" alt="" />
04 mei

Cultuuroverleg
Meetjesland

Evenement categorie:

Netwerk- en studiedag Cultuurinjectie

Inschrijven voor deze activiteit

Deel deze activiteit

facebook twitter

Donderdag 4 mei 2023 brengen we graag de cultuur-, jeugd- én welzijnssector samen voor een netwerk- en studiedag rond het nieuwe project cultuurinjectie.

 

Welke impact heeft cultuur op het welzijn van jongeren? Wat willen we met cultuurinjectie bereiken? Welke interessante acties en good practices kunnen we ook in het Meetjesland implementeren?  Hoe kunnen we elkaar ondersteunen?

 

Verwacht je aan onderstaande boeiende sprekers, interessante workshops en infosessies maar uiteraard ook de mogelijkheid om mensen van andere sectoren te leren kennen.

 

OP HET PROGRAMMA:


 

1  |  KUNST OP VOORSCHRIFT

In december 2020 richtte het UZ Gent, onder leiding van prof. dr. Tessa Kerre – ook bekend van het tv-programma Topdokters – , het Prinses Delphine van Saksen-Coburg Fonds op, met als missie om kunst en cultuur te integreren in de zorg voor de patiënt. Ook in het boek ‘Kunst op voorschrift’ houdt ze een pleidooi voor het belang van kunst in de zorg, zowel voor patiënten als voor zorgverleners. Ze vertelt in haar boek over haar eigen ervaringen en stelt haar droomproject Kunst aan bed voor, een roomservice voor kunsten in het ziekenhuis. Ter gelegenheid van deze studiedag interviewen we haar en gaan we daar in het groepsgesprek nadien ook verder op in.

 

Interview: Professor Tessa Kerre hematoloog, kliniekhoofd aan het UZ Gent en hoofddocent aan de Universiteit Gent.

 

 

2  |    OP WEG NAAR CULTUUR(IM)PACT

Hoe kunnen we kunst en cultuur integreren in de zorg en bij kwetsbare jongeren op een zo duurzaam en laagdrempelig mogelijke manier? Wie zijn eigenlijk die kwetsbare jongeren? Hoe kunnen we met onze sectoren een verbintenis aangaan en samenwerken in het Meetjesland? Zijn we al op de goede weg om impact te hebben op elkaars werking en bij de jongeren zelf?

Groepsinterview met:

 

 

3  |  DE IMPACT VAN JONGEREN OP CULTUUR

Jongeren in het publiek én op het podium van de cultuurcentra daar werken Arktos, ECRU en de vier cultuurcentra van Beringen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Leopoldsburg aan via Klub Karbon. Ze slaan de handen in elkaar voor de ontwikkeling van een participatief platform waar jongeren uit de regio hun artistiek talent kunnen ontdekken, ontplooien en presenteren.

Klub Karbon focust op jongeren in kwetsbare situaties tussen 14 en 25 jaar die moeilijk te bewegen zijn naar kunst- en cultuurorganisaties. Arktos bereikt deze jongeren maar mist een doorgedreven kennis van het cultuurlandschap. Daarom wordt er een intensieve samenwerking uitgebouwd met de cultuurcentra uit deze regio. Na een positieve evaluatie van dit project, engageert Arktos zich om een duurzame culturele poot binnen hun werking uit te bouwen. ECRU zorgt voor de verduurzaming van het netwerk. ECRU creëert een omgeving waarin de jongeren en projectpartners good practices en lessons learned uitwisselen met andere cultuur- en welzijnsactoren in de ECRU regio en daarbuiten.

Sprekers: Leandro Cinus & | ARKTOS VZW & ECRU

 

 

4  |  KEUZESESSIE 1 : MAKE YOUR SONG

In de creatieve therapielokalen van Timanti, de dagbesteding kinder- en jeugdpsychiatrie van AZ Alma, weerklinkt door  muziektherapeut Thomas Deleu muziek tot ver in het hele ziekenhuis. Deelnemers van deze sessie ondervinden aan de lijve het muziektherapeutisch proces en maken samen een lied.

 

Spreker: Thomas De Leu  |  Timanti AZ Alma

 

 

5  |  KEUZESESSIE 2: CULTUUR & ONLINE HULPAPPS

Leer bestaande materialen en online hulpapps (zoals o.a. NOKNOK) kennen om preventief te werken rond mentaal welzijn. Logo Gezondplus presenteert tijdens deze interactieve workshop hun nieuwe doorverwijstool dat opgezet wordt vanuit de zorg- & welzijnssector in het Meetjesland en maakt graag de brug tussen cultuur en mentaal welzijn. Zoek samen met ons naar de meerwaarde die cultuur binnen deze online doorverwijstool kan bieden. Ook komt de 10-daagse van de veerkracht eraan (1-10 oktober). Denk je mee na over hoe we het belang van cultuur voor onze geestelijke fitheid dan kunnen benadrukken?

Spreker: Gorik Zelderloo  |  Logo Gezondplus

 

 

6  |  KEUZESESSIE 3: BROEI

BROEI is een open huis waar geselecteerde organisaties die werken met jongeren tussen 16 en 30 jaar tijd, ruimte, ondersteuning en middelen krijgen om samen te doen, denken, experimenteren en maken. Kruisbestuiving is key bij BROEI. Onze gasten leren van elkaar, inspireren, ondernemen, stimuleren elkaar en bouwen samen aan een nieuw collectief verhaal. Naast de activiteiten van deze jongerenorganisaties heeft BROEI zijn eigen projecten en broei.lab. Dat is een laagdrempelig shared atelier en veilige creator space waar jongeren kunnen experimenteren met diverse vormen van media en content creatie: fotografie, film, muziek, storytelling, podcast, VR en radio.

Spreker: Marie Vanderghote  |  Broei

 

 

7  |  KEUZESESSIE 4: D-CODE

Passerelle vzw spant zich, als cultuur-educatieve organisatie, in om cultuur meer democratisch te maken. Met het project D-code richt Passerelle zich bewust tot jongeren die in het algemeen weinig tot geen kansen krijgen tot cultuurparticipatie. De drempels die jongeren verhinderen of ontmoedigen om te participeren aan cultuur zijn vaak onzichtbaar en/of onuitgesproken. Tijdens D-code decoderen jongeren, samen met de coaches, deze mentale en fysieke obstakels. In een veilige omgeving gaan ze samen creatief aan de slag waarbij steeds wordt vertrokken vanuit hun persoonlijke sterktes.

 

Spreker: Passerelle vzw

 

 

8  |  KEUZESESSIE 5: JONGERENCOMMUNICATIE

Communiceren naar jongeren... hoe begin je daaraan? Aan de hand van stellingen geeft Jihad Van Puymbroeck meer uitleg over hoe je het best aan de slag gaat en hoe je dat vooral haalbaar houdt. Kom te wten hoe je hierbij ook gebruik kan maken van jonge influencers om (culturele) activiteiten in de kijker te zetten. Maar leer ook de app WADDIST kennen, waarmee jongeren van 12 tot en met 30 jaar elke dag kunnen delen wat ze denken, voelen en meemaken.

Tijdens deze keuzesessie legt COMEET ook alles uit over UiTX, een label van publiq dat jongeren tussen de 16 en 26 jaar gidst door inspirerende selecties van cultuuractiviteiten. Zij werken met jonge curatoren die het UiTX-label geven aan culturele activiteiten en met influencers die deze activiteiten een boost geven.

Publiq is bereid om voor het project ‘Cultuurinjectie’ Meetjeslandse jongeren op te leiden tot UiTX-curator. Zo kunnen zij deel uitmaken van de jongerenredactie van publiq en mee bepalen welke culturele activiteiten zo’n UiTX-label krijgen. Geef ons een seintje als ook jij je schouders onder dit project wil zetten.

 

Spreker: Jihad Van Puymbroeck  |  Strategies & Leaders

 

 

9  |  DE IMPACT VAN CULTUUR OP JONGERENWELZIJN

Jongeren in kwetsbare posities zijn gebaat bij een veilige plek waar ze hun verhaal kwijt kunnen en positieve ervaringen opdoen. Actief iets met kunst doen helpt daarbij: het vergroot hun veerkracht. Wat zijn de effecten van culturele activiteiten op de ontwikkeling van jongeren in kwetsbare posities? En hoe kunnen jongerenwerkers maar ook culturele en welzijnsprofessionals deze activiteiten vorm geven in de praktijk?

 

Pedro De Bruyckere kan als geen ander de impact van cultuur bij jongeren (én omgekeerd) duiden! Deze zelfverklaarde verslaafde aan populaire cultuur is onderzoeker en pedagoog aan de Arteveldehogeschool in Gent en aan de Universiteit van Leiden in Nederland. Hij verdiept zich al jaren in de leefwereld van jongeren, en doet onderzoek naar authenticiteit in het onderwijs. Hij is tevens een inspirerende spreker die met zijn enthousiasme en humor telkens weer zijn publiek een bijzonder leerrijke sessie bezorgt.

 

Spreker: Pedro De Bruykere | pedagoog en onderzoeker aan de Arteveldehogeschool in Gent en de Universiteit Leiden.

 

 

 

VERLOOP VAN DE DAG:


 

We zochten voor deze dag naar een mooie combinatie tussen boeiende lezingen, infosessies en de mogelijkheid om jouw netwerk te verruimen. Deze netwerk- en studiedag ziet er daarom als volgt uit:

Moderator Joyce Verdonck loodst jullie doorheen deze boeiende dag. Tijdens het slotmoment maken we ook de winnaars bekend van onze cultuurwedstrijd.

 

INSCHRIJVEN:


Iedereen is welkom!

Alles vindt plaats in AZ Alma te Eeklo. Je kan gemakkelijk en gratis* parkeren op de parking van het ziekenhuis zelf. (*Je ontvangt het parkeerticket de dag zelf)

De kostprijs van deze studiedag bedraagt €15 per persoon maar daarin is inbegrepen: bovenstaande boeiende sprekers en deelname aan een keuzesessie, catering (van koffiekoek bij het onthaal en broodje tijdens lunch tot koffie & andere dranken tijdens jouw netwerkmomentjes) en parking aan AZ alma.

Inschrijvingen kan via onderstaand formulier en is geldig na betaling van €15 via overschrijving op BE56 8939 4411 3088 (COMEET) met vermelding ‘Inschrijving Cultuurinjectie + naam’. Kruis in het inschrijvingsformulier aan of u een factuur wenst en geef eventueel een bestelbonnummer door.

Klik hier en blokkeer alvast deze dag in jouw agenda>

 

 

Met de steun van

Wanneer:
4 mei
09:00 tot 16:00
Prijs:
15,00€
Categorie:
Organisator:
COMEET
E-mail:
info@comeet.be

Bekijk Organisator website

Adres:
AZ Alma Ringlaan 15
Eeklo, 9900 Belgium
+ Google Maps

Inschrijven voor deze activiteit

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?