Cultuuroverleg
Meetjesland

Atelier in beeld: wie zijn Hans Van Hilst & Trees De Brabander?

Bezoek Atelier Recup van Hans Van Hilst & Trees De Brabander in Lochristi

28 mrt 2025

Artiesten

Cultuur- en erfgoedpubliek

Het is bijna Atelier in beeld, hét jaarlijks opendeurweekend van kunstateliers in Vlaanderen en Brussel. Tijdens het open atelierweekend krijgen bezoekers op 17 & 18 mei 2025 toegang tot ateliers van Meetjeslandse kunstenaars die er hun eigen werk tentoonstellen.

Deel dit verhaal

facebook twitter

Vijf weken lang zetten we enkele van de 50 deelnemende ateliers uit onze regio in de kijker. Op 17 & 18 mei 2025 kan je hun atelier bezoeken tijdens het weekend van Atelier in beeld.

Meer info over Atelier Recup op Atelier in beeld.

 

Trees & Hans zijn partners en delen hun kunst in hun Atelier Recup in Lochristi. Benieuwd naar wie ze zijn en wat ze doen? Ontdek meer over hen in een mini-interview.

 

Hans Van Hilst & Trees De Brabander

Hans noemt zichzelf liever ‘Kunstenmaker’ in plaats van ‘Kunstenaar’, het maken van dingen, het ambacht is zeer belangrijk voor hem. Humor is de rode draad doorheen al zijn creaties, zonder echter overladen te zijn. Steeds nauwgezet, zonder iemand te kwetsen. Hij is authentiek en zijn oeuvre is steeds doordacht.

Als cerebraal mens zal Hans nooit zomaar uit de losse pols iets creëren. Steeds zit overpeinzing en diepgang aan de oorsprong. Hans voelt de dingen aan, de evolutie van de zogenaamde vooruitgang. Zo stelt hij vragen als ” Wat is normaal?” en noemt hij de hedendaagse wereld ‘De omgekeerde wereld’.

Hans is een integer kwetsbare mens die geen onrechtvaardigheid duldt.

Voor Trees De Brabander is tekenen de rode draad doorheen haar leven, “tussen de soep en de patatten”. Ze gaf bijna 30 jaar teken- en crealessen aan jongeren en kinderen, o.a. op de plaatselijke lagere school te Zaffelare en lessen modeltekenen aan jongeren als vrijwilliger voor de gemeente Lochristi. Momenteel organiseert ze sessies modeltekenen voor volwassenen hier in Lochristi en is ze bestuurslid van Lo-art, een plaatselijke kunstenaarsvereniging.

Samen met haar man Hans van Hilst blijft ze actief bezig met het creëren van kunst in hun ‘Atelier Recup’, dat ze regelmatig gratis openstellen voor publiek. “Wij werken zoveel mogelijk met gerecycleerde materialen. Vandaar de naam Atelier Recup.”

 

Hoe zou je jouw kunst omschrijven?

“Ik zou het omschrijven als installatiekunst”, vertelt HansHans wil de essentie van een object leren kennen door dit te ontleden, te ontmantelen, door alles uit elkaar te halen, te demonteren, elk onderdeel apart. Na een grondige kennis van elk detail, het vervaardigen van nieuwe onderdelen en opkuis worden deze stukken terug in elkaar gezet. “‘Recup’ is de rode draad doorheen grote delen van mijn oeuvre. Bij mijn installaties wordt een totaal nieuw object gecreëerd met allerlei gerecupereerd materiaal”. Uiteindelijk draagt dit zijn eigen originele signatuur.

Voor Trees staat de mens staat centraal, emoties vertolken in de vorm van tekeningen van het gelaat of het lichaam. Ze omschrijft haar kunst als modeltekenen, tekenen naar de natuur en de negatieve en/of positieve dingen die haar raken omzetten in tekeningen.

“Ik werk vooral met potlood, kleurpotlood, pen en inkt op papier of karton. Ik krijg veel papier, papier dat niet meer gebruikt wordt, dat anders weggegooid wordt.”

Welke drie materialen liggen altijd in jouw atelier?

Hans: “Een slijpschijf, boormachine en een hamer zijn altijd aanweizg in mijn atelier én nog veel meer materiaal.”

Trees: “Houtskool, allerlei potloden en oude tandenborstels én natuurlijk ook pen, inktpotten, papier en karton.”

Hoe ziet jouw droomatelier eruit?

Mijn atelier is mijn droomatelier” vertelt Trees. “Een werktafel, een venster naar de tuin, de vogels horen fluiten, de rust, de vrijheid, de tijd.”

“Een handig werkkot, met voldoende licht en ver van de buren”, dat is de volledige vrijheid volgens Hans.

 

Heb je vaste rituelen of gewoontes voor je van start gaat in jouw atelier?

Hans: “Koffie!!”

Trees heeft niet echt rituelen. “Soms weet ik gewoon niet wat ik ga maken, soms heb ik wel rituelen als ik naar een thema werk. Bij het modeltekenen ga ik naar de locatie waar we modeltekenen, dan probeer ik rustig te worden voor de andere tekenaars en het model aankomen, zodat ik me goed kan concentreren.”

Wanner is een werk volgens jou af?

Trees: “Het is een kunst om op tijd te stoppen. Als ik twijfel dan stop ik. Voor mij is mijn werk af als ik me er goed bij voel, als ik tevreden ben.”

“Als niemand nog vraagt wat je in godsnaam aan het doen bent, dan is een werk volgens mij af“, besluit Hans.

Wat zou voor jou een droomobject of droomopdracht zijn om te verwezelijken?

Hans: “Elk nieuw project is voor mij een droom.”

“Ik heb geen droom, wat ik nu doe is mijn droom“, vertelt Trees.

 

Tot slot, wat is jouw advies voor andere kunstenaars?

Trees: “De weg van een kunstenaar is niet gemakkelijk, maar probeer steeds zo eerlijk mogelijk tegenover jezelf te blijven. Je kan maar schitteren in jezelf, op je eigen manier. Probeer jezelf te ontwikkelen in je eigen kunnen, stel je kwetsbaar op. Twijfelen is goed!”

“Kijk zo weinig mogelijk naar het nieuws!” besluit Hans.

Gerelateerde verhalen

Van een Safarken tot archiefpassie.

Geert De Smedt

Cultuur- en erfgoedpubliek

Bezoek Claudine De Wispelaere in atelier Nauterkensnest

Claudine De Wispelaere, Aalter

Artiesten

Cultuur- en erfgoedpubliek

Bezoek Marc Mestdagh in atelier deWeverij

Marc Mestdagh, Evergem

Artiesten

Cultuur- en erfgoedpubliek