Cultuuroverleg
Meetjesland

Via Samenwerk te gast in het Galgenhof

Via Samenwerk te gast in het Galgenhof

29 jun 2023

Cultuurvrijwilligers

Communicatieambtenaren

Artiesten

Cultuur- en erfgoedpubliek

Erfgoedvrijwilligers

Jongeren

Organisatoren

Wim Vandendriessche van Kiemkracht ontvangt ons in Eeklo in het Galgenhof. Een idyllische locatie in een groene omgeving, inmiddels te boeken via Samenwerk. Hij vertelt enthousiast over wat het ruimtedeelplatform voor zijn organisatie betekent.

Deel dit verhaal

facebook twitter

Ontstaan van het Galgenhof

Het Galgenhof is een oude hoeve in eigendom van Stad Eeklo, die Kiemkracht al 25 jaar huurt.

Zo’n 2.5 jaar geleden werd er samen met Stad Eeklo een LEADER-project ingediend, om de oude paardenstallen te renoveren. De bedoeling van deze investering was om er een locatie van te maken die ook met de buurt gedeeld kon worden. Onder de noemer ‘sociale cohesie’ wil de organisatie zo het verenigingsleven naar hier te trekken. Er zijn dan ook verschillende stakeholders van op de hoogte gebracht van het initiatief: uiteraard de buurt, de school, en een hele hoop socio-culturele en natuurorganisaties in het Meetjesland.

Galgenhof op Samenwerk

Voor Wim is de registratie van de ruimte op Samenwerk echt een win-win situatie. Hij was op zoek naar een manier om vanaf juni, bij afloop van hun project, de ruimte tegen een kostprijs ter beschikking te stellen, zonder dat het té commercieel oogt. Het platform kwam op het juiste moment op zijn pad.

Voordien verliepen boekingen via Wim zelf, via mail en telefoon. Hij vindt de transparantie op het platform een grote meerwaarde: in één oogopslag zie je of de ruimte nog beschikbaar is tijdens het gewenste tijdslot. Ook de gebruiksvriendelijkheid van de tool vormt een grote meerwaarde.

Inrichting

Wim licht toe dat het geen evidente opdracht was om de binnenruimte in te richten: “We moesten een beetje kiezen hé. Je moet je inbeelden: dat was een paardenstal, en dan moet je die beginnen inrichten. De vraag is dan: hoe doen we dat? We kozen wel zeker voor een klein keukentje, voeding brengt mensen samen.“.

Verder zijn de tafels inklapbaar, en kunnen deze dus perfect aan de kant geschoven worden, of buiten gerold worden, gezien ze ook op wieltjes staan. De stoelen waren een cadeau van een BMW-garage. Deze zijn helaas niet stapelbaar, maar kunnen wel buiten gedragen worden wanneer er nood is aan een lege zaal.

"We zijn blij met deze online tool, Samenwerk, aangezien onze IT'er anders volledig zelf zo'n tool had moeten ontwikkelen."

Wim Vandendriessche, Kiemkracht.

 

Zelf nam hij ook al een kijkje naar de overige ruimtes die beschikbaar zijn op Samenwerk, en ziet hier al een heel aantal toffe locaties onder staan. Wim legt uit: “Je vergadert heel vaak in dezelfde zalen van de gemeente, op een bepaald punt heb je dat ook een beetje gehad, het routineuze komt erop. Met je team eens ergens anders gaan vergaderen, dat werkt ook gewoon inspirerend.

Hoe hard ze de locatie willen openstellen, daar is eigenlijk nog niet echt duidelijkheid over. Stad Eeklo is de eigenaar, en Kiemkracht wil natuurlijk ook geen overlast voor de buurt veroorzaken, want het is natuurlijk wel een residentiële buurt. Daar moeten dus nog wat knopen doorgehakt worden.

Als suggestie geeft Wim nog mee dat het interessant zou zijn om beoordelingen toe te voegen na het boeken van een ruimte, waarbij huurders hun feedback kunnen formuleren. Gelukkig werd hier al over nagedacht en zit deze feature reeds in de pijplijn van de ontwikkelaar!

 

Benieuwd naar het Galgenhof? Boek deze ruimte vandaag nog via Samenwerk.

COMEET en Plattelandscentrum Meetjesland brengen binnen het project Ruimte voor Verbinding mensen die een (leegstaande en tijdelijke) ruimte met creatieve blijheid vullen, samen. Als onderdeel binnen het project werd een ruimtedeelplatform ontwikkeld en gepromoot, getiteld Samenwerk.

Gerelateerde verhalen

De sluitingen, de legacy: textiel

Bart Van Damme, stafmedewerker Cultureel Erfgoed COMEET

Cultuur- en erfgoedpubliek

Het kapelletje van Robert en Felicie

Robert & Felicie (85 jaar)

Cultuur- en erfgoedpubliek

Erfgoedvrijwilligers

Leerlingen creëren tentoonstelling ‘Thuis’ in Kapel OLV Ten Doorn

Leerling OKAN

Scholen

Cultuur- en erfgoedpubliek

Jongeren