Cultuuroverleg
Meetjesland

Kapelletjes in Vlaanderen

Nieuws

Kapelletjes in Vlaanderen

22 jun 2022

Vlaanderen telt zo’n 15.000 kapelletjes. Haast in iedere straat vind je een kapel, van kleine gevelbeeldjes over staakkapelletjes tot grote veldkapellen. Veel van die kapellen herbergen bijzondere objecten, zijn bouwkundig interessant en zijn vaak onlosmakelijk verbonden met eeuwenoude tradities, gebruiken en verhalen.

Deel dit artikel

facebook twitter

In samenwerking met PARCUM – het museum en expertisecentrum voor religieuze kunst en cultuur in Vlaanderen – start daarom een grootschalig project over kapelletjes, hun erfgoed en de mensen die er al jaren zorg voor dragen. Ook COMEET is partner in dit project.

Doel?
Het project zal uiteindelijk tot een website leiden met alle informatie over kapelletjes in Vlaanderen. Iedereen zal zijn of haar plaatselijk kapelletje kunnen invoeren. Bovendien willen we aan de hand van een ‘toolbox’ plaatselijke organisaties, verenigingen en personen ondersteunen bij het verderzetten van levende tradities. Ook volledig nieuwe activiteiten die het huidige gebruik van een kapel versterken of net nieuw leven inblazen willen we stimuleren.

Timing

  • Zomer 2022: in samenwerking met de betrokken partners werken we de toolboxen en de website inhoudelijk uit.
  • Herfst 2022: opstarten van enkele testinventarisaties over heel Vlaanderen.
  • Begin 2023: finaliseren van de toolboxen en de website, lanceren en gebruiken met de projectpartners en andere geïnteresseerden. Samen met de partners zetten we in op vormingen rond het werken met de toolboxen.
  • Mei 2023: een grote sensibiliseringscampagne om de website en toolboxen over heel Vlaanderen verder te promoten via een ‘maand van het kapelletje’

Prikkelende verhalen
Een belangrijk onderdeel van die sensibiliseringscampagne is de lancering van een inspirerend boek over diverse Vlaamse kapelletjes en de verbondenheid met de lokale gemeenschap. Fotografe Mirjam Devriendt en auteur Rudi Meulemans zetten hun schouders onder dit project. Met dit boek willen we de verhalen, tradities, objecten en gevoelens die hieraan verbonden zijn, bundelen.
Wij zijn nog op zoek naar personen die hun geluk, verdriet, verlangens of bezorgdheden delen aan of via een kapelletje. Heb jij een kapel in jouw buurt waaraan een mooie traditie, een bijzonder verhaal of interessante buren verbonden zijn? Ken jij personen die een pakkend, inspirerend of ontroerend verhaal kunnen vertellen over hun persoonlijke band met een kapel, of wil jij zelf een verhaal delen?
Laat het weten via www.parcum.be/projecten/kapelletjes.

Verdere communicatie
Wil je op de hoogte blijven van het project? Houd dan de projectpagina www.parcum.be/projecten/kapelletjes in het oog!
Ideeën voor het Meetjeslands luik van het Kapelletjesproject? Contacteer de erfgoedcel of IOED.

Partners
PARCUM (projecttrekker), Werkplaats Immaterieel Erfgoed, HISTORIES, KADOC-KU Leuven, CCV, FERM, Erfgoedcel Pajottenland-Zennevallei, Erfgoedcel de Merode, Erfgoedcel Haspengouw, Erfgoedcel Stuifzand, Erfgoedcel Noorderkempen, Erfgoedcel Waasland, Erfgoedcel Lage Kempen, Erfgoedcel Portiva, Erfgoedcel Meetjesland, Erfgoedcel Zuidwest, Erfgoedcel Leie-Schelde, Gemeente Beernem, Auteur Rudi Meulemans, Fotografe Mirjam Devriendt

Recente nieuwsberichten

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?