Cultuuroverleg
Meetjesland

Komt dat zien! Komt dat zien!

Erfgoed

Meetjeslandse kermisaffiches

COMEETproject

Terug naar overzicht

Het Meetjesland kent een rijke kermistraditie, elk dorp of wijk kent zijn eigen feesten, koersen, jaarmarkten en noem maar op. Vroeger werden weken vooraf kermisaffiches uitgehangen ter aankondiging van de festiviteiten. Heel wat van die oude kermisaffiches worden bewaard in de archieven van de gemeenten. Zij zijn nu getuigen van deze rijke culturele traditie.

In 2018 startte de archiefdienst van Welzijnsband Meetjesland een samenwerking met COMEET (Cultuuroverleg Meetjesland) om de historische archieven van het Meetjesland in kaart te brengen. Dit resulteerde in een lijvig document met een inventaris van alle dozen in de historische archieven. Klik hier om de inventaris te bekijken.
Tijdens de werkbezoeken aan de archieven, bleek al snel dat elke gemeente prachtige kermisaffiches in de archieven bewaart. Samen dienden we een subsidieaanvraag in bij het Departement Cultuur die ook werd gehonoreerd. Dit project zou de kermisaffiches in de regio lokaliseren, digitaliseren, zuurvrij verpakken en ontsluiten.

Maar liefst 700 exemplaren werden geregistreerd tijdens de archiefronde, sommige dateren zelfs al uit de 19de eeuw. Deze exemplaren inspireerde ons tot een heus Meetjeslands project om het publiek te laten kennismaken met deze erfgoedstukken. Een prachtige mobiele expo met de mooiste exemplaren van elke gemeente reisde in 2021 door het Meetjesland. Vanaf 2023 krijgt de expo een tweede leven in de Meetjeslandse woonzorgcentra.

 

Benieuwd naar wat zich in onze historische archieven bevindt? Download de inventaris hier.

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?