Cultuuroverleg
Meetjesland

Erfgoedcellen: gangmakers voor cultureel erfgoed

Erfgoed Cultuur

Erfgoedcellen: gangmakers voor cultureel erfgoed

Kennisdossier

Terug naar overzicht

211 lokale besturen, goed voor ruim 6,2 miljoen inwoners en een enorme rijkdom en diversiteit aan cultureel erfgoed. Ziehier het werkterrein van de 27 erfgoedcellen in Vlaanderen en Brussel. Naar aanleiding van de nieuwe Vlaamse legislatuur stellen wij, de erfgoedcellen, ons graag (opnieuw) aan je voor.

Wat is dat, een ‘erfgoedcel’? Wat doen we voor en met partners? En wat zijn onze ambities en verwachtingen voor de toekomst?

 

Onderstaande tekst zijn korte stukken uit de online brochure van FARO. Download hier de volledige digitale brochure van FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed:

Erfgoedcellen_brochure_digitaal_2024.pdf

 

Wat maakt een erfgoedcel zo bijzonder?

Cultureel erfgoed is overal. Uiteraard in de musea, erfgoedbibliotheken en archieven, maar ook bij honderden lokale erfgoedverenigingen en heemkringen. En evengoed bij kunstenaars, buurtcomités, onderwijsinstellingen, jeugdverenigingen … die met erfgoed in de weer zijn. Om nog maar te zwijgen van de talloze en diverse ambachten, stoeten, dialecten, rituelen en tradities die Vlaanderen en Brussel rijk zijn. Met dit erfgoed gaan wij als erfgoedcellen aan de slag, samen met iedereen die zich daarbij betrokken voelt.

 

Erfgoedcellen zijn allemaal verbonden met lokale besturen. We werken in de schoot van eenentwintig intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, in de vijf Vlaamse kunststeden en in Brussel. We zijn lokaal ingebed, maar werken binnen een Vlaams beleidskader. Zo definieert het Cultureel-erfgoeddecreet ons als “bovenlokale dienstverleners”. Maar wat zo’n bovenlokale dienstverlening dan inhoudt? Elke erfgoedcel legt andere accenten, telkens op maat van de eigen regio of stad. Tegelijk hebben we een werkwijze die ons kenmerkt en uniek maakt in het erfgoedlandschap in Vlaanderen en Brussel.

 

Een werkwijze met vier v’s 👇

Een werkwijze met vier v's

Versterken

Elke erfgoedcel bestaat uit een compact team dat werkt voor een bepaalde regio of stad en met expertise in alle aspecten van de cultureel-erfgoedwerking. Denk aan erfgoedzorg, educatie en participatie. Binnen de regio of stad is de erfgoedcel het
allereerste aanspreekpunt voor alle cultureel-erfgoedvragen van burgers, organisaties en besturen. Door onze expertise bieden we hulp op maat aan: we adviseren, bieden praktische ondersteuning en begeleiden ook projecten. Dankzij deze duwtjes in de rug, wat in beleidstaal onze “dienstverlenende rol” heet, geven we groeikracht aan het erfgoed uit de regio of stad.

Verbinden

Samenwerking stimuleren en mogelijk maken zit in ons DNA: erfgoedwerkers kunnen van elkaar leren en elkaar ook versterken. Daarom brengen we hen met elkaar in contact en investeren we doelgericht in ontmoeting en dialoog – het is de beste garantie dat kennis en expertise vindbaar, toepasbaar en inzetbaar zijn. Cultureel erfgoed is geen eilandje, maar staat met beide voeten stevig in de samenleving. Daarom werken we graag en vaak samen met andere sectoren en domeinen, zoals onderwijs, welzijn, integratie, jeugdwerk, sport, toerisme… We stimuleren leerkrachten, zorgverleners, jeugd- en buurtwerkers om met erfgoed aan de slag te gaan en ondersteunen hen daarin. Met deze transversale initiatieven mikken we hoog:

we verhogen het draagvlak voor erfgoed en dragen ons steentje bij aan een sterkere sociale cohesie en het welzijn van mensen.

Vernieuwen

Vertrekken doen we altijd van het lokale erfgoed, maar tegelijk hebben we oog voor wat elders in Vlaanderen en Brussel leeft. Relevante thema’s pikken we op, vertalen we op maat van onze regio of stad en we gaan er concreet mee aan de slag.

 

Zoals de digitale omslag die ons leven en werk de laatste jaren sterk verandert. Daarbij helpen we lokale erfgoedspelers de digitale trein op en sluiten aan bij Vlaamse initiatieven, zoals de Vlaamse erfgoeddatabank, de ErfgoedApp en UiTinVlaanderen. Ook op tal van andere domeinen werken we nauw samen met Vlaamse organisaties, zoals het steunpunt FARO, de landelijke dienstverleners en de grotere musea en archieven. Zo verbinden we het lokale erfgoedwerk met een breder, Vlaams netwerk en zijn we een onmisbare schakel tussen het lokale en het Vlaamse niveau.

 

Net zoals de samenleving voortdurend evolueert, zit ook het cultureel erfgoed niet onder een zware, glazen stolp. We detecteren uitdagingen, spelen hierop in en schuwen daarbij het experiment niet. Meer nog, de schaal waarop we werken laat net experiment toe: behapbaar genoeg voor hechte samenwerking, met tegelijk voldoende kennis en erfgoed voor betekenisvolle interventies. Zo zetten verschillende erfgoedcellen de afgelopen jaren projecten met wijken op touw. Samen met buurtbewoners gaan we op zoek naar het cultureel erfgoed van deze wijken en treden ermee naar buiten. Actuele thema’s in het Vlaamse cultureelerfgoedbeleid, zoals participatie en cocreatie, inclusief werken en hedendaags verzamelen, komen samen in deze wijkprojecten. Ook al zijn ze hyperlokaal, toch zijn ze relevant voor de hele cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen.

Vertrouwen

Elke erfgoedcel werkt op basis van een convenant – een afsprakenkader dus – tussen de betrokken lokale besturen en de Vlaamse overheid. Deze samenwerking is gestoeld op wederzijdse engagementen én vertrouwen tussen beide bestuursniveaus.

 

Dit model bestaat bijna 25 jaar, heeft zijn meerwaarde bewezen en blijft ook vandaag effectief en relevant. Door onze lokale inbedding kunnen we inspelen op de dynamiek en eigenschappen van een stad of regio. Tegelijkertijd hebben erfgoedcelwerkers een sterk bovenlokaal netwerk én werken we met het Cultureel-erfgoeddecreet binnen het Vlaamse beleidskader. Door deze unieke werkwijze leggen we de basis waarop andere erfgoedpartners verder kunnen bouwen, en versterken we het erfgoedweefsel in steden en gemeenten. Erfgoedcellen vormen zo letterlijk en figuurlijk het sluitstuk van het Vlaamse cultureel-erfgoedbeleid.

Klaar voor de toekomst

De Vlaamse Regering heeft in 2023 een stevige (en meer dan terechte) inhaalbeweging doorgevoerd in de subsidiëring van musea, archieven en andere landelijke erfgoedorganisaties. In 2026 is het aan de erfgoedcellen om opnieuw werkingsmiddelen aan te vragen bij de Vlaamse overheid. Wij branden van ambitie om de bestaande en goed werkende initiatieven verder te versterken. Maar ook om actuele uitdagingen effectief aan te pakken op het vlak van duurzaamheid, digitalisering en diversiteit.

 

We vragen dat de Vlaamse overheid haar engagement ten volle opneemt en ook voor ons de nodige middelen voorziet, zowel om de 27 bestaande erfgoedcellen te versterken als om de oprichting van nieuwe erfgoedcellen mogelijk te maken. Zo kunnen we, samen met de rest van de cultureel-erfgoedsector, echt werk maken van een breed gedragen, sterk verankerd en ambitieus erfgoedbeleid. Een beleid dat het erfgoed in al zijn diversiteit toegankelijk, relevant en actueel houdt.

Getuigenissen uit de paktijk

Wat kan een erfgoedcel nu concreet betekenen voor lokale besturen, erfgoedorganisaties, andere sectoren en burgers? Een paar getuigenissen, uit de eerste hand ontdek je in de brochure.

  • De blik van lokale besturen
  • De blik van erfgoedorganisaties
  • De blik uit andere sectoren
  • De blik van burgers

Meer weten over de erfgoedcellen? Surf naar www.erfgoedcellen.be

 

 

De blik uit andere sectoren, een Meetjeslandse getuigenis:

“De erfgoedcel heeft onze school gecontacteerd om samen een erfgoedspel uit te werken. Dit was voor ons en de leerlingen een unieke kans, want onze leerlingen weten over het algemeen niet echt wat erfgoed is. Door het spel leerden ze al spelenderwijs het erfgoed en de gemeente beter kennen. Ook het proces op zich was een fantastisch avontuur. Onder deskundige begeleiding van de erfgoedcelmedewerkers werkten we dit spel uit, samen met een andere school en de heemkring. Deze contacten waren enorm verrijkend en vormden een mooie uitbreiding van ons netwerk.”

– Chantal Fontana, Leerkracht GO! Campus Erasmus, Zelzate