Cultuuroverleg
Meetjesland

Uniek in Vlaanderen: drempelvrije Regiobib Meetjesland

Uniek in Vlaanderen: drempelvrije Regiobib Meetjesland

26 feb 2024

Bibliothecarissen

Cultuurvrijwilligers

Cultuur- en erfgoedpubliek

Jongeren

Een bib zonder boetes? Het kan in het Meetjesland! Want Regiobib Meetjesland (COMEET) kondigt een unieke vernieuwing aan: de drempelvrije Regiobib. Concreet vertaalt zich dat in geen boetes, geen lidgeld, één gedeelde collectie van meer dan 300.000 boeken uit negen gemeenten en één helder reglement.

Deel dit verhaal

facebook twitter

Brent (11 jaar) uit Sint-Laureins is blij met de vernieuwing van een drempelvrije Regiobib. Hij is dan ook een echte boekenwurm. “Ik lees heel graag en heel veel, daarom gaan wij vaak naar de bib. Alle boeken die ik al gelezen heb, zouden volgens mij helemaal niet meer in onze kast passen. Dat is dus ruimte én geld gespaard, want uitlenen bij de bib is gratis. Ik kan zo ook boeken uitproberen want is het mijn ding niet, dan is het niet erg dat ik de boeken niet uitleesaldus Brent. Dankzij de gedeelde collectie van de Meetjeslandse bibliotheken heeft Brent nu keuze uit meer dan 300.000 boeken. Door de drempelvrije Regoibib is hij daarbovenop ook gratis lid van alle bibs die aangesloten zijn bij Regiobib Meetjesland.

 

"Ik heb nog nooit een boete gehad omdat ik mijn boeken snel uitlees, maar mijn mama en papa hebben minder tijd om te lezen en moeten hun boek wel eens verlengen. Voor hen is het misschien wel goed dat je vanaf nu geen boete kan krijgen… (lacht luidop)”

Brent

Met de komst van de drempelvrije Regiobib kan je nu ook gratis materialen reserveren in de Meetjeslandse bib-liotheken. “Handig dat we nu tot 3 keer gratis een boek kunnen reserveren, want ik lees veel series en vaak is het volgende boek uitgeleend. Door te reserveren ben ik zeker dat het snel aan mijn beurt is, want ik kan nooit wachten om te weten hoe het verder gaat” aldus Brent.

Om de drempels te verlagen pasten alle bibliotheken van Regiobib Meetjesland hun reglement aan. Ze werkten afgelopen maanden samen om toegang tot de bibliotheken eenvoudiger te maken. Dit resulteerde in een unieke vernieuwing waardoor bibmedewerkers nu nog meer kunnen focussen op kwaliteit. Onderzoek wijst ook uit dat boeken meer worden gelezen in een drempelvrij systeem, daar wil Regiobib Meetjesland voor gaan!

 

“De vernieuwing van onze drempelvrije Regiobib is uniek in Vlaanderen en nog nooit eerder gezien op deze schaal. Na de 7e verjaardag van Regiobib Meetjesland is deze lancering een nieuwe mijlpaal. We zijn heel trots op dit project.”

Greet Melis, coördinator COMEET

 

Ook voor de scholen is de drempelvrije bib een verbetering. Leerkrachten zijn vaak verantwoordelijk voor de uitgeleende boeken die leerlingen te laat terugbrengen na een klasbezoek aan de bib. Zij durven dankzij de drempelvrije Regiobib terug meer met de klas op bezoek gaan naar de lokale bibliotheek. Geen zorgen meer over boeken die leerlingen niet terugbrengen. De unieke vernieuwing van de drempelvrije Regiobib zorgt op die manier voor minder drempels voor elke Meetjeslander.

 

Meer info over de unieke vernieuwing vind je hier.

Benny en Brent in Bibliotheek Sint-Laureins, foto ©️ Ellen Van Basselaere

 

Regiobib Meetjesland? Dat zijn alle bibliotheken in Aalter, Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, Sint-Laureins, Wachtebeke en Zelzate.

COMEET ondersteunt en begeleidt deze samenwerking.

 

Bedankt aan Brent, Ellen en Bibliotheek Sint-Laureins voor dit verbindend verhaal.

Gerelateerde verhalen

Margaux versterkt COMEET als stagiaire

Margaux Roegiers, studente Sociaal Werk

Scholen

Jongeren

Vrijwilligerswerk is het hart van het lokale leven, het houdt een gemeenschap samen.

Bram De Saedeleir

Cultuurvrijwilligers

Cultuur- en erfgoedpubliek

Erfgoedvrijwilligers

Onze groep vrijwilliges heeft één iets gemeen: een hart voor erfgoed ❤️

Ruben Lambert (ELS Eeklo)

Cultuurvrijwilligers

Cultuur- en erfgoedpubliek

Erfgoedvrijwilligers

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?