Cultuuroverleg
Meetjesland

Studente Sociaal Werk versterkt COMEET tijdens stage

Margaux versterkt COMEET als stagiaire

27 mrt 2024

Scholen

Jongeren

COMEET verwelkomde Margaux Roegiers, studente Sociaal Werk. Zij ging in totaal 6 maanden aan de slag in ons team. Hoe ze dat heeft ervaren, vertelt ze in dit verbindend verhaal.

Deel dit verhaal

facebook twitter

COMEET verwelkomde stagiair Margaux (20) van de richting Sociaal Werk (HoGent). Zij ging in totaal 6 maanden aan de slag met het erfgoedspel in Zomergem en daarna ook in Zelzate. Dit project was het allereerste project waarin de beide secundaire scholen van Zelzate heel intens samenwerkten. Om maar te zeggen: erfgoed verbindt.

 

Hoe kwam je bij COMEET terecht als stageplaats?

“In de richting Sociaal Werk worden we in het stereotiepe beeld gesmeten. We worden voornamelijk voorbereid op het werk in het OCMW of het CAW. Na mijn tweede jaar Sociaal Werk wist ik niet meer zo zeker of die kant van sociaal werk wel iets voor mij was. Bij het uitzoeken naar een stageplaats kwam ik COMEET tegen. Mijn stage bij COMEET was een leerrijke periode. Ik heb mogen kennismaken met de culturele sector waarin het sociaal werk zijn bijdrage levert” aldus Margaux.

 

“Ze hebben mij met open armen ontvangen. Door mee te mogen naar netwerkdagen, vormingen en vergaderingen, kreeg ik de kans om het veld te leren kennen.”

Tijdens projecten kreeg Margaux de kans om met verschillende doelgroepen in contact te komen. “Tijdens mijn eerste stageperiode heb ik mogen meehelpen bij het maken van een erfgoedspel voor middelbare schoolkinderen. Tijdens mijn tweede stageperiode heb ik zelf een erfgoedspel in elkaar mogen flansen voor woonzorgcentra.”

Wat vond je fijn om te doen tijdens jouw stageperiode?

“Een van de leukste projecten waar ik aan heb mogen meewerken was de uitleenkoffer voor woonzorgcentra. Het is een koffer met als thema kermis, als vervolgproject van ‘Komt dat zien, komt dat zien’. Voor dit project werkte ik samen met zorgverleners van woonzorgcentra, het Bardelaere Museum en dementie-experts. Samen met een collega van COMEET werkte ik aan een bordspel, een receptenboek, een fotoboek, gesprekskaarten voor dementerende bejaarden en een rollatordans. Een gevarieerd aanbod dat er in 2024 zal aankomen!”

 

“Een ander tof project waar ik deel van heb mogen uitmaken is Cultuurinjectie. Binnen dit project werden er uiteenlopende dingen georganiseerd waaronder een netwerkdag en graffitiworkshops. Vooral de graffitiworkshops zijn mij bijgebleven. Het deed deugd om te zien waarvoor en voor wie al het werk verricht werd. De jongeren hun gezichten wanneer ze zelf aan de slag mochten gaan met de spuitbussen waren goud waard. Ook ik mocht tijdens deze workshops mijn creativiteit tonen en zelf dit onbekend terrein uitproberen.”

“Gedurende deze stageperiode heb ik mijzelf zien groeien. Zowel op vlak van het meedraaien in organisatieverband, als op vlak van het werken in een team. Ik ben de toffe collega’s waarmee ik deze 22 stageweken heb mogen delen heel dankbaar voor al hun hulp en de mogelijkheden die ze mij geboden hebben.”

Het was bovendien een verrijking voor COMEET om vanuit de invalshoek van een student Sociaal Werk erfgoed in te zetten in een educatieve en zorgcontext.

Gerelateerde verhalen

De sluitingen, de legacy: textiel

Bart Van Damme, stafmedewerker Cultureel Erfgoed COMEET

Cultuur- en erfgoedpubliek

Het kapelletje van Robert en Felicie

Robert & Felicie (85 jaar)

Cultuur- en erfgoedpubliek

Erfgoedvrijwilligers

Leerlingen creëren tentoonstelling ‘Thuis’ in Kapel OLV Ten Doorn

Leerling OKAN

Scholen

Cultuur- en erfgoedpubliek

Jongeren