Cultuuroverleg
Meetjesland

(ST)ART TO ART in Museum Dhondt-Dhaenens

Kunst

(ST)ART TO ART in Museum Dhondt-Dhaenens

Verslag kennisevent

Terug naar overzicht

De derde editie van het regionale kunstenaarsplatform (ST)ART TO ART (een initiatief van COMEET en Cultuurregio Leie Schelde) op dinsdag 25 april 2023 was alweer een schot in de roos. Tientallen kunstenaars en kunstliefhebbers verzamelden in het Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle voor een boeiende dag vol workshops, ontmoeting en ervaringsuitwisseling.

In de regio huist een steeds meer bruisende kunstscène. Zoveel is duidelijk na het netwerkevent (ST)ART TO ART.

Na een interessant debat met Patrick Allegaert als moderator was het pleidooi unaniem: haal alle tussenschotten tussen kunstvormen weg. Tussen de kunstmatige en arbitraire indelingen van professionele en amateurkunsten, reguliere en ‘outsider’ kunst, enz … We moeten weg van die stigmatiserende terminologie. Kunst is voor iedereen, wie dan ook, een individuele expressie en mag daarom niet in hokjes terechtkomen.

Inclusieve kunst (we hopen eigenlijk dat adjectief niet meer te hoeven gebruiken) kan ook vele vormen aannemen. Die diversiteit kwam naar voren in de aangeboden workshops waar de toegankelijkheid en zichtbaarheid van beeldende kunst centraal stond: zoals bv. kunstwerken voor het publiek domein, publieksacties zoals Atelier in beeld en street art.

(ST)ART TO ART is een organisatie van COMEET, Cultuurregio Leie Schelde, gemeente Sint-Martens-Latem en Museum Dhondt-Dhaenens.

Panelgesprek met Patrick Allegaert (voorzitter Vlaams Museumoverleg en Gents Kunstenoverleg), Stief DeSmet (DKO KADE), Lara Breine (vzw Wit.h), Jan Versigghel en Jens D’Hoop (Villa Dac’Art).

Bezoek Wunderkammer: de voormalige Villa Meander biedt een unieke immersieve, esthetische en meditatieve ervaring.

Infosessie procedure kunst in de openbare ruimte door Samuel Saelemakers, curator Collectie Kunst in de Stad (Stad Antwerpen, Middelheimmuseum).

Consultatiemoment Kunstwerkt en toelichting project Regard (Paul De Doncker – Kunstkring Altra – Aalter)

Keynote speaker Rick Molyneux over de werking van Wallin vzw met als missie om jongeren toe te leiden naar kwalitatieve street art.

Schepen Filip Christiaens sloot de netwerkdag af.

Dankjewel aan alle aanwezige kunstenaars en kunstliefhebbers! We kijken alvast uit naar een nieuwe editie van (ST)ART TO ART.

💡Ben jij kunstenaar in regio Meetjesland en wens je graag uitgenodigd te worden voor een volgende editie? Stuur gerust een berichtje naar nele.de.brabander@comeet.be om opgenomen te worden in de adressenlijst. 

 

Benieuwd naar de andere edities van (ST)ART TO ART? Bekijk hier de fotoverslagen.

 

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?