvan getuigt. Van sport tot spel, gokken en beginnersgeluk, techniek en vaardigheid, over erfgoed in beweging: op zondag 27 april 2025 brengt Game On! tradities en innovaties samen in een viering van onze culturele rijkdom.

Erfgoeddag 2024: Thuis!

Erfgoeddag 2024: Thuis!

 

Op zondag 21 april 2024 heeft Erfgoeddag als thema: ‘Thuis‘. Wat maakt jouw thuis een echte ’thuis’? Tussen 15 en 26 april 2024 zijn er ook de Erfgoedweken voor scholen.

Erfgoeddag 2023: Beestig!

Erfgoeddag 2023: Beestig!

 

Op zondag 23 april 2023 had Erfgoeddag als thema Beestig!. Tussen 17 en 28 april 2023 waren er ook de Erfgoedweken voor scholen.

Erfgoeddag 2022: Erfgoeddag maakt school

Erfgoeddag 2022: Erfgoeddag maakt school

 

Op zondag 24 april 2022 stond Erfgoeddag in het teken van onderwijs met als titel Erfgoeddag maakt school. Voor de eerste keer was er ook daaraan voorafgaand de Erfgoedweek van maandag 25 tot en met vrijdag 29 april 2022. Tijdens de Erfgoedweken trekken tal van erfgoedmedewerkers met uiteenlopende expertises naar de klas en nodigen erfgoedorganisaties (denk aan musea, erfgoedcellen, archieven, erfgoedbibliotheken …) klassen uit voor een bijzonder vipbezoek.

 

Erfgoeddag 2021: De Nacht

Op 24 en 25 april 2021 had Erfgoeddag als thema ‘De Nacht’.

Erfgoeddag 2020: De Nacht - GEANNULEERD

Op 25 en 26 april 2020 zou Erfgoeddag haar 20e editie vieren. Omwille van het coronavirus werd het voorziene feestweekend uitgesteld naar 2021.

Erfgoeddag 2019: Hoe maakt u het?

Op 28 april 2019 had de Erfgoeddag als thema Hoe maakt u het? en ging in op ambacht en vakmanschap.

Erfgoeddag 2018: Kiezen

Kiezen stond centraal tijdens Erfgoeddag 2018 op zondag 22 april.

Erfgoeddag 2017: Zorg

In 2017 vond Erfgoeddag plaats op zondag 23 april en was het thema Zorg.

Erfgoeddag 2016: Rituelen

Het thema van 2016 was Rituelen en meer dan 700 gratis activiteiten boden het publiek de kans om grote en kleine rituelen te ontdekken: alledaagse rituelen zoals processies maar ook religieuze en geboorterituelen kwamen aan bod.

Erfgoeddag 2015: Erf!

Het thema van 2015 is Erf! focuste op het de verschillende aspecten van erven zoals het formele, het persoonlijke aspect en de culturele context errond.

Erfgoeddag 2014: Grenzeloos

In 2014 ging Erfgoeddag op zoek naar mentale, fysieke en financiële grenzen met Grenzeloos.

Erfgoeddag 2013: Stop de tijd!

Het thema van 2013 was Stop de tijd! Op zondag 21 april ging het dan uiteraard over de tijd, maar evengoed over de effecten van de tijd op ons cultureel erfgoed.

Erfgoeddag 2012: Helden

Op 22 april 2012 was het thema Helden.

Erfgoeddag 2011: Armoe Troef

De Erfgoeddag van 1 mei 2011 had als thema Armoe troef.

Erfgoeddag 2010: FAKE?

In 2010 was het alles wat vervalsingen, constructies, kopieën en imitaties dat de klok sloeg, met de roepnaam FAKE?

Erfgoeddag 2009: Uit vriendschap!?

De negende editie ging over vriendschap, met Uit vriendschap!? als slogan.

Erfgoeddag 2008: Wordt verwacht

De editie van 2008 onderzocht hoe men in het verleden tegen de toekomst aankeek. De slogan was Wordt verwacht.

Erfgoeddag 2007: Niet te schatten

2007 haalde met Niet te schatten het thema van de vele waarden (financieel, emotioneel, enzovoort) van cultureel erfgoed aan.

Erfgoeddag 2006: In kleur

Een jaar later kon het publiek terecht bij honderden erfgoedorganisaties voor een editie In kleur.

Erfgoeddag 2005: Gevaar!

2005 stond in het teken van Gevaar!.

Erfgoeddag 2004: 't Zit in de familie

In 2004 vond er een koerswissel plaats: het weekend werd een dag. Zo ontstond de Erfgoeddag, een formule die sindsdien ongewijzigd is gebleven. Het thema dat jaar was ‘t Zit in de familie.

Erfgoedweekend 2003: Op reis

De 2003 editie stond in het teken van Op reis.

Erfgoedweekend 2002: Verzamelen, verzamelaars, verzamelingen

In 2002 trad dan het eerste Erfgoedweekend voor het voetlicht en was er geen sprake meer van het duidelijke onderscheid tussen musea en archieven. Dat jaar was het thema Verzamelen, verzamelaars, verzamelingen.

Museum- en Archievendag 2001: Ontdek mijn verleden

De eerste editie bestond uit de samenvoeging van de reeds bestaande Museum- en Archievendag, onder de slogan ‘Ontdek mijn verleden’.

Erfgoeddag is een sinds 2001 jaarlijks terugkerend toonmoment voor de cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen en Brussel waarbij het roerend en immaterieel erfgoed centraal staat. Erfgoeddag vindt jaarlijks plaats op de eerste zondag na de paasvakantie en wordt weleens verward met de Open Monumentendag die elk jaar in het najaar doorgaat. Daarbij gaat het vooral over onroerend erfgoed zoals monumenten, gebouwen, landschappen en sites.

Doe mee met de Erfgoedweken!

Sinds 2022 organiseert FARO de Erfgoedweken in samenwerking met de erfgoedsector in heel Vlaanderen en Brussel. Tal van musea, archieven, erfgoedcellen, erfgoedbibliotheken en andere erfgoedverenigingen stellen dan een uniek en gratis aanbod van activiteiten voor lager en secundair onderwijs voor.

 

Waarom meedoen? Erfgoed sluit aan bij thema’s en doelstellingen van heel wat schoolvakken, niet alleen bij geschiedenis. Verwacht je gerust aan verrassende combinaties zoals oude ambachten en nieuwe techniek of burgerschap en economie. Via gepassioneerde vertellers leren jouw leerlingen dat in erfgoedorganisaties niet alleen gidsen en (kunst)historici werken, maar ook wetenschappers, marketeers en onderzoekers. Ontdek het samen met jouw klas!

 

Wees er snel bij en ontdek op de website van CulturKuur welke Erfgoedklasbakken of viparrangementen u kan boeken in uw regio.

Ook Erfgoedcel Meetjesland heeft heel wat educatieve erfgoedkoffers voor in de klas.