Cultuuroverleg
Meetjesland

Regionaal aansluiten bij UiTPAS Meetjesland

UiTPAS Meetjesland

Regionaal aansluiten bij UiTPAS Meetjesland

Kennisdossier

Tips & Tricks / Aan de slag

Terug naar overzicht

De UiTPAS is het ideale systeem om samen de vrijetijdsparticipatie (bij mensen in armoede) te bevorderen over de gemeentegrenzen heen.

Wil je meer weten over het systeem zelf? Raden we je deze pagina op onze website van de UiTPAS Meetjesland aan. Daar vind je ook deze presentatie over de UiTPAS terug.

Wil je als stad of gemeente aansluiten bij UiTPAS Meetjesland? Dan moet je geen dossier indienen, maar kun je meteen contact opnemen met COMEET (regioverantwoordelijke UiTPAS) via Ellen Van Basselaere.

Wij komen graag langs om het systeem uit te leggen, de mogelijkheden qua timing te bekijken en bereiden eventueel, samen met publiq, een kostensimulatie voor.

Waarom regionaal aansluiten?

Met de UiTPAS Meetjesland wordt ingezet op een ruime regionale samenwerking waarin volgende zaken centraal staan:

 

Gedeelde visie: de inwoners van het Meetjesland zijn gewend om te participeren over de gemeentegrenzen heen. In het belang van de eindgebruiker is het hanteren van een gedeelde visie belangrijk. De spelregels voor de UiTPAS Meetjesland zijn daarom in de hele regio dezelfde en staan beschreven in het regionaal reglement (bvb. rond de kansentarieven, de solidaire kostenverdeling, beperkingen…).

 

Kennisdeling: de gemeenten verzamelen en delen op regelmatige basis hun kennis, ervaringen, tips over zowel de UiTPAS en vrijetijdsparticipatie in het algemeen als over de toeleiding van kansengroepen.

 

Efficiëntiewinst: door samen te werken en sommige taken centraal aan te pakken, wordt geld en tijd uitgespaard

 

Regionale communicatie: een duidelijke communicatie is essentieel, zeker bij de kansengroep. Het is opportuun om de communicatie op elkaar af te stemmen. Dit spaart niet alleen geld en tijd uit maar ook bereik je tegelijk een zo groot mogelijk doelpubliek.

 

Toeleiding: door samen de toeleiding van mensen in armoede, van aanbieders en nieuwe gemeenten te optimaliseren en goed werkende en nieuwe methodieken uitproberen en ervaring uit te wisselen, zorgen we samen voor de verbreding van de UiTPAS Meetjesland en het wegwerken van andere drempels.

 

Regionale coördinatie: De regionale coördinatie verloopt via de intergemeentelijke samenwerking COMEET, die fungeert als regioverantwoordelijke UiTPAS Meetjesland en is cruciaal voor het bereiken van een goede regionale samenwerking waarbij bovenstaande zaken centraal staan.

 

 

“Regionaal samenwerken is een groot voordeel!”

– Marlies Goethals stond mee aan de wieg van UiTPAS Meetjesland

 

 

Alle deelnemende partners worden vertegenwoordigd in de Stuurgroep UiTPAS Meetjesland. Deze stuurgroep wordt gecoördineerd door de regioverantwoordelijke UiTPAS Meetjesland en kan structureel of ad hoc uitgebreid worden met experts.

 

De politiek verantwoordelijken van de deelnemende besturen worden op de hoogte gehouden via de lokale vertegenwoordiger in de stuurgroep en worden op regelmatige basis uitgenodigd voor de vergaderingen.

Timing & formele stappen

Wanneer een gemeente beslist om aan te sluiten, moeten er enkele formele stappen gebeuren.

 

1. Gemeente beslist om aan te sluiten bij bestaande UiTPAS-regio

  • Het schepencollege verklaart zich akkoord (collegebesluit)
  • Het besluit wordt bekrachtigd door gemeenteraad (gemeenteraadsbeslissing)

 

2. Gemeente stuurt brief met formele vraag om aansluiting naar de bestaande UiTPASregio

Elementen die aan bod kunnen komen in de brief zijn: motivering, verwijzing naar collegebesluit en gemeenteraadsbeslissing, opname UiTPAS in het meerjarenplan, UiTPAS ter vervanging van bestaande kortingssystemen,…

 

3. UiTPASregio keurt toetreding goed

De betrokken gemeenten van regio keuren de toetreding goed op de gemeenteraad.

 

 

De samenwerking wordt geformaliseerd in volgende overeenkomsten:

Er wordt een addendum opgesteld horend bij de bestaande UiTPAS-overeenkomst tussen de UiTPAS-regio en publiq, die de toetreding van de nieuwe gemeente formeel bevestigt, en deze wordt ondertekend door alle betrokken gemeenten en publiq.

 

  • Intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeenten

Er wordt een addendum opgesteld horend bij de bestaande regionale samenwerkingsovereenkomst tussen de UiTPAS-gemeenten, die de toetreding van de nieuwe gemeente formeel bevestigt, en deze wordt ondertekend door alle betrokken gemeenten.

 

Een aantal van deze nodige documenten vind je onderaan terug.

 

 

Timing

Voor een opstart bij UiTPAS-regio Meetjesland rekenen we op 6 tot 8 maanden. Voor een opstart in september rekenen we dus op januari om te starten met de voorbereidingen.

 

Van plan om aan te sluiten of vragen? Neem dan contact op met Ellen Van Basselaere. Wij komen graag langs om het systeem uit te leggen en bereiden, samen met publiq, een kostensimulatie voor.