Cultuuroverleg
Meetjesland

Atelier in beeld: wie zijn Tony Blomme & Rose-Marie Willems

Bezoek het atelier van Tony Blomme & Rose-Marie Willems

28 mrt 2025

Artiesten

Cultuur- en erfgoedpubliek

Het is bijna Atelier in beeld, hét jaarlijks opendeurweekend van kunstateliers in Vlaanderen en Brussel. Tijdens het open atelierweekend krijgen bezoekers op 17 & 18 mei 2025 toegang tot ateliers van Meetjeslandse kunstenaars die er hun eigen werk tentoonstellen.

Deel dit verhaal

facebook twitter

Vijf weken lang zetten we enkele van de 50 deelnemende ateliers uit onze regio in de kijker. Op 17 & 18 mei 2025 kan je hun atelier bezoeken tijdens het weekend van Atelier in beeld.

Meer info over het atelier van Tony & Rose-Marie op Atelier in beeld.

 

Tony & Rose-Marie zijn partners en delen hun kunst in hun atelier in Aalter. Benieuwd naar wie ze zijn en wat ze doen? Ontdek meer over hen in een mini-interview.

 

Tony Blomme & Rose-Marie Willems

Tony Blomme woont en werkt in Aalter en is al meer dan 40 jaar actief als tekenaar, schilder en aquarellist. Hij haalt zijn inspiratie uit de wereld om zich heen en werkt voornamelijk op basis van eigen foto’s. Wanneer een onderwerp zijn aandacht trekt – of dat nu een stadslandschap is of een intrigerend object in de natuur – legt hij het vast en vertaalt het naar zijn kunst.

Rose-Marie tekende en schilderde 20 jaar model met aquarel. Toch groeide op een gegeven moment de behoefte om groter en krachtiger te werken, wat haar ertoe bracht om enkele jaren geleden de overstap naar olieverf te maken. Ze houdt ervan om steeds nieuwe dingen te leren en besloot een opleiding beeldhouwkunst te volgen in de academie van Eeklo. Sindsdien verkent ze de wisselwerking tussen schilderen en beeldhouwen, waarbij ze beide disciplines combineert om haar artistieke visie steeds verder uit te diepen.

 

Hoe zou je jouw kunst omschrijven?

“Ik heb altijd een voorkeur gehad voor model en portret in alle technieken die ik tot nu toe beoefend heb”, vertelt Rose-Marie. Tony schildert naar de werkelijkheid zoals hij die ervaart: “Mijn stijl leunt dicht aan bij het fotorealisme.”

 

Foto: werk Tony

Welke drie materialen liggen altijd in jouw atelier?

Naast alle gebruikelijke attributen als verf, penselen, potloden… heeft Tony speciale materialen in het atelier liggen: “een nooit afgewerkte etsplaat uit mijn jaren aan de academie, de trouwhandschoenen van mijn vader én de laatste naaimachine van mijn moeder.”

Rose-Marie: “Bij mij vooral documentatie voor het werk waar ik mee bezig ben, een boek van Rodin of boeken van de anatomie van de mens én een radio of cd-speler.

Hoe ziet jouw droomatelier eruit?

Rose-Marie: “Een ruim atelier, ongeveer 50 m², met een groot schuifraam op het noorden en een weids uitzicht op groen of een mooie tuin. Met een goede verwarming en rekken om al mijn  materiaal en werk overzichtelijk te rangschikken én een oven om keramiek te bakken”, vertelt Rose-Marie. Ook Tony vind betere verwarming een echte must: “Mijn droomatelier mag iets groter zijn en voorzien van een betere verwarming. Een bijkomend raam op het noorden zou een pluspunt zijn.”

 

Heb je vaste rituelen of gewoontes voor je van start gaat in jouw atelier?

Tony: “Niet echt. Het gebeurt dat ik eerst wat sta rommelen in mijn ladenkast, foto’s bekijk en vergelijk en vooral mijn geest leegmaak voor ik start. Ieder werk start ook steeds met het maken van een goede tekening.”

Rose-Marie: “Ik drink altijd een kop thee met een koekje voor ik begin te werken. “

Wanneer is een werk volgens jou af?

“Ik luister naar mijn gevoel om te bepalen wanneer mijn werk af is. Op een gegeven moment voel ik dat ik  niets meer kan doen om het werk te verbeteren. Dat is het moment waarop ik stop”, vertelt Rose-Marie.

Volgens Tony is het moeilijkt te zeggen, want een werk is eigenlijk nooit af. “Door de jaren bereik je wel een moment dat je leert herkennen als het tijdstip waarop je afscheid kan nemen en starten aan een nieuw doek.”

Wat zou voor jou een droomobject of droomopdracht zijn om te verwezelijken?

Tony: “De vraag van een verzamelaar van oldtimers om zijn collectie te schilderen of tekenen. De uitnodiging van een Newyorker of Parijzenaar om zijn stad te portretteren.”

Rsoe-Marie: “Iemand die mij vraagt om een beeld te boetseren en het in brons wil laten afgieten op zijn kosten.”

 

Tot slot, wat is jouw advies voor andere kunstenaars?

Tony: “Sta op je eigen benen en volg je hart. Neem opbouwende kritiek ter harte maar laat je nooit ontgoochelen. Heb geduld en wees toegewijd in wat je doet.”

Rose-Marie: “Het advies dat ik zou willen geven is om te investeren in degelijke opleidingen en vakmanschap. En voldoende tijd te nemen om naar buiten te komen met je werk.”

Gerelateerde verhalen

Van een Safarken tot archiefpassie.

Geert De Smedt

Cultuur- en erfgoedpubliek

Bezoek Claudine De Wispelaere in atelier Nauterkensnest

Claudine De Wispelaere, Aalter

Artiesten

Cultuur- en erfgoedpubliek

Bezoek Marc Mestdagh in atelier deWeverij

Marc Mestdagh, Evergem

Artiesten

Cultuur- en erfgoedpubliek