Cultuuroverleg
Meetjesland

Cultuur als welzijnsbooster voor kwetsbare jongeren!

Projecten

Cultuurinjectie van start!

23 aug 2022

Scholen

Jongeren

Medewerkers van lokale besturen

Deel dit artikel

facebook twitter

COMEET start, samen met verschillende partners, het project ‘Cultuurinjectie’. Hiermee willen we de cultuurparticipatie bij (kwetsbare) jongeren uit het Meetjesland op een duurzame manier verhogen.

Reden? Cultuurparticipatie zorgt voor een grotere weerbaarheid, veerkracht en een beter algemeen welzijn.

Om een hogere cultuurparticipatie te verkrijgen bij kwetsbare jongeren, willen we acties uitvoeren die zowel doelgroepgericht (B2C) als partnergericht (B2B) zijn en die op verschillende terreinen zichtbaar zullen zijn:

  1. We willen een structureel netwerk jeugd-cultuur-welzijn uitbouwen omdat het belangrijk is dat iedereen op de hoogte is van het cultuur- en jongerenwelzijnsaanbod en zijn aanbod kan aanpassen aan de doelgroep.
  2. Er wordt een traject uitgewerkt waarbij de cultuursector weet hoe ze hun cultuuraanbod ‘jongerenproof’ kan maken, maar ook waarbij het welzijnsaanbod cultuurinclusief wordt.
  3. Een focusgroep met kwetsbare jongeren uit de verschillende subcategorieën kan specifiek jongerenacties uitwerken, een gezamenlijke communicatiecampagne opstarten, maar ook mee evalueren, feedback geven over de acties en een analyse maken van de ervaren drempels.
  4. We willen experimenteerplekken en -acties opzetten door en voor kwetsbare jongeren om cultuurparticipatie te bevorderen. Uit deze acties kunnen we lessen trekken die we in het traject ‘cultuuraanbod jongerenproof maken‘ maar ook acties in de toekomst kunnen verwerken. De acties mogen daarbij geen enkel cultureel thema uit de weg gaan, hoe moeilijk het ook lijkt om de doelgroep te bereiken. Zo zal niet alleen muziek en kunst een thema zijn, maar ook erfgoed en bibliotheken.

Meer weten over Cultuurinjectie?

Van doelstellingen, acties tot vooropgestelde planning … volg dit project in onze kennisbank.

Dit project wordt ondersteund door LEADER Meetjesland.

Recente nieuwsberichten

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?