Cultuuroverleg
Meetjesland

De erfgoedapp voor kinderen

De erfgoedapp voor kinderen

02 feb 2022

Medewerkers van lokale besturen

Twee tours rond het Mottekasteel in Evergem maken het lokale verleden opnieuw zichtbaar voor kinderen.

Deel dit verhaal

facebook twitter

De uitwerking van de eigen app verliep niet van een leien dakje.

Hilde Blancke vertelt: “Enkele jaren geleden ontwikkelden we, dankzij erfgoedsubsidies van COMEET, met de gemeente Evergem een app-gerelateerd concept om kinderen te laten kennismaken met de geschiedenis van het Mottekasteel.

Voor de ontwikkeling van twee tours rond het Mottekasteel in Evergem mikten we op de doelgroep kinderen, een zeer dankbaar publiek. Door de komst van een app gericht op erfgoed maken we het lokale verleden terug zichtbaar. De erfgoedapp is een Vlaams product waarin overheidsinstellingen of erfgoed-verenigingen zelf een waardevolle site, zoektocht, wandeling of rondleiding kunnen delen. In het scholenaanbod gaat gemeente Evergem in de toekomst nog meer inzetten op cultureel erfgoed.

We werkten twee ‘tours’ uit, maar externe problemen hielden de lancering tegen. We hadden geen eigen app maar intussen wel mooi materiaal in handen en zochten een andere manier om de prachtige verhalen – filmpjes, geluidsfragmenten en quizvragen – te delen. De reeds bestaande erfgoedapp was hiervoor geschikt, maar we hadden niet voldoende technische bagage om het materiaal te integreren in de app. COMEET heeft ons daarbij vanuit hun expertise ondersteund. Ondertussen vind je de tours met de erfgoedapp en kan je ze downloaden en volgen.

Families op wandel kunnen op tour rond het Mottekasteel.

Op lange termijn willen we hier een toeristische trekpleister van maken. De erfgoedapp schept namelijk heel wat mogelijkheden voor de regio. Als je de app downloadt, ontvang je op basis van je locatie een lijstje met erfgoedsites in de buurt. Je kan beslissen om een rondleiding te volgen, een wandeling of fietstocht te maken, … Het resultaat overtreft onze verwachtingen.

Of we dromen over nieuwe erfgoedverhalen?

Het Meetjesland heeft veel waardevol erfgoed, er is veel geschiedenis aanwezig en die is waardevol voor de hele regio. Dankzij de erfgoedapp wordt deze lokale rondleiding vrijgegeven in de ruime regio. Het Kasteel van Wippelgem, het nieuwe project ‘Erfgoed Ontrafeld’, … Er liggen nog mooie sites en verhalen op de plank.

 

 

“De samenwerking was fantastisch. We hebben de krachten gebundeld. Dankzij de kennis en het enthousiasme van COMEET hebben we de lancering van de twee tours in Evergem met succes kunnen uitvoeren. Een ideale match.”

Hilde Blancke Stafmedewerker cultuurcentrum Evergem

Foto: Hilde Blancke, Iris Verheyden en Greet Melis aan het Mottekasteel van Evergem

Gerelateerde verhalen

Het kapelletje van Robert en Felicie

Robert & Felicie (85 jaar)

Cultuur- en erfgoedpubliek

Erfgoedvrijwilligers

Leerlingen creëren tentoonstelling ‘Thuis’ in Kapel OLV Ten Doorn

Leerling OKAN

Scholen

Cultuur- en erfgoedpubliek

Jongeren

Het UiTPAS-spel voor anderstaligen

Marjolijn Van Erdeghem, Actief met Taal

Medewerkers van lokale besturen

Organisatoren

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?