Cultuuroverleg
Meetjesland

Open Monumentendag in het Meetjesland: méér dan 20 activiteiten!

Nieuws, Projecten

Open Monumentendag in het Meetjesland: méér dan 20 activiteiten!

04 sep 2023

Open Monumentendag staat weer voor de deur! Dit keer verwelkomt het betoverende Meetjesland bezoekers om de rijke geschiedenis van de regio te verkennen. Op zondag 10 september openen architecturale meesterwerken en cultureel erfgoed hun deuren voor nieuwsgierige bezoekers van alle leeftijden.

Deel dit artikel

facebook twitter

Met meer dan 20 activiteiten is er heel wat te beleven in het Meetjesland!

Open Monumentendag in het Meetjesland, georganiseerd door IOED Meetjesland (Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst),  biedt een unieke gelegenheid om een stap terug in de tijd te zetten en de geschiedenis van de regio te ontdekken. Onder de noemer ‘Met hart en ziel’ focust Open Monumentendag 2023 op de mensen, verhalen, culturele praktijken en tradities die al generaties lang verbonden zijn met onze monumenten.

 

Met de nadruk op het behoud en de waardering van erfgoed, biedt 10 september niet alleen een reis door de tijd, maar ook een kans om de betekenis van ons verleden voor onze toekomst te begrijpen. De deelnemende monumenten en locaties vertellen stuk voor stuk unieke verhalen die van generatie op generatie zijn doorgegeven.

 

“Open Monumentendag in het Meetjesland is als een magische sleutel die de deuren van het verleden opent, waardoor we de prachtige verhalen en geheimen die onze regio vormen ontdekken en koesteren.” – Sophie Anseeuw, Consulent Bouwkundig Erfgoed (IOED Meetjesland)

 

Het Meetjesland heeft heel wat te beiden op zondag 10 september. Met meer dan 20 activiteiten is er keuze genoeg: van erfgoedwandelingen tot rondleidingen en tentoonstellingen. Of je nu een gezin, een geschiedenisliefhebber of gewoon een nieuwsgierige ontdekkingsreiziger bent, Open Monumentendag in het Meetjesland heet je van harte welkom om te genieten van de pracht van ons lokaal erfgoed.

 

Voor meer informatie en het volledige programma van Open Monumentendag in het Meetjesland, bezoek UiT in het Meetjesland of openmonumentendag.be

 

We geven jou graag een unieke activiteitentip mee op zondag 10 september:

Unieke Inkijk op de Stassano-site: Ontdek de Kleurrijke Geschiedenis van de Oude Melkfabriek

De Stassano-site in Eeklo, ooit de thuishaven van een bloeiende zuivelfabriek, vertelt een boeiend verhaal dat teruggaat tot 1937, toen de zuivelfabriek zich op de gronden van de voormalige leerlooierij Vermast vestigde. De gebouwen die vandaag zichtbaar zijn, dateren uit de jaren 1950, met architect Karel Van Cauwenberghe aan het roer van het ontwerp.

Werkgroep ELS, in samenwerking met Stad Eeklo, CM Eeklo en IOED Meetjesland, nodigt het publiek uit voor een buitengewone reis door de geschiedenis van de Stassano-site.

Gedurende deze speciale dag zullen bezoekers de gelegenheid krijgen om de verborgen hoekjes en historische details van de Stassano-site te ontdekken. Rondleidingen, tentoonstellingen en activiteiten worden aangeboden om een dieper inzicht te geven in de geschiedenis, architectuur en betekenis van deze bijzondere locatie.

 

Voor meer informatie en het volledige programma van Open Monumentendag in het Meetjesland, bezoek UiT in het Meetjesland of openmonumentendag.be

 

 

 

Recente nieuwsberichten

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?