Cultuuroverleg
Meetjesland

Erfgoed leeft!

Erfgoed

‘Erfgoed leeft’, boekjes vol boeiende verhalen

Digitalisering

Praktijkvoorbeeld

Terug naar overzicht

Erfgoed Leeft is een publicatiereeks van Erfgoedcel Meetjesland en neemt je mee naar het Meetjesland van vroeger en nu. Het resultaat: boekjes boordevol boeiende verhalen, fijne weetjes en uniek beeldmateriaal.

 

Meetjesland krulbolt

Meetjesland Krulbolt gaat over de typisch Meetjeslandse volkssport krulbollen. Het boek belicht de geschiedenis van het krulbollen, het vakjargon, de spelregels en werpt een blik op de toekomst.

 

Het hart van het krulbollen ligt in het Meetjesland. Krulbollen is een erfgoedthema dat alle Meetjeslandse gemeenten en inwoners met elkaar verbindt. Het is een onderwerp waarbij cultuur, sport, toerisme en erfgoed elkaar ontmoeten.

 

Download het boekje hier.

Meetjesland schrijft

Meetjesland Schrijft zet negentiende-eeuwse Nederlandstalige schrijvers in de kijker. Zij waren in eerste instantie vurige liefhebbers van de eigen volkstaal: taalminnaars.

 

Ze leefden in een periode waarin natie- en gemeenschapsvorming centraal stonden op de politieke en maatschappelijke agenda. Ook in het Meetjesland waren opvallend veel taalminnaars actief. De schrijvers die in de publicatie behandeld worden, namen niet enkel een maatschappelijke en politiek-emancipatorische rol op, maar lieten ook een waardevol literair oeuvre na.

 

Ontdek er alles over in dit boekje.

Meetjesland graaft

Meetjesland Graaft gaat over archeologie in het Meetjesland.

 

In het Meetjesland zijn sporen gevonden uit de prehistorie, de Gallo-Romeinse tijd, de middeleeuwen en later. Het boekje vertelt over de job van de archeoloog, zijn technieken en wat er waar in het Meetjesland opgegraven werd.

 

Download het boekje hier.

Meetjesland verbeeldt, zand erover?!

Meetjesland Verbeeldt, Zand erover?! brengt het verhaal van de Evergemse wijk Zandeken.

 

De wijk, gelegen aan de Gentse kanaalzone, verdween in 2008 volledig van de kaart ten gevolge van de uitbreiding van de Gentse haven. De inwoners moesten noodgedwongen op zoek naar een nieuwe thuis.

 

In het boekje wordt het ontstaan van de haven van Gent gekaderd, waarna een tweede deel het leven in de Evergemse wijk beschrijft: cafés, kermissen, werken en wonen in de wijk en uiteindelijk het afscheid.

 

Download het boekje hier.

Meetjesland smaakt

Meetjesland smaakt doet je watertanden met typisch Meetjeslandse recepten en eetgewoonten.

 

Lees alles over vliendersirope, tomatensoep met balletjes, toatjespap, koantjessesse, jan in de zak en andere bijna vergeten, typisch Meetjeslandse gerechten.

 

Ontdek de lekkere Meetjeslandse gerechten en download hier het boekje.

Meetjesland koerst

Meetjesland Koerst gaat over Meetjeslandse wielerkampioenen, legendarische wedstrijden, de echte Flandriens en veel meer.

 

Grote namen als De Vlaeminck en Planckaert komen aan bod, meer ken je Camiel Haeck of Berten Ramon nog? Verder lees je meer over: Marcel Buysse, Maurice De Waele, Noël Foré, Romain De Loof, Johan Muynck, Frank Hoste, Rudy Matthys, Rudy Dhaenen en de laatste Meetjeslandse kermiskoers: ‘De Omloop van de Gouden Garnaal’.

 

Download het boekje hier.

Meetjesland werkt

Meetjesland werkt – Cogétama doet je de geschiedenis van de sigarennijverheid in het Meetjesland herbeleven: de herinneringen, de verhalen, de sociale problematiek… met bijzondere aandacht voor de Cogétama-fabriek in Knesselare.

 

Download hier de informatiebrochure.

De Vette veemarkt

De brochure Vette Veemarkt gaat over het ontstaan van jaarmarkten en veemarkten, hoe het allemaal begon in het Meetjesland en welke ups en downs de Vette Veemarkt kende.

 

Download hier de brochure.

Verliefd, verloofd, getrouwd

Verliefd, verloofd, getrouwd brengt Meetjeslandse liefdesverhalen.

 

Drie Meetjeslandse koppels (1, 25 en 70 jaar getrouwd) vertellen hun verhaal. Enkele sleutelfiguren in de Meetjeslandse liefde geven hun kijk op de zaak en het Vertelgenootschap Meetjesland brengt drie verhalen over de liefde.

 

Ook de verschillende tradities en rituelen die verbonden zijn aan het verliefd, verloofd en getrouwd zijn, komen aan bod.

 

Download het boekje hier.

Feest!

Onze folklore is ongemeen rijk aan grote traditionele evenementen: processies, ommegangen of stoeten, kermissen en carnavals. Volkskunde Vlaanderen beschrijft de betekenis van de feestcultuur, die tot op vandaag belangrijk is.

 

Een mens leeft niet van brood alleen. Feesten maken een essentieel deel uit van ons leven, en van onze cultuur. Dit boek is letterlijk een feesteditie. Niet enkel omwille van het thema traditionele feesten in het Meetjesland, maar ook omdat we met deze tiende editie een boekenjubileum vieren.

 

Download het boekje hier.

 

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?