Cultuuroverleg
Meetjesland

Samenwerk en ’t Coninckrijk: duurzame ruimtes, creativiteit en netwerken.

Samenwerk en ’t Coninckrijk: duurzame ruimtes, creativiteit en netwerken.

08 mei 2023

Cultuurvrijwilligers

Communicatieambtenaren

Cultuur- en erfgoedpubliek

Jongeren

Organisatoren

Silvie De Coninck startte sinds kort als ceremoniespreker en begeleidt mensen op een creatieve manier bij de mijlpalen in hun leven. Met ’t Coninckrijk is ze steeds op zoek naar de best mogelijke match tussen ceremonies en mensen. Ruimtedeelplatform Samenwerk is daarvoor de perfecte tool.

Deel dit verhaal

facebook twitter

Hoe is ’t Coninckrijk ontstaan?

Silvie De Coninck is een bezige bij: creatief bezig zijn en dingen in elkaar steken, het zit al levenslang in haar bloed. Ze stak zelfs haar eigen trouwceremonie in elkaar: een aangeklede tuin met de muziekband van haar man en persoonlijke teksten voorgelezen door familie en vrienden. Het was een prachtige dag die uit meer bestond dan enkel een document ondertekenen in het stadhuis. Deze gedachtenis was dan ook het begin van ’t Coninckrijk volgens Silvie: “Ik dacht toen, amai, ik wil dat iedereen in zijn leven de kans krijgt om zoiets persoonlijks mee te maken.

Tot voor kort organiseerde Silvie ceremonies vooral voor eigen familie, zoals een lentefeest of trouw. Na lang zoeken over hoe ze haar creativiteit nog meer kon uiten, volgde Silvie in de zomer van 2022 een opleiding ceremoniespreker. Als je denkt dat een ceremoniespreker de DJ inplant en het eten regelt, ben je verkeerd. Silvie zoekt met ’t Coninckrijk de juiste mix tussen teksten, muziek en gastsprekers.

Binnen het project Ruimte voor Verbinding brengen COMEET en Plattelandscentrum Meetjesland mensen, verenigingen en organisaties samen die op zoek zijn naar ruimtes om hun creatieve ideeën en activiteiten in te vullen. Onze Meetjeslandse regio beschikt dan ook over een hoog aantal vrije restruimte en leegstaande lokalen die vaak nog onbekend zijn voor het grote publiek. Zo werd Samenwerk geboren! Het ruimtedeelplatform bundelt het aanbod van verhuurbare restruimtes en brengt ze in kaart.

Ook Silvie heeft met ’t Coninckrijk baat bij het ruimtedeelplatform: “Ik wil graag zoveel mogelijk locaties en ruimtes in mijn netwerk opnemen. Wanneer ceremonies niet kunnen doorgaan bij mensen thuis door omstandigheden, kan ik verwijzen naar de toffe en gezellige locaties op Samenwerk.be.

 


 

Samenwerk.be biedt voor gebruikers én aanbieders veel voordelen: "het is echt een topinitiatief, exact waar ik naar op zoek was.”

Silvie De Coninck

 


 

Het begint meteen al bij de eerste ontmoeting tussen mij en de mensen”, vertelt Silvie. “Wanneer het moeilijker is voor mensen dat ik bij hen thuis langskom of als ze op een neutrale plaats willen afspreken, kan ik op Samenwerk.be een kleine ruimte huren.” Thuis heeft Silvie voorlopig ook geen geschikte ruimte om mensen te ontvangen en daarbovenop haalt ze aan dat zowel zij als de mensen op die manier verschillende locaties leren kennen.

Als gebruiker van het Samenwerk.be, ben je niet gebonden om een huurcontract van een jaar aan te gaan. Ook daar ziet Silvie een sterk voordeel: “Je kan een moment kiezen die voor jou het beste past en het maakt helemaal niet uit of dat nu één keer of 20 keer op een jaar is.”

‘t Coninckrijk staat eerder aan de gebruikerskant van het platform, maar ook vanuit aanbiedersperspectief lijkt het platform volgens Silvie een droom. “Mensen met ruimtes stellen nu misschien maar 30% van de tijd hun locatie beschikbaar, terwijl er veel meer kan gebeuren met die ruimte.” Daarnaast zorgt het platform ook nog eens voor extra bekendheid en is het financieel een opsteker.

Tot slot zijn grote zalen vaak te groot en te duur. Samenwerk biedt de mogelijkheid om gezellige en kleine ruimtes op te zoeken.

Kortom, Samenwerk.be biedt voor zowel gebruikers als aanbieders veel voordelen: meer aanbod, meer ruimtes, meer inkomsten en een groter netwerk.

 


 

“Dat is echt duurzaamheid, wanneer een ruimte die bestaat optimaal gebruikt wordt, dat vind ik top!”

Silvie De Coninck

 


 

Silvie kwam in contact met het project Ruimte voor Verbinding op het evenement Ruimtekapers. “Alle mensen die daar aanwezig waren, zijn bezig met fantastische projecten.” Ze onthoudt vooral de duurzame insteek van het ruimtedeelplatform Samenwerk. “Het idee dat ruimtes die al bestaan, maar zoveel uren niet gebruikt worden, toch worden gebruikt door mensen of organisaties die het financieel moeilijk hebben vind ik top. Ook organisaties die het financieel moeilijk hebben om zelf een gebouw te zetten, kunnen die ruimtes optimaal gebruiken. Het is gewoon een fantastisch concept.” Want uiteindelijk, waarom zou iedereen een eigen kantoor of gebouw oprichten als er al zoveel ruimte bestaat?

 


 

“Het is exact waar ik naar op zoek was: alles gebundeld op één platform.”

Silvie De Coninck

 


 

Met ’t Coninckrijk hoopt Silvie volgend jaar enkele workshops te geven. Dankzij Samenwerk kan ze op zoek gaan naar leuke kleinere locaties in het Meetjesland. Ook al woont ze al heel haar leven in het Meetjesland, toch is het niet te onderschatten hoe intens haar zoektocht naar de geschikte ruimte is. Samenwerk biedt daarin de perfecte oplossing: alles staat samen. Zo weet je wat er aanwezig is van materiaal, voor hoeveel personen en hoef je niet te bellen of mailen om meer informatie te verkrijgen. “Op Samenwerk.be wordt alles verzameld en dat is het fijne, anders moet je in Google zoeken en daar staan de ruimtes gebundeld.” . Ruimtedeelplatform Samenwerk vormt op die manier de perfecte aanvulling voor ’t Coninckrijk: “Ik vind het echt een topinitiatief. Het is exact waar ik naar op zoek was”.

 

Gerelateerde verhalen

Het kapelletje van Robert en Felicie

Robert & Felicie (85 jaar)

Cultuur- en erfgoedpubliek

Erfgoedvrijwilligers

Leerlingen creëren tentoonstelling ‘Thuis’ in Kapel OLV Ten Doorn

Leerling OKAN

Scholen

Cultuur- en erfgoedpubliek

Jongeren

Het UiTPAS-spel voor anderstaligen

Marjolijn Van Erdeghem, Actief met Taal

Medewerkers van lokale besturen

Organisatoren

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?