Kunst Erfgoed Cultuur Kinderen en jongeren
Wie is wie
Hier vind je een overzicht van de musea en bezoekerscentra met een link met erfgoed en/of lokale geschiedenis in het Meetjesland.
Jouw museum ook in deze lijst? Gegevens aanpassen? Mail ons!
In het Bardelaeremuseum maakt de bezoeker kennis met het oude Meetjesland. Met meer dan 15.000 collectiestukken, verdeeld over 105 verschillende beroepen en over ongeveer 1.200 vierkante meter tentoonstellingsruimte, breekt de Bardelaere-collectie allicht menig record.
Landbouwalaam, huisraad uit vroegere tijden en ambachtelijke voorwerpen maken deel uit van deze unieke verzameling. Buiten de drie museumzalen zijn een minischeepswerf, een weerstation, een oorlogsbunker en een sprookjesbos te bekijken. In de oude boerenwoning tenslotte is een volkscafeetje met terras ingericht.
Contact:
Ledestraat 42, Lembeke (Kaprijke)
In het Bezoekerscentrum Boekhoute (Assenede) vind je 2 musea:
– Boekhoute, vissersdorp zonder haven
– Grote Vrouwen en de Groote Oorlog
Vissersdorp zonder haven
In 1952 lag Boekhoute nog aan de zee dankzij de Braakman, een voormalige zeearm van de Westerschelde die tot voorbij Philippine aan de Belgisch-Nederlandse grens kwam. Toen sloten de Nederlanders de Braakman af en werd Boekhoute een vissersdorp zonder haven. Maar er zijn wel nog garnaalvissers, die dagelijks de Westerschelde opvaren vanuit Breskens en Terneuzen. Boekhoute is zijn vissersverleden nog lang niet vergeten. Je verneemt er meer over in het bezoekerscentrum.
Wist je trouwens dat er een vissersschip ligt aangemeerd op het dorpsplein? De BOU8 houdt samen met het bezoekerscentrum de herinnering aan ons rijke vissersverleden levendig…
Grote Vrouwen en de Groote Oorlog
De rol van de vrouw werd vaak onderschat tijdens de oorlog. Ze stonden vaak in voor de voeding en dus het overleven van hun gezin. Een aantal onder hen raakte betrokken in het spionagemilieu. Deze tentoonstelling brengt de verhalen van enkele markante Boekhoutse vrouwen. Kinderen kunnen een spel spelen over smokkelen langs de grens.
Vijf vrouwen nemen je mee op hun levenspad. Je kijkt naar de wereld door hun ogen. De wereld als spionne, vissersvrouw, verpleegster en soepbedeelster. Elk vertellen ze hun verhaal over de Groote Oorlog. Hoe overleefden ze en welke impact had de Duitse bezetting op hun leven?
Beide tentoonstellingen hebben een kinderaanbod met Peetje Gîrnaert en Garry Garnaal.
Adres en contact
Boekhoutedorp 3, Boekhoute
De Drongengoedhoeve is een historische abdijsite in een groot bosrijk gebied. De abdijhoeve kan te allen tijde bezocht worden, voor het landschapsinfocentrum en de herberg gelden wel openingsuren.
In het landschapsinfocentrum Meetjesland wordt het verhaal van de streek verteld en krijgt de bezoeker toeristische en recreatieve informatie over de omgeving. Op een audiovisuele manier wordt de landschapsgeschiedenis van het Maldegemveld en de historiek van het Drongengoed meegegeven.
Op en rond de abdijhoeve wordt het verhaal van de omgeving verteld met tekstpanelen. Er zijn ook panelen op kindermaat. Vanop de Drongengoedhoeve vertrekt er eveneens een kabouterpad. Dit maakt kinderen op een leuke manier wegwijs over het bos en de omgeving.
Contact:
Drongengoedweg 9, Knesselare
09 325 09 80
www.drongengoedhoeve.be
de.drongengoedhoeve@gmail.com
In het museum kan je allerlei oude landbouwwerktuigen bewonderen die dateren van 1850 tot 1960. De uitgebreide verzameling, georganiseerd volgens thema, is te bezichtigen op een nog actief landbouwbedrijf.
Contact:
Willy en Marie-Thérèse Berth-Haesaert
Durmstraat 54, Zomergem
De roots van Eddy Wally, de bekende schlagerzanger, liggen in Zelzate. Daar werd in 2014 een museumkamer geopend met tal van herinneringen aan de carrière van ‘The Voice of Europe’.
Een lichtzuil, indertijd gebouwd voor zijn 75ste verjaardag, verwelkomt bezoekers aan de museumdeur. Dochter Marina stond voor de samenstelling van het museum. Vitrinekasten vol kostuums, hoeden, schoenen en boa’s herinneren aan zijn glamoureuze optredens. Verder is Eddy Wally’s eerste gitaar te zien, naast gouden platen, onder meer van hits als ‘Chérie’ of ‘Ik gaf jou een roos’, allerlei awards en souvenirs uit pakweg Las Vegas of Goa.
In ’t Klooster in Zelzate zitten er, naast dit museum, nog drie musea onder hetzelfde dak: Museum Mietje Stroel, Museum Tweede Gidsen en het Heemkundig museum en documentatiecentrum Heemkundige Kring Selsaete.
Contact
’t Klooster
Kerkstraat 64a, Zelzate
website gemeente Zelzate
Expo Krulbol is een tentoonstelling over het tijdloze verhaal van de geliefde Meetjeslandse volkssport krulbollen. Ze is ondergebracht in de molen op Doornzele Dries. Hoe hoger je in de molenromp klimt, hoe meer je weet over het krulbollen. Boven heb je een panoramisch zicht op Gent en Evergem, beneden kan je iets drinken tussen de krulbol-souvenirs.
Contact
Doornzele Dries 1b, Evergem
Het Heemkundig Museum Moervaartstede is een privémuseum. Het is de woning van het gezin Georges De Laender.
De eigenaar begon al te verzamelen van toen hij nog een kind was. Hij verzamelde enkele vreemde munten en van daaruit ontstond stilaan een collectie met een boeiende verscheidenheid. In 1965 startte hij met de aankoop van de inboedels van onteigende huizen. het museum Moervaartstede opende in 1975 en is sindsdien voortdurend in evolutie.
De verzameling van het Heemkundig Museum is ingedeeld in 20 reeksen: de prehistorie, een volledig ingericht ‘huizeke van een keuterboerke’, een klompenmakerij, een verzameling fietsplaten, een collectie oude munten, een verzameling gewijd aan de volksdevotie en het bijgeloof, herinneringen aan beide wereldoorlogen, volks- en kansspelen, pijlen en tabak, een collectie aardewerk, 1ste elektriciteit en radio in Wachtebeke, een tentoonstelling ‘van kaars tot lamp’ en een collectie mosterdpotten.
Contact
Kalve 70
9185, Wachtebeke
09 345 04 44
De Heemkundig museum van de HK Selsaete herbergt de vaste collectie, bestaande uit opgravingen van tijdens de aanleg van het kanaal Gent-Terneuzen (mammoetbeenderen, oude prehistorische werktuigen,…). Daarnaast organiseert de heemkring ook wisseltentoonstellingen.
In ’t Klooster in Zelzate zitten er, naast dit museum, nog drie musea onder hetzelfde dak: Museum Mietje Stroel, Museum Tweede Gidsen en het Museum Eddy Wally.
Contact:
’t Klooster
Kerkstraat 64A, 9060 Zelzate
Arlette Janssens
09 345 09 33
arlettejanssens@skynet.be
website gemeente Zelzate
Het Provinciaal Molencentrum Mola is een baken voor de molenzorg op vele fronten. Het is gehuisvest in kasteel Puyenbrug in het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke.
Het museum en bezoekerscentrum met interactieve tentoonstelling biedt tal van educatieve mogelijkheden . In de tentoonstelling van Mola staan de techniek van de molen, de geschiedenis van de Vlaamse staakmolen en de toekomst van hernieuwbare energie centraal. Het waardevolle molenpatrimonium en de moderne wind- en waterturbines doen er elk hun verhaal over water en wind.
De bibliotheek en documentatiecentrum, voor wie meer wil weten over molengeschiedenis of -techniek (raadpleging na afspraak).
Er is ook een expertisecentrum over oude en nieuwe molens. We geven advies, beheren de vijf molens die de Provincie Oost-Vlaanderen in eigendom heeft, ondersteunen activiteiten en publicaties,…
Je wandelt er binnen in een dynamische tentoonstelling over molenzorg, molentechniek, molengeschiedenis, molenbeleid en een toekomst met molens. Hier maak je grondig kennis met het fenomeen ‘molen’ in zeer verscheiden aspecten. Doe-modellen en maquettes nodigen uit tot interactie. Film en computersimulatie brengen de hoofdthema’s verrassend in beeld. Rondleidingen worden aangepast aan de leeftijd en de belangstelling van de groep. Mola geeft ook bakworkshops voor volwassenen en kinderen onder begeleiding van een bakker-molenaar en met meel gemalen op molenstenen.
De kracht van wind en water aan den lijve ondervinden. Wieken, assen, kammen zien draaien om de stenen aan het malen te zetten. Het kan! Mola organiseert op vraag (educatieve) bezoeken in haar werkende molens en geeft maaldemonstraties waarbij je zelf een zak graan kan laten malen.
Adres en contact
09 342 42 40
mola@oost-vlaanderen.be
www.oost-vlaanderen.be/mola
Tekenend voor Zelzate is Mietje Stroel, het meisje dat plaste waar het haar paste. Door een smokkelaar op het Zelzaats stort opgevoed, heeft deze vondelinge nu een standbeeldje vlak voor het gemeentehuis en zelfs een eigen museum. Mietje Stroel staat ook bekend als de officiële verloofde van Manneken Pis uit Brussel.
Het museum bevat gekregen kostuumpjes, prentkaarten, foto’s, boeken, snuisterijen, en originele pispotjes enz..die verband houden met dit plassende meisje.
In ’t Klooster in Zelzate zitten er, naast dit museum, nog drie musea onder hetzelfde dak: Museum Tweede Gidsen, Museum Eddy Wally en het Heemkundig museum en documentatiecentrum Heemkundige Kring Selsaete.
Contact
’t Klooster
Kerkstraat 64a, Zelzate
Beschermingcomité Garde Mietje Stroel Zelzate vzw
Willy Van der Sype
0478 21 44 25
willyvandersype@gmail.com
www.mietjestroel.be
In het Museum Tweede Gidsen wordt het erfgoed bewaard van het Tweede Regiment Gidsen, een Leopard – tankbataljon uit Altenrath in Duitsland. In 1994 werd het regiment ontbonden, waardoor het rijke patrimonium van het roemrijke Cavalerieregiment van 1874 diende te verhuizen. De gemeente Zelzate was het regiment zeer erkentelijk voor de grote offers die de eenheid er gebracht had bij de verdediging tijdens de 18daagse veldtocht in de meidagen van 1940. Daarom werd het erfgoed ondergebracht in een museum dat vandaag drie zalen telt en het verhaal van het regiment toont.
In ’t Klooster in Zelzate zitten er, naast dit museum, nog drie musea onder hetzelfde dak: Museum Mietje Stroel, Museum Eddy Wally en het Heemkundig museum en documentatiecentrum Heemkundige Kring Selsaete.
Contact:
’t Klooster
Kerkstraat 64a, Zelzate
website gemeente Zelzate
Plattelandscentrum Meetjesland wil de land- en tuinbouw, het platteland en het Meetjesland beter bekend maken bij het grote publiek. Hiervoor worden culturele, recreatieve en educatieve activiteiten georganiseerd die de streek een toeristische meerwaarde geven.
Daarnaast biedt het Plattelandscentrum Meetjesland objectieve informatie aan over de hedendaagse land- en tuinbouw en zijn relatie tot het platteland.
Plattelandscentrum Meetjesland wil meewerken aan de ontwikkeling van de streek door, op zichzelf of in samenwerking met derden, de nodige initiatieven te nemen of projecten op te zetten in het kader van de plattelandsontwikkeling.
Contact
Leemweg 24, Sint-Laureins of Huysmanhoeve, Bus 1, Eeklo
09 379 78 37 of 09 327 04 47
www.plattelandscentrum.be
info@plattelandscentrum.be
huysmanhoeve@plattelandscentrum.be
Het provinciaal domein Het Leen is een bos van meer dan 260 ha in het noordwesten van de provincie Oost-Vlaanderen. Bezoek er het bosinfocentrum om meer te weten te komen over de bossen, de bomen en het hout. Er is een permanente tentoonstelling, een infobalie en in het audiorium worden desgevraagd multimediapresentaties getoond om je te helpen dit prachtige natuurgebied te ontdekken. In Het leen ligt ook een arboretum. Dit bomen- en struikenmuseum van meer 6 ha heeft een collectie van meer dan 7 000 planten. Elk seizoen vind je er andere soorten die er het beste van zichzelf geven.
Contact:
Gentsesteenweg 80, Eeklo
09 376 74 77
website Het Leen
het.leen@oost-vlaanderen.be
Wil je graag op de hoogte blijven?