Kunst Erfgoed Cultuur
Wie is wie
Elke gemeente bewaart heel wat bestuursdocumenten en vaak ook documenten van verenigingen. Al deze documenten worden bewaard in een archief. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het levend archief van een gemeente, dat nog aangroeit en actief wordt geraadpleegd, en het historisch gemeentearchief met documenten van voor de jaren 1970. In de meeste gemeenten staat een groep gedreven vrijwilligers in voor de zorg en het digitaliseren van dit ‘papieren geheugen van de gemeente’.
Hier vind je een overzicht van historische archieven in het Meetjesland. Wil je jouw archiefwerking ook op deze pagina vermeld zien? Wil je gegevens aanpassen? Contacteer ons
Stationssplein 25, Aalter
09 374 36 54
www.aalter.be/archief
archief@aalter.be
Volgende zaken kan je opvragen in het archief:
Het archief beschikt ook over een bibliotheek voor het Meetjesland. Ook documentatie van Familiekunde Vlaanderen, afdeling Meetjesland is hier ondergebracht. Je vindt er onder andere parochieregisters Meetjesland, (op microfiche of -film en in boekvorm), 19de-eeuwse wetgeving (Bulletin des loix, Bulletin officiel, Bestuursmemoriaal, …), ongeveer alle historische tijdschriften voor het Meetjesland, boeken over lokale en regionale geschiedenis, tientallen klappers op staten van goed …
Kasteelstraat 3, Assenede (archief na de fusie en van gemeente Assenede van vóór de fusie)
Dorp 48, Bassevelde (archief van voor de fusie van gemeente Bassevelde, Boekhoute en Oosteeklo)
Industrielaan 2, Eeklo
09 218 28 30
www.eeklo.be
archief@eeklo.be
Stadsarchief Eeklo richt zich op het archiveren, conserveren en toegankelijk maken van de archiefstukken voor het grote publiek. Daarnaast tracht ze ook nieuwe stukken te verzamelen voor het archief.
-Het oude bestuurlijke, gerechtelijke en notariële archief (tot 1796), met o.a. de registers van het kerkarchief (geboorten, huwelijken en begrafenissen vanaf ca. 1609)
-Het moderne stadsarchief met:
-Fondsen waaronder Fonds De Wilde (aantekeningen over oude geschiedenis), Fonds Ten Doorn (diverse documenten, restauratiedossier kapel + 26 cd-rom’s met foto’s, kaarten en documenten), Fonds M. De Vreese (dagkasboeken van de stoffenwinkel jaren ’50 en ’60), Fonds L. Lampaert (privé-archief), Fonds De Eik (onder andere aantekeningen over Eeklose families), Fonds VVV( thematische documentatiemappen met krantenknipsels en foto’s), personenmappen met krantenknipsels, foto’s en documenten en Fonds C. Van De Bouchaute (fotocollectie)
-Bibliotheek L. Stockman (oorspronkelijk van het Heemkundig Genootschap) samengevoegd met de bibliotheek van het archief: omvat alle publicaties over het Meetjesland en een ruim aanbod aan heemkundige tijdschriften
-Tijdschriften: uitgebreide collecties van De Eecloonaar, de Gazette van Eecloo, Recht voor Allen e.a. lokale weekbladen
-Bestuurlijk Memoriaal van Oost-Vlaanderen (bijna volledige reeks vanaf 1796)
-Eigen uitgaven van het archief (ca. 120 titels, hoofdzakelijk over de 16de en 17de eeuw en waarvan nu ook 35 parochie- en burgerlijke stand registers)
-Documentatiecentrum van het Eeklose Kerkhof (dossiers over ca. 400 graven)
-260 cd’s met meer dan 20.000 foto’s van Eeklo
-Archief van het Meetjeslands Cultuurleven
Fortune De Kokerlaan 11, Evergem
In de fusiegemeente Lievegem kan je terecht bij drie heemkundige werkgroepen voor vragen rond historisch archief:
www.lievegem.be/vrije-tijd/cultuur/cultureel-erfgoed/heemkundige-werkgroepen-lievegem
cultuur@lievegem.be
0497 10 33 10 (Paul De Vendt)
tsentsarchief@sint-laureins.be
www.tsentsarchief.com
Grote Markt 1
9060 Zelzate
09 342 20 20
willy.demeyer@zelzate.be of rudi.devliegher@zelzate.be
Wil je graag op de hoogte blijven?