Cultuuroverleg
Meetjesland

Handige websites voor erfgoedzorgers

Erfgoed

Handige websites voor erfgoedzorgers

Kennisdossier

Tips & Tricks / Aan de slag

Terug naar overzicht

Zorgen voor erfgoed is een leuke, maar niet altijd evidente klus. Er komt soms veel bij kijken en informatie zit verspreid over het internet. Om jou toch een beetje een handvat te geven, maakten we dit overzicht vol handige sites en weetjes.

Daarnaast helpen we jou ook graag op weg met persoonlijk advies voor je vraag, helemaal gratis en toegespitst op jouw activiteiten/budget/collectie. Je kan ons bereiken via info@comeet.be of via het nummer 09 373 75 96

Erfgoedwijzer

De Erfgoedwijzer bundelt informatieve artikels en inspirerende blogberichten, maar ook veel gestelde vragen. Het is de ideale bron voor zowel professionals als vrijwilligers uit de cultureel erfgoedsector. Je vindt je weg op deze site aan de hand van 5 grote thema’s:

– Erfgoed beheren

– Bouwen en inrichten

– Communiceren en promoten

– Organiseren en plannen

– Werken met publiek

– Onderzoeken

Website: https://faro.be/kennis
Een initiatief van Faro. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed

Monumentenwacht Vlaanderen

‘Samen zorgen voor ons waardevol erfgoed’ is de slogan van Monumentenwacht. Ze stimuleren het onderhoud van waardevolle gebouwen, interieurs en voorwerpen voornamelijk via inspectiebezoeken en adviezen. Daarnaast vind je ook handige brochures en video’s op hun website om zelf aan de slag te gaan met het verzorgen van erfgoed.

– Verzorgingstips die ze tijdens onze collegagroep religieus erfgoed voorstelden: verslag  14/3/2023

– Onderhoudsfiches met handige tips voor onderhoud en herstel vind je onder publicaties

– Gratis video’s over materialen en onderhoud kan je bekijken via hun Youtube-kanaal

Website: https://www.monumentenwacht.be
Een initiatief van de vijf Vlaamse provincies – Monumentenwacht Vlaanderen

Project TRACKS

Tracks is opgebouwd als een koffer met de nodige instrumenten voor kunstenaars en kunstenorganisaties om zorg te dragen voor hun archief en/of collectie(s). Toch is het ook een interessante website voor erfgoed. De manier waarop een kunstarchief en erfgoedarchief bijgehouden wordt is namelijk hetzelfde. Je vindt er onder ander het antwoord op vragen als:

– Op welke manier schep ik best (een volg)orde in mijn archief? Hoe en wat noteer ik best?

– Hoe overleeft mijn papieren archief de tand des tijds?

– Hoe bewaar ik het best digitale bestanden en hoe hou ik ze leesbaar in de toekomst?

– Welke soorten rechten zijn er?

– Hoe zet ik mijn archief in de kijker?

Handige extra: een lijst met verkopers van verpakkingsmaterialen

Website: https://www.projecttracks.be
Een initiatief van tien organisaties uit de kunsten- en cultureel-erfgoedsector

Ken je drager.be

Heb je een cassette, spoel, videoband, plaat of filmrol in handen en weet je niet welk type het is of hoe je dit kan afspelen? Of heb je fotomateriaal gevonden maar weet je niet precies wat het is? Kenjedrager.be weet raad!

Deze handige site biedt je de mogelijkheid om:

– je materiaal te identificeren

– te weten of het erfgoedwaarde heeft

– te ontdekken hoe je het moet bewaren of digitaliseren

Website: https://kenjedrager.be
Een initiatief van meemoo, Vlaams instituut voor het archief

Familiegeschiedenis.be

Wil je je familiegeschiedenis uitspitten maar weet  je niet waar beginnen? Deze website vormt een online handleiding en helpt je stap voor stap op weg. Als extraatje kan je er inspirerende verhalen van mede-‘spitters’ lezen – motivatie verzekerd!

Website: https://www.familiegeschiedenis.be/nl
Een initiatief van Histories, in samenwerking met Familiekunde Vlaanderen en het Instituut voor Publieksgeschiedenis (IPG, Universiteit Gent), met medewerking van het Algemeen Rijksarchief.

Online vormingen van Histories

Er zijn natuurlijk heel wat organisaties en platformen die vorming aanbieden. Toch schiet Histories er bovenuit. Zij zijn namelijk de organisatie voor én door vrijwilligers. Bovendien kan je sommige van hun vormingen gratis, online opnieuw bekijken. Ideaal! Onze favoriete herbekijk-onderwerpen zijn:

– Crowdfunding voor kleinschalige erfgoedprojecten

– Aanvullende financiering voor erfgoedverenigingen

– 100 procent zeker dat er geen asbest zit in je erfgoedcollectie?

Website: https://histories.be/aanbod/vorming/
Een initiatief van Histories

Stappenplan Religieus Erfgoed

Krijgt je kerk binnenkort een her- of nevenbestemming? Of ben je benieuwd naar de (erfgoed)waarden van je kerkelijke collectie? Met stappenplan religieus erfgoed heb je een concrete handleiding in handen om je erfgoedcollectie op een verantwoorde en duurzame manier te waarderen, selecteren en eventueel herbestemmen.

Je vindt op deze site alles wat je moet weten, maar aarzel niet om PARCUM of COMEET op de hoogte te brengen als je met de website aan de slag gaat. Het blijft soms ingewikkelde materie en we helpen graag!

Website: https://www.stappenplanreligieuserfgoed.be
Een initiatief van PARCUM, expertisecentrum voor religieuze kunst en cultuur

Allerhande onderwerpen

Verder zijn er ook heel wat losse artikels en kleinere handleidingen die praktisch zijn. We zetten ook deze op een rijtje:

– Een jubileum vieren is de ideale manier om met het erfgoed van je vereniging aan de slag te gaan. Via deze handleiding kan je op verkenning tussen de mogelijkheden en aandachtspunten. Tip: bekijk ook eens of onze subsidielijn jouw project kan sponsoren.

– Een duidelijke handleiding voor het opstellen van een kerkinventaris kan je bij ons gratis uitlenen (via mail) of bestellen bij PARCUM.

– Hoe bewaar je best een fotocollectie? Dit type materiaal is zeer gevoelig en kan snel ‘achteruit gaan’ in kwaliteit. Daarom kan je hier 8 tips vinden om afbraak en verkleuring te vermijden.

– Hoe archiveren? Deze brochure is ondertussen al enkele jaren oud, maar dat neemt niet weg dat de meeste tips nog steeds actueel en overzichtelijk worden opgesomd. Wil je zeker zijn van het juiste advies? Contacteer ons gerust!

Ontbreekt er een website of handleiding op deze lijst die jou uren zoeken bespaarde? Geef ons een seintje en we voegen hem toe voor de collega-erfgoedzorgers die deze gouden tip nog niet ontdekten.