Cultuuroverleg
Meetjesland

Meetjesland Reuzenland en Plattelandscentrum

Meetjesland Reuzenland en Plattelandscentrum

09 jun 2022

Cultuur- en erfgoedpubliek

Na de overhandiging van de Vlaamse Cultuurprijs Lokaal Cultuurbeleid lanceerde COMEET een oproep voor de besteding van de geldprijs (€ 10.000). Het publiek koos massaal voor het thema 'Meetjeslandse reuzen'.

Deel dit verhaal

facebook twitter

We brachten de Meetjeslandse reuzenzorgers samen en gaven ondersteuning bij de herstellingen, communicatie, praktische details en toekomstplannen. In totaal brachten we + 40 reuzen in kaart, goed voor + 20 reuzengroepen. Ook enkele nieuwe reuzen zagen het levenslicht. Dankzij dit project kent het Meetjesland sinds de zomer van 2017 een heuse reuzenrevival.

Met onze huidige mobiele infotentoonstelling kom je alles te weten over de Meetjeslandse reuzen en over reuzen in het algemeen: de geschiedenis, de bouw van reuzen, de rol van vrijwilligers en de typische reuzentradities. Met leuke wist-je-datjes, foto’s en boeiende verhalen. Deze expo kan je gratis uitlenen voor een lokale erfgoedactiviteit, voor een tijdelijke opstelling op school of in een woon-zorgcentrum, …
De stand bestaat uit twee panelen (recto verso) en banners per reus of reuzengroep. Wie wil kan ook instructies voor creatieve activiteiten rond reuzen meekrijgen.

 

“Het Plattelandscentrum droomde van een reus voor het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve in Eeklo. Er was enkel een idee en een deadline, maar geen concrete realisatieplannen. Door het contact met COMEET kregen we info over de erfgoedkundige achtergrond van reuzen en zijn we snel van start gegaan. Daarnaast bracht COMEET ons in contact met het Meetjeslandse Reuzencomité en met de makers van de reuzin Margriet uit de Voordestraat, die ons op hun beurt fantastisch op weg hebben gezet met de bouw van onze reus. Mee dankzij COMEET zijn we ingewijd tot de reuzenwereld en de bijhorende rituelen, waardoor we in 2018 onze eigen reus Bernard hebben laten dopen.”

 

 

 

 

Gerelateerde verhalen

Uniek in Vlaanderen: drempelvrije Regiobib Meetjesland

Brent (11 jaar)

Bibliothecarissen

Cultuurvrijwilligers

Cultuur- en erfgoedpubliek

Jongeren

Koen Dewulf wenst jou een cultureel 2024: zijn cultuurbrief voor jou!

Koen Dewulf

Cultuurvrijwilligers

Communicatieambtenaren

Scholen

Artiesten

Cultuur- en erfgoedpubliek

Erfgoedvrijwilligers

Jongeren

Medewerkers van lokale besturen

Organisatoren

Tentoonstelling Boeken in Boeken

Boekhandel Beatrijs

Cultuurvrijwilligers

Scholen

Cultuur- en erfgoedpubliek

Jongeren

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?