Cultuuroverleg
Meetjesland

Poëzieweek in Vlaanderen en Nederland

Bibliotheken Cultuur

Poëzieweek in Vlaanderen en Nederland

Kennisdossier

Terug naar overzicht

Poëzieweek ❤️ Gedichtendag

Poëzieweek wordt sinds jaar en dag feestelijk ingeluid met de Gedichtendag!

 

Poëzieweek is de grootste promotiecampagne voor poëzie in Vlaanderen en Nederland. Sinds 2000 wordt elk jaar eind januari poëzie extra in de kijker gezet. Op initiatief van Poetry International werd de laatste donderdag van januari uitgeroepen tot Gedichtendag. Een breed samenwerkingsverband van dichters, literaire organisaties, scholen, bibliotheken en andere verenigingen zorgde ervoor dat de donkere januaridagen in Vlaanderen en Nederland een poëtische invulling kregen.

 

De campagne van de eerste Gedichtendag in 2000 werd afgetrapt met de verkiezing van het mooiste gedicht. Na een breedgedragen stemcampagne haalde ‘Denkend aan Holland’ van Hendrik Marsman het van onder meer ‘De moeder de vrouw’ van Martinus Nijhoff.

 

Bij elke editie werd aan een dichter gevraagd om 10 gedichten te schrijven die aansloten bij het thema van Gedichtendag. De eerste Gedichtendagbundel werd geschreven door Toon Tellegen. Later volgden onder meer nog Hugo Claus, Tom Lanoye, Remco Campert, Judith Herzberg, Antjie Krog…

 

Door het grote succes van de Gedichtendag werd in 2013 beslist om Gedichtendag uit te werken tot een volledige Poëzieweek. Hierbij aansluitend werd de Gedichtendagbundel omgedoopt tot het Poëziegeschenk.

 

Met een bundeling van grote en kleine poëzie-activiteiten willen de organisatoren een groter bereik creëren voor poëzie.

 

Poëzieweek is een organisatie van Poëziecentrum en Poetry International, in samenwerking met Stichting Poëzieclub/Awater, Iedereen Leest, Stichting Lezen, De Schrijverscentrale, Literatuur Vlaanderen, Nederlands Letterenfonds, CPNB, NOORDWOORD, Koninklijke Bibliotheek Nederland, Perdu, CANON Cultuurcel, School der Poëzie, Probiblio, Dichter des Vaderlands België, Dichter des Vaderlands Nederland, de Taalunie, Antwerpen Boekenstad, Boekhandels Vlaanderen, Creatief Schrijven en Passa Porta.

 

Bezoek de website van Poëzieweek

 

Elk jaar is er een thema!

  • Poëzieweek 2025: Lijfelijkheid
  • Poëzieweek 2024: Thuis
  • Poëzieweek 2023: Vriendschap
  • Poëzieweek 2022: Natuur
  • Poëzieweek 2021: Samen
  • Poëzieweek 2020: De toekomst is nu
  • Poëzieweek 2019: Vrijheid
  • Poëzieweek 2018: Theater
  • Poëzieweek 2017: Humor
  • Poëzieweek 2016
  • Poëzieweek 2015
  • Poëzieweek 2014
  • Poëzieweek 2013 – eerste editie

 

Weesgedichten zoeken adoptieraam

Weesgedichten zijn Nederlandstalige gedichten van een diverse selectie van 100 Vlaamse en Nederlandse dichters. Ze vonden eerst hun thuis in Vlaanderen: nu trekken ze ook de grens over naar Nederland!

 

De allereerste editie van weesgedichten kwam tot stand op de golven van een allesbehalve poëtische pandemie. Utopia, de bibliotheek van Aalst, zocht koortsachtig naar een manier om de Poëzieweek van 2021 niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Uit de gezamenlijke kokers van een paar Utopianen rolde de gedachte om weesgedichten te laten adopteren door eenieder die dat wou. Vrijwillige illustratoren brengen jouw geadopteerde weesgedicht dan creatief aan op het raam.

 

 

Zo vinden we jaarlijks in onze regio heel wat weesgedichten terug op de Meetjeslandse ramen. Dankzij de samenwerking tussen alle Meetjeslandse bibliotheken, de drempelvrije Regiobib Meetjesland.

 

Meetjeslandse Weesgedichten

 

Meer info op www.weesgedichten.be

Weesgedicht Zelzate © Pascal Meyvaer