Cultuuroverleg
Meetjesland

Dit was Erfgoeddag

Nieuws

Dit was Erfgoeddag

29 jun 2022

Scholen

Cultuur- en erfgoedpubliek

Erfgoedvrijwilligers

Erfgoeddag was in 2022 een (erfgoed)dag vol inktpotjes en ezelsoren. Na twee vreemde jaren kon je weer volop genieten van het Meetjeslands verleden in al haar facetten. Deze keer, met bijzondere aandacht voor ons schoolverleden én een heuse week voor scholen.

Deel dit artikel

facebook twitter

13 activiteiten over ons schoolverleden
Zoals altijd kon het publiek een hele zondag lang genieten van activiteiten met en rond erfgoed. Alles wat we van vroeger in ons bezit hebben en willen doorgeven aan de toekomst krijgt dan een plekje in een tentoonstelling, spel, rondleiding enzovoort. Voor de gelegenheid dus rond thema Erfgoeddag maakt school.
Zo kon je op zoek naar verdwenen scholen in je buurt, (nog) eens op de schoolbanken van vroeger kruipen of ontdekken met welke voorwerpen je grootouders les volgden. Deze 13 activiteiten namen het publiek op 24 april 2022 mee naar de school van toen.

Digitale belevenissen
Ook digitaal viel er heel wat te beleven: zo kon men op stap met de erfgoedapp of vanuit je zetel tientallen retro klasfoto’s doorbladeren op de erfgoedbank. Leuk nieuws: die kan je tot vandaag nog steeds online vinden op Erfgoedbank Meetjesland!

12 activiteiten voor scholen
Erfgoeddag werd voor de gelegenheid verlengd tot een heuse week, mét een speciaal aanbod voor scholen. Leerkrachten konden vooraf een keuze maken uit een interessant Meetjeslands erfgoedaanbod.

  • Erfgoedorganisaties zetten hun deuren open voor scholen. Aalterse scholen konden zo op bezoek bij Domein Menas (foto Domein Menas).
  • Erfgoedklasbakken – specialisten in erfgoed zeg maar – gingen op ronde in scholen. In Evergem kwam oud-minister Luc Martens les geven in Sint-Fransiscus! (dank aan  juf Hanne Van der Bauwhede voor de leuke foto)
  • Heel wat klassen gingen aan de slag met de leskoffers van onze erfgoedcel. Deze koffers zijn het hele jaar door gratis te lenen, bekijk hier het aanbod.

Scholenwedstrijd
COMEET – Erfgoedcel Meetjesland organiseerde ook een fotowedstrijd voor scholen om het regionaal campagnebeeld rond op te bouwen. We daagden klassen uit om creatief aan de slag te gaan met foto’s van Erfgoedbank Meetjesland. Het zesde leerjaar van Basisschool De Reigers uit Zelzate was de winnaar. Zij werden even Meetjeslandse VIP’s én wonnen een superdeluxe verwendag rond erfgoed in hun buurt. Kijk hier voor een verslagje van hun verwendag én hun zelfgemaakt filmpje!

Dikke merci aan de vele erfgoedliefhebbers, verenigingen en cultuurambtenaren in het Meetjesland die voor al deze toffe activiteiten zorgden en van Erfgoeddag 2022 een spetterende editie maakten.

Recente nieuwsberichten

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?