Cultuuroverleg
Meetjesland

Rond kapellen leeft wat!

Nieuws

Rond kapellen leeft wat!

11 jan 2023

Cultuur- en erfgoedpubliek

Erfgoedvrijwilligers

Medewerkers van lokale besturen

Met Kapelletjes in Vlaanderen zorgen verschillende partners samen met Parcum voor een inventarisatie van de duizenden kapellen die onze regio rijk is. Tegelijk werken we aan een inspiratiegids voor buurtwerking rond kapellen.

Deel dit artikel

facebook twitter

Inventarisatie én inspiratie

De inventarisatiemodule zit momenteel in een testfase en wordt nog dit voorjaar gelanceerd. Deze website zal een overzicht bevatten van zoveel mogelijk kapellen in Vlaanderen.

Parallel aan de inventarisatie werkt de projectgroep aan een inspiratiegids. Dankzij deze inspiratiegids stimuleren we het sociale gebeuren rond kapellen. Er gebeurt al heel wat! Zo heb je wandel- en fietstochten waarbij deze heilige huisjes centraal staan, zijn ze het podium voor prachtige tentoonstellingen enzovoort. Om anderen te inspireren en op weg te helpen, stellen we een inspiratiegids samen. Deze inspiratiegids zal inspirerende voorbeelden, praktische info en een waaier aan ideeën bevatten maar evengoed een overzicht van instanties en verenigingen waar je terecht kan. Initiatieven mag je hier breed opvatten. Zowel klassieke tradities als nieuwe praktijken willen we stimuleren!

Versterk onze inspiratiegids en deel jouw activiteiten!

Realiseerde jij of jouw organisatie reeds zelf een activiteit waarbij een kapel centraal stond of deel uitmaakte van het initiatief? Deel het met ons! Door deze bevraging in te vullen help je andere kapelliefhebbers op weg.

Vorming

Parcum organiseert in elke deelnemende regio gratis vorming voor organisaties of erfgoedliefhebbers. De vorming is tweeledig: een eerste vormingsavond focust op het creëren van een ‘lokale dynamiek’ om met een groep geïnteresseerden rond kapellen aan de slag te gaan, en een tweede vormingsavond rond het vinden en opzoeken van informatie rond een kapel of kapellen.

De vormingen vinden plaats op 7 en 21 maart in Eeklo. Meer informatie volgt.

Recente nieuwsberichten

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?