Cultuuroverleg
Meetjesland

Erfgoed beleven met de erfgoedapp

Erfgoed

Erfgoed beleven met de erfgoedapp

Digitalisering

Praktijkvoorbeeld

Tips & Tricks / Aan de slag

Terug naar overzicht

Ken je de erfgoedapp? Het is een gratis app van de Vlaamse erfgoedkoepel Faro. In heel Vlaanderen bezorgt de ErfgoedApp extra uitleg bij tal van monumenten en plekken met een bijzondere geschiedenis. Download de app via de App Store of Play Store op jouw smartphone en je kunt aan de slag.

Wil je zelf ook een tour of plek toevoegen aan de erfgoedapp? Klik hier voor meer info, of contacteer de medewerkers van de erfgoedcel.

Ook in het Meetjesland is er al een leuk aanbod in de erfgoedapp. Hieronder vind je een overzicht van ons aanbod in de regio.

Kunstwandeling Eeklose Meesters

Gids Jan Martens neemt je mee langs de woonplaatsen van Eeklose kunstenaars. Maak kennis met hun levensverhaal, kunstwerken en link met de stad Eeklo. Via de erfgoedapp krijg je per locatie archieffoto’s te zien en kan je door de kunstgalerij scrollen. Op de kaart zie je de genummerde locaties, als je de volgorde van de punten volgt vormen ze samen een wandelroute.

Link naar de route

Waarschootstof

Waarschoot is onlosmakelijk verbonden met haar textielverleden. Dat merk je zeker in het straatbeeld: aan de architectuur van oude fabrieksgebouwen, de arbeiderswoningen en namen van sommige wijken. Trek de wandelschoenen aan en ontdek hoe de vorige generaties Waarschotenaren leefden en werkten. Sommige relicten zijn reeds vergeten, andere plekjes en overblijfselen bezitten nog levendige herinneringen.

Link naar de route

Wat een berg!

In 1190 bouwde Zeger II het mottekasteel Hoge Wal. Vandaag vind je geen echt kasteel meer op de castrale motte. Je vindt er wel sporen terug van een middeleeuws verleden. ‘Wat een berg’ vertelt een fantastisch verhaal over de archeologische site Hoge Wal in Ertvelde! Al spelenderwijs ontdekken kinderen de site.

Link naar de tour

Het Motte Mysterie

In 1190 bouwde Zeger II het mottekasteel Hoge Wal. Vandaag vind je geen echt kasteel meer op de castrale motte. Je vindt er wel sporen terug van een middeleeuws verleden. ‘Het Motte Mysterie’ vertelt een fantastisch verhaal over de archeologische site Hoge Wal in Ertvelde! Via leuke opdrachten ontdekken jongeren het verhaal van de site.

Link naar de tour

Het verhaal van het kanaal

Ontdek het verhaal van het kanaal! De bargeman neemt je mee op zijn schip en vertelt je alles over wat zich op en rond het kanaal heeft afgespeeld. Luister naar de verhalen, bekijk de beelden en los de opdrachtjes op! Je kan deze route volledig fietsen of één van beide lussen wandelen. De volledige (fiets)route is 27 km, de wandelroutes zijn 7,6 km (linkerkant brug), of 11,55 km (rechterkant brug). Een kaartje van de routes is te vinden op de website van de gemeente Aalter of af te halen aan de balie in ArtA’A.

Meer info: www.aalter.be/kanaal

Link naar de tour

De Kreken, wandelen en natuur beleven in Assenede

Tijdens de wintermaanden is Assenede de ideale uitvalsbasis voor een stevige wandeling. Tijdens deze interactieve wandelroute ontdek je de de mooie kreken en polders van Assenede! De wandeling neemt je niet alleen mee naar enkele plaatsen uit de serie Black-out, je krijgt ook achtergrondinformatie en unieke weetjes mee! Neem tijd om de natuur in je op te nemen, te genieten van de rust en van de stilte!

Link naar de tour

De Kreken, fietsen en natuur beleven in Assenede

Tijdens de wintermaanden is Assenede de ideale uitvalsbasis voor een mooie fietsroute. Deze interactieve fietsroute neemt je mee langs de grens met Nederland en je ontdekt de mooie kreken en polders van Assenede! De fietsroute neemt je niet alleen mee langs enkele filmlocaties uit de één-serie Black-out, je krijgt ook achtergrondinformatie en unieke weetjes mee! Neem tijd om de natuur in je op te nemen, te genieten van de rust en van de stilte!

Link naar de tour

Beelden- en Monumentenroute Zelzate

Een route langs opmerkelijke standbeelden en monumenten. Dit zijn beelden die de Zelzatenaren dagelijks zien, maar waarvan men soms de betekenis of de geschiedenis niet kent. Met deze route willen we daar verandering in brengen. Geniet van de tour en stop onderweg in één van de vele gezellige cafés. Deze route werd ontwikkeld in het kader van het project Meetjeslandse Meesters.

Link naar de tour

Ontdek het Kasteel van Poeke

In deze tour kom je alles te weten over de historiek van het kasteel van Poeke. Via het keypad toets je nummers 1 t.e.m. 10 in, bij elk nummer ontdek je een stukje van de geschiedenis van het kasteel. Dankzij het onderzoekswerk van Jean Camerlinckx ontdek je oude foto’s en archiefdocumenten die de geschiedenis van het kasteel illustreren. Neem plaats op een bankje op het prachtige domein en scroll door het verleden! Naast afbeeldingen ontdek je ook de wonderlijke muziek uit het project ‘Mandolin Meetjesland’. Vertelster Katelijne Billet ging op zoek naar verhalen uit het Meetjesland. De muzikanten van Mandolinman en Anzats der Maschine creëerden een soundtrack op maat van de plek. Naast andere plekken in het Meetjesland inspireerde het kasteel van Poeke de vertelster en muzikanten tot het componeren van een muziektrack.

Link naar de tour

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?