Cultuuroverleg
Meetjesland

UiTPAS Meetjesland op school

Kinderen en jongeren UiTPAS Meetjesland

UiTPAS Meetjesland op school

Tips & Tricks / Aan de slag

Terug naar overzicht

Scholen die gevestigd zijn in één van de gemeenten aangesloten bij de UiTPAS Meetjesland (Assenede, Eeklo, Kaprijke, Sint-Laureins, Wachtebeke of Zelzate) kunnen ook aanbieder worden. Op die manier bieden ze hun leerlingen 75% korting op bepaalde activiteiten.

Door als school de UiTPAS aan te bieden, help je niet alleen gezinnen met hun kosten, maar help je ook de UiTPAS mee introduceren bij ons publiek.

Wat houdt dat in?

Als UiTPAS-aanbieder kan je 75% korting aanbieden aan leerlingen met een UiTPAS Meetjesland met kansentarief voor hun deelname aan activiteiten die georganiseerd worden door en in een deelnemende gemeente. Zwembeurten, sportdagen, theatervoorstellingen… kunnen daar bijvoorbeeld onder vallen.

25% van de totale kostprijs wordt gedragen door de rechthebbende zelf. 75% van de normale kostprijs wordt gedragen door het lokale bestuur van de stad of gemeente waar de rechthebbende woont of gewoonlijk verblijft.

Welke activiteiten worden terugbetaald?

Sport of socio-culturele activiteiten georganiseerd door een stads-, gemeente- of OCMW-bestuur van de deelnemende gemeenten komen in aanmerking voor de terugbetaling door de gemeente . Activiteiten die door de school zelf worden georganiseerd (bijvoorbeeld voor- en naschoolse opvang, grootouderfeest, schoolfeest,…) vallen niet onder deze regeling en komen dus niet in aanmerking voor terugbetaling.

TIP: de UiTPAS Meetjesland kan wel gebruikt worden als identificator om voor activiteiten die niet in aanmerking komen voor de terugbetaling alsnog korting te bieden. De school draagt dan wel zelf de kosten die hiermee gepaard gaan.

Waarom is het zo belangrijk om als school de UiTPAS aan te bieden?

Er zijn slechts 2 regio’s in Vlaanderen die de UiTPAS-korting ook aanbieden via de scholen, waaronder het Meetjesland. Onze regio heeft daar specifiek voor gekozen, al worden schoolactiviteiten niet als vrijetijdsactiviteiten gezien. De stuurgroep vond bij de opstart en nu nog steeds dat de scholen een zeer positieve invloed hebben op het gebruik van het systeem op school maar ook in hun vrije tijd.

In vergelijking met andere UiTPAS-regio’s doen wij het heel goed op vlak van aantal pashouders én het gebruik van hun UiTPAS Meetjesland met of zonder kansentarief tussen 0 tot 12 jaar.

Kinderen onder 26 jaar betalen slechts 2 euro voor een UiTPAS Meetjesland, 1 euro voor een UiTPAS Meetjesland met kansentarief en deze hebben ze dan voor hun hele leven. Uiteraard kunnen situaties veranderen gedurende de schoolperiode of daarna. Een UiTPAS Meetjesland met kansentarief kan altijd ingeruild worden met een UiTPAS Meetjesland of omgekeerd, indien al dan niet aan de voorwaarden wordt voldaan. Maar jong geleerd is… jawel, een heel leven punten sparen en ruilen om er voordeel te kunnen uithalen. Een UiTPAS stimuleert hen en biedt hen de kans om deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten. De positieve gevolgen daarvan nemen we er graag bij.

In 2 stappen ben je UiTPAS-aanbieder!

In een aantal stappen word je aanbieder! Bij vragen kan je altijd terecht bij de lokale trekker via uitpas@gemeente.be of via COMEET (regionale ondersteuning) via uitpasmeetjesland@comeet.be.

We bieden jou het nodige communicatiemateriaal en leggen even de opstartprocedure uit:

STAP 1: samenwerkingsovereenkomst met jouw lokaal bestuur

Om aanbieder te worden moet je uiteraard akkoord gaan met een aantal voorwaarden en ga je een samenwerkingsovereenkomst aan met jouw lokaal bestuur.

 

Vul deze overeenkomst in en stuur ze naar jouw lokale trekker via uitpas@gemeente.be of uitpasmeetjesland@comeet.be.

STAP 2: je bent aanbieder! Nu moet je er enkel nog over communiceren.

Communiceer op jouw website over de UiTPAS Meetjesland en stuur deze digitale folder voor leerlingen via jouw kanalen naar de leerlingen.

Procedure voor de terugbetaling

We leggen je graag uit hoe je van korting geven tot terugbetaling van de gemeente kan gaan.

1. Vraag UiTPAS-nummers op

Vraag bij de start van het schooljaar of bij een inschrijving in jouw school het UiTPAS-nummer op en geef dit door aan het sociaal huis van de gemeente waar de leerling afkomstig is.

2. Je krijgt periodiek een lijst met UiTPAS-nummers van leerlingen op jouw school

Om er zeker van te zijn dat alle UiTPAS-nummers worden doorgegeven aan de school, ontvangt u ook een lijst van de sociale diensten. Zo zijn we zeker dat geen enkel gezin de korting mist.

 

Waarom vragen wij dan aan de school om de UiTPASnummers ook zelf op te vragen bij de start van het schooljaar of bij een nieuwe inschrijving?

Op die manier:

  • informeert u mee over het systeem van de UiTPAS Meetjesland en gaan gezinnen sneller een pasje kopen.
  • toont het uw engagement als school voor gezinnen die het minder breed hebben.
  • bent u bij een schoolwissel wel op de hoogte van eventueel recht op korting en kunt u dit ook doorgeven aan de desbetreffende sociale dienst.

3. Maak een factuur aan

Maak factuur aan voor terugbetaling per stad of gemeente gericht aan de sociale dienst.

 

Als bijlage moet de factuur de periodieke lijst bevatten waarop volgende zaken vermeld staan: de betrokken leerling, zijn/haar UiTPAS-nummer, de activiteit, het volledige bedrag van de activiteit en het terugvorderbare bedrag.

 

De factuur en lijst stuur u op naar deze adressen:

  • Leerlingen afkomstig uit Assenede: uitpas@assenede.be
  • Leerlingen afkomstig uit Eeklo: kansentarief@eeklo.be
  • Leerlingen afkomstig uit Kaprijke:
  • Leerlingen afkomstig uit Sint-Laureins:
  • Leerlingen afkomstig uit Wachtebeke:
  • Leerlingen afkomstig uit Zelzate:
Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?