Cultuuroverleg
Meetjesland

Erfgoedspel in Zomergem!

Erfgoedspel in Zomergem!

29 jun 2023

Cultuurvrijwilligers

Scholen

Cultuur- en erfgoedpubliek

Erfgoedvrijwilligers

Jongeren

Ontdek de geschiedenis van Zomergem (Lievegem) via de ErfgoedApp. In het erfgoedspel ‘Ontmasker de geest van Zomergem‘ ga je op een speelse manier op zoek naar wie de onrustige geest is die ronddwaalt in Zomergem. Ontdek meer over Zomergem tijdens de drie kilometerlange zoektocht!

Deel dit verhaal

facebook twitter

Ontmasker de geest van Zomergem

Erfgoedcel Meetjesland (COMEET) ontwikkelde een digitale zoektocht over de geschiedenis van Zomergem (Lievegem). Het nieuwe erfgoedspel heet ‘Ontmasker de geest van Zomergem’ en krijgt naast de succesvolle zoektocht voor scholen, ook een zoektocht die toegankelijk is voor gezinnen met kinderen en anderen.

Verwacht je aan:

  • Een schitterend spel via de ErfgoedApp in Zomergem.
  • Een combinatie van een rugzak vol spelattributen met een digitale game.
  • Geschikt voor een gezin met iets oudere kinderen (10+) en anderen.
  • Buggy- én rolstoelvriendelijk.
  • 11 opdrachten in de dorpskern van Zomergem, verspreid over 3 kilometer.
  • 2 uur lang zoekplezier!

En dat allemaal GRATIS!

 

1, 2, 3… START

Ben jij ook al overtuigd om deze toffe erfgoedgame te spelen? Goed nieuws, want het is helemaal GRATIS! Ga naar Bibliotheek Zomergem en ontvang daar gratis de rugzak met attributen en een stappenplan om het online spel te starten.

Het enige wat je moet doen is:

  1. Ga naar Bibliotheek Zomergem (check de nieuwe openingsuren hier) en ontvang gratis een rugzak met attributen en een handige instructiefiche.
  2. Download gratis de ErfgoedApp via de Google Play Store of de App Store. Meer info vind je op www.erfgoed.app.be
  3. Zoek de Erfgoedtour ‘Ontmasker de geest van Zomergem’ en download gratis de kaart.

 

Tot slot: veel plezier en laat ons weten hoe jullie het spel hebben ervaren!

 

Nog niet helemaal overtuigd? Erfgoedcel Meetjesland testte het Erfgoedspel al eens uit bij enkele leerlingen uit het tweede jaar SV Middenschool Lievegem ter gelegenheid van Erfgoedweek 2023.

 

"Kan er een erfgoedspel gemaakt worden om de geschiedenis van Zomergem op een leuke manier te ontdekken?"

SV Middenschool Lievegem

Leerlingen SV Middenschool Lievegem testten het Erfgoedspel

Afgelopen maanden werkte Erfgoedcel Meetjesland aan een nieuw en groots project op vraag van enkele leerkrachten geschiedenis van SV Middenschool in Lievegem: “Kan er een erfgoedspel gemaakt worden over de geschiedenis van Zomergem voor onze leerlingen van de eerste graad?”. Met een reeks post-its en een lokale geschiedeniskenner onder de arm ging COMEET aan de slag. Erfgoedcel Meetjesland ontwikkelde zo een digitale zoektocht over de geschiedenis van Zomergem ter gelegenheid van Erfgoedweek: ‘Ontmakser de geest van Zomergem’.

In het erfgoedspel ‘Ontmasker de geest van Zomergem‘ zoeken de leerlingen naar wie de onrustige geest is die ronddwaalt in Zomergem. Tijdens het spel komen ze allerlei zaken te weten over de geschiedenis van hun eigen gemeente. Het spel zelf? Dat vinden de leerlingen in de ErfgoedApp, samen met wat attributen die ze meekrijgen op hun drie kilometer lange zoektocht.

 

“Het is leuk omdat je buiten sportief bezig bent en ondertussen ook bijleert over het verleden en over de buurt“

Leerling tweede middelbaar SV Middenschool Lievegem

Het enthousiasme spat ervan af!

Na enkele testbeurten en veel aanpassingen, ontdekten de leerlingen uit het tweedejaar van SV Middenschool in Lievegem het erfgoedspel. Enkelen van hen waren alvast enthousiast: “Het is leuker en creatiever dan een normale les over de geschiedenis van Zomergem.” en “Het is leuk omdat je buiten sportief bezig bent en terwijl ook bijleert over het verleden en over de buurt“. De leerlingen vertellen dat ze via die manier op een speelse en creatieve wijze bijleren over de geschiedenis van Zomergem én daarbovenop doen ze samen iets leuk met vrienden tijdens de les.

Ook de leerkrachten geschiedenis zijn tevreden met een erfgoedspel over Zomergem. “Wat begon als een gewone vraag van de school naar COMEET toe, groeide uit tot een spannend erfgoedspel dat onze verwachtingen als school ruimschoots overtrof“, Marleen Cleppe, leerkracht geschiedenis SV Middenschool in Lievegem.

Onze eigen Erfgoedcel Meetjesland is ook zeer tevreden met het resultaat, na enkele maanden hard werk van het volledige team: “We zijn nu een tweetal maanden verder en ongelooflijk blij dat we het nieuwe spel kunnen spelen met deze klassen. We nemen hun feedback mee om in de toekomst nog zo’n erfgoedspellen te maken en te verbeteren. Liefst gaan we elk jaar aan  de slag met een school uit een andere gemeente zodat op termijn iedereen een erfgoedspel heeft. Dat zijn voorlopig nog toekomstdromen natuurlijk.” aldus Nele De Brabander, Gwendolyne Roggeman, Margaux Roegiers (stagiair) en Greet Melis van Erfgoedcel Meetjesland, COMEET.

 

“Wat begon als een gewone vraag van de school naar COMEET toe, groeide uit tot een spannend erfgoedspel dat onze verwachtingen als school ruimschoots overtrof“

Marleen Cleppe, leerkracht geschiedenis SV Middenschool in Lievegem.

COMEET to the rescue

Naar aanleiding van de Erfgoedweek in april, was geschiedenisleerkracht Marleen Cleppe op zoek naar initiatieven in het Meetjesland. Zo kwam ze terecht op deze website van COMEET. Jammer genoeg was er weinig tot geen aanbod voor het middelbaar onderwijs. Daarom ontving COMEET een mailtje van Marleen met de vraag of we enkele voorstellen hadden voor haar en zo ging de bal aan het rollen. Erfgoedcel Meetjesland sprong onmiddellijk op de kar en het idee in januari kreeg al snel een digitale vorm in april.

Geschiedenisleerkracht Marleen Cleppe vond de samenwerking met COMEET naar eigen zeggen TOP. “We kijken met een supergelukkig gevoel terug op de voorbije dagen en weken. De leerlingen spraken heel lovend en het spel smaakt zeker naar meer.

Ook directeur Marijke Versprille dankt COMEET voor de fijne samenwerking: “Dankzij dit spel gaan we erfgoed als thema integreren in de werking van de school. Gezien de vele inspanningen die hieraan voorafgingen, zou alle aandacht voor het spel zeker en vast een beloning betekenen voor al wie zijn schouders hieronder zette.”

 

"Dankzij dit spel gaan we erfgoed als thema meer integreren in de werking van onze school."

Marijke Versprille, directeur SV Middenschool Lievegem

Let’s go, ik wil die geest wel vinden!

Zo, waar wacht je nog op? Na deze positieve reacties ben je toch even excited als wij om het spel uit te testen? Tijd om de ErfgoedApp te installeren en de rugzak met attributen af te halen in Bibliotheek Zomergem! Breng het spel terug wanneer je wil, via de inleverbus van de bib!

 

Oh en krijg je niet genoeg van deze verhalen? We hebben nog veel meer in petto:

 

"Erfgoed was nog geen thema bij ons op school. Het spel heeft hier zeker iets aan veranderd als ik de reacties van de leerlingen hoor."

Leerkracht geschiedenis, SV Middenschool Lievegem

 

 

Gerelateerde verhalen

Het kapelletje van Robert en Felicie

Robert & Felicie (85 jaar)

Cultuur- en erfgoedpubliek

Erfgoedvrijwilligers

Leerlingen creëren tentoonstelling ‘Thuis’ in Kapel OLV Ten Doorn

Leerling OKAN

Scholen

Cultuur- en erfgoedpubliek

Jongeren

Het UiTPAS-spel voor anderstaligen

Marjolijn Van Erdeghem, Actief met Taal

Medewerkers van lokale besturen

Organisatoren

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?