COMEET, de intergemeentelijke projectvereniging voor cultuur in het Meetjesland, speelt een sleutelrol als expertisenetwerk en samenwerkingsplatform binnen de regio. In de afgelopen jaren liet COMEET zich opmerken met initiatieven zoals Meetjeslandse Meesters, dat het artistieke erfgoed in de kijker zette, de drempelvrije Regiobib Meetjesland, en de groei van UiTPAS Meetjesland.
Het nieuwe bestuur staat al direct voor een cruciale opdracht: het opvolgen en versterken van het nieuwe beleidsplan. COMEET krijgt van Vlaanderen meer verantwoordelijkheid in de komende beleidsperiode, waardoor een stevige samenwerking tussen de lokale besturen, het culturele middenveld en de Raad van Bestuur essentieel is.
De Raad van Bestuur van COMEET bestaat uit vertegenwoordigers van de negen aangesloten gemeenten: Aalter, Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, Lochristi, Sint-Laureins en Zelzate.
Lees meer op Het Nieuwsblad of Het Laatste Nieuws!
Herlinde Trenson neemt afscheid als voorzitter van COMEET: “Ik ben meegegroeid met de organisatie”
Na bijna 21 jaar betrokkenheid bij COMEET neemt uittredend voorzitter Herlinde Trenson afscheid. Haar traject begon in 2004 als oppositieraadslid voor Knesselare, op het moment dat COMEET, de intergemeentelijke samenwerking voor cultuur in het Meetjesland, werd opgericht.
Een pioniersrol in het Meetjesland
COMEET werd destijds in het leven geroepen met steun vanuit Vlaanderen, met als doel cultuurcoördinatoren aan te stellen en gemeenschapscentra te beheren. “Dankzij COMEET konden we een volwaardig cultuurbeleid uitbouwen in de Meetjeslandse gemeenten,” blikt Herlinde terug.
De erfgoedcel nam het voortouw in een Vlaamse pionierswerking, waarbij de raad van bestuur, bestaande uit cultuurschepenen, de strategische lijnen uitzette. Het doel was om samen cultureel erfgoed toegankelijker te maken en de samenwerking binnen het Meetjesland te bevorderen.
Daarnaast werd, onder de vlag van COMEET, ook de samenwerking met bibliotheken onder leiding van de provincie gestimuleerd en geoptimaliseerd. “Bijna 21 jaar later, zijn we drie coördinatoren verder en kijk ik fier naar de professionele kennisorganisatie dat COMEET geworden is.”
“We zijn de brug tussen de regelgeving vanuit Vlaanderen en het lokale cultuurbeleid en ondertussen wordt de intergemeentelijke onroerend-erfgoeddienst (IOED) en bovenlokaal cultuurveld mee vormgegeven,” legt ze uit. Naast de ondersteuning van lokale en regionale cultuurprojecten, biedt COMEET ook begeleiding voor kerkfabrieken, kunstenaars, cultuurhuizen, cultuurraden en vrijwilligers uit de brede cultuur- en erfgoedsector.
Kortom, toen Vlaanderen besloot de persoonsgebonden materie bij de provincie weg te halen en over te hevelen naar de gemeenten, werd COMEET het alternatief waarbij de gemeenten, via hun schepenen, zelf de touwtjes in handen kregen.
Samenwerking als sleutel tot succes
Herlinde benadrukt dat samenwerking altijd een speerpunt was samen met het team. “We hebben actief bruggen geslagen, bijvoorbeeld met de cultuursector in referentieregio Gent in het kader van het doorbraakproject Erfgoed, en met Stad Gent rond hun kandidatuur voor Europese Culturele Hoofdstad.” Ook de samenwerking met toerisme kreeg vorm door verhalen te ontsluiten via de Erfgoedapp van FARO.
Daarnaast werden belangrijke mijlpalen bereikt, zoals:
Een nieuw hoofdstuk
Herlinde kijkt met trots terug op haar zes jaar voorzitterschap, waarin ze niet alleen de uitstap van Maldegem en de coronaperiode meemaakte, maar ook de transitie na het vertrek van voormalig coördinator Rebecca begeleidde. “Gelukkig vonden we in Greet een ervaren en professionele opvolger,” vertelt ze.
Hoewel ze nu een stap opzijzet, blijft Herlinde betrokken. “Vanuit Aalter zal ik nog beroep doen op COMEET, zeker met de plannen rond de kerken en de vrijetijdsinvulling.”
Met vertrouwen draagt ze de fakkel over aan haar opvolger, Jonas. “Ik ken hem als een dynamische teamspeler met een groot hart voor cultuur en toerisme. De toekomst van COMEET is in veilige handen.”
En misschien is er nog meer goed nieuws op komst: “Als ik hoor dat Maldegem overweegt om terug in te stappen, dan weten we dat we de juiste keuzes hebben gemaakt door samen te werken aan een dynamische cultuurregio tussen Gent en Brugge.”
Nieuws
Erfgoeddag 2025 in het Meetjesland: the Game is On!
20 apr 2025
Communicatieambtenaren
Cultuur- en erfgoedpubliek
Erfgoedvrijwilligers
Organisatoren
Lees meerNieuws
Bezoek Meetjeslandse kunstateliers op 17 & 18 mei!
17 apr 2025
Artiesten
Cultuur- en erfgoedpubliek
Lees meerWil je graag op de hoogte blijven?
Wil je graag op de hoogte blijven?