Cultuuroverleg
Meetjesland

COMEETcafé

Kunst Cultuur Kinderen en jongeren

COMEETcafé

Tips & Tricks / Aan de slag

Terug naar overzicht

COMEETcafé, wat is dat?

Nieuw in onze werking en ontstaan tijdens corona: het COMEETcafé. Waarom?

 • In Corona blijven wij de sector ondersteunen
 • Ons netwerk van cultuurmaker/liefhebbers willen we sterk houden, ook in moeilijke tijden
 • We hebben zelf een grote infopagina onze website ‘Cultuur in Coronatijden’
 • De hele online beleving mag niet ontbreken
 • We wensen onderwerpen buiten onze deelsectoren (transversaal) te kunnen uitdiepen
 • We brengen het concept van onderuit, we zijn zelf op zoek naar mensen die ons thema’s kunnen voorstellen
 • De zin om elkaar te ontmoeten was nooit zo groot
 • De bedoeling is om elkaar echt aan de toog te ontmoeten wanneer het terug mag

COMEETcafé 4: vrijwilligers, de kaas tussen onze cordon bleu

Micheline & Koen – Angär

Angär biedt een platform aan voor creatieve ondernemers. Deze creatievelingen noemen zij Lefgozers. LEF staat voor lokaal, ecologisch en fair. Via Angär krijgen deze ondernemers de kans om hun product bij een groter publiek bekend te maken. Met dit doel organiseerden initiatiefnemers Micheline en Koen in het verleden al een LEF-markt, een Angär Beurs en Angär Weekends. Sinds dit jaar worden lokale producten ook aangeboden op de wekelijkse Boerenmarkt in Kaprijke. Micheline en Koen hebben in de tijd dat zij samenwerken met lokale producenten, vooral geëxperimenteerd met verschillende manieren van samenwerken. Op die manier hebben ze een community gecreëerd waarbij ze de grenzen tussen sectoren willen doen vervagen of doorbreken. Ze hebben aan de creatievelingen de vraag gesteld: waar zit jullie goesting? Bij hen zat er vooral veel goesting om het anders te doen. Via hun samenwerkingen wil Angär een antwoord bieden op maatschappelijke uitdagingen en inspireren om hetzelfde te doen op andere plekken. Micheline en Koen zijn van mening dat door samen dingen te doen, we elkaar leren kennen. Samenwerkingen kunnen ook organisch groeien, het ene plan zet het andere in gang.

Cheila & Leen – AZ Alma

Cheila coördineert de vrijwilligerswerking bij AZ Alma, een team van maar liefst 154 vrijwilligers. Leen is één van die enthousiaste vrijwilligers. Cheila beschrijft het team als een vaste groep, waarin weinig verschuiving plaatsvindt en die vooral heel hecht is. De vrijwilligers zijn mensen die tijd kunnen investeren, tijd die de verpleegkundigen vaak tekort komen. Ze worden ingezet voor allerlei taken: het rondbrengen van koffie, het onthaal in goede banen leiden of ze werken mee aan de ziekenhuisomroep, Radio Zonnestraal. Ondanks de moeilijkheden die de COVID-pandemie met zich meebracht, is het ziekenhuis een vaste groep vrijwilligers blijven behouden.

Nicole De Vos – lid kerkraad Waarschoot

De vrijwilligerswerking in Waarschoot is gestart vanuit het idee om een permanente tentoonstelling rond religieus erfgoed op te stellen. Nicole nam de taak op zich om mensen aan te spreken om zich aan te sluiten als vrijwilliger. Vandaag bestaat de kerkraad volledig uit vrijwilligers. Het motto van Nicole is durf te vragen! Om vrijwilligers te vinden moet je zelf altijd het initiatief nemen, er zijn weinig vrijwilligers die zichzelf aanbieden. In het woord vrijwillig zit niet voor niets het woord willig: vrijwilligers nemen engagement aan. Je moet mensen zelf laten kiezen of ze zich willen engageren, zo bouw je een sterke vrijwilligerswerking.

Jan Verdée – Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk

Het Steunpunt heeft sinds kort een nieuwe website waar iedereen terecht kan. De Internationale Dag voor Vrijwilligerswerk (5/12) staat ook weer voor de deur en heeft als thema “Samen blijven schitteren”. Deze leuze is ook wel van toepassing op de verhalen die al aan bod zijn gekomen tijdens de avond. Mensen willen ver gaan in vrijwilligerswerk. Ze nemen ook minder leuke taken op zich omdat ze dit doen uit liefde en voor de appreciatie die ze krijgen. Vanavond kwamen al verschillende alternatieve activiteiten aan bod, mensen hebben zich tijdens deze moeilijke periode heruitgevonden. Een knelpunt waar vrijwilligerswerk toch vaak mee te maken krijgt, is dat vrijwilligers soms worden aangeworven om de gaten op de arbeidsmarkt op te vullen. Het is een makkelijk statuut en dat wordt soms misbruikt. Motivatie vormt de kern van vrijwilligerswerk.

COMEETcafé 3

Doel van de avond: zicht krijgen op en bereiken van muzikale actoren, betrekken in het cultuurnetwerk, samenwerking en partnerschappen stimuleren
Verwelkoming door Veerle Simoens en situering Gent Festival en Festival in Oost-Vlaanderen

Getuigenissen:

  • Ludwine Van De Voorde:
   • Zomergem organiseert jaarlijks een klassiek concert voor Festival in Oost-Vlaanderen
   • Hoe verliep tot nu toe de organisatie van de concerten? Groep mensen, 6-tal, zijn al vele jaren geëngageerd
   • Wanneer aanbod GF komt, keuze gezamenlijk nemen: willen dat het een belevenis is en jongeren aanspreekt
   • Financiële is belangrijk maar aanbod GF is haalbaar, sponsoring is moeilijker, kaarten voor jongeren moeten goedkoper zijn. Elk jaar break-even maar geen winst
  • Glen Lambrecht:
   • Was 4 jaar danser bij Opera Ballet Vlaanderen en was danser in Slovakije maar omwille van Covid stopgezet
   • Klassieke muziek en ballet/dans zijn al eeuwenlang geprivilegieerde partners. Hoe vul jij dat persoonlijk in of waar droom je van? Professioneel danser worden en op lange termijn eigen gezelschap samenstellen met groot orkest en daarmee op tournee gaat was altijd droom
   • Hoe motiveer je jongeren? Werkt nu met dansers van alle leeftijden en van alle niveaus (geen ervaring tot heel veel ervaring) en door geven van workshops om dan platform aan te bieden van wat klassieke muziek geeft aan dans, aanbieden van open voorstelling/verhalend werken en toegankelijk maken
  • Dorothea Haers: geeft piano en is coördinator klassiek in MUDA
   • evolutie is dat aantal leerlingen klassiek veel kleiner wordt en jazz groter en groter
   • Jongeren krijgen klassiek minder mee van thuis, jongeren concert geven op school is nodig om barrière weg te nemen

COMEETcafé 2

Johannes is vormgever, consultant en docent aan LUCA School of Arts Gent, opleiding interieurvormgeving, waar hij de studenten helpt om hun werk te naar buiten te brengen. Hij werkt als consultant en ontwerper ook nauw samen met kunstenaars om hun werk mee vorm te geven en te presenteren. (o.a. met Nástio MosquitoKelly Schacht).

Johannes vertelde ons meer over hoe je vandaag als kunstenaar met je werk naar buiten komt, welke kanalen interessant zijn en hoe je te werk kan gaan. Aan de hand van een paar voorbeelden gingen we in op hedendaagse online profielen en maakten we na de presentatie ruimte om in te zoomen op de online identiteit van de participanten.

COMEETcafé 1

Jouw lezing of evenement zonder fysiek publiek livestreamen, het kan! Onze collega Gianni geeft een korte vorming over hoe je aan de slag kan met livestreams, zo hou je toch je publiek op een virtuele manier dichtbij in de Coronatijden. Hoe kan ik het zelf heel budgettair en op een semi-professionele manier opzetten of wat zal het me kosten om met een professionele partner in zee te gaan? Dit alles komt aan bod. Dit is de volledige opname van de sessie met alle uitleg bij de presentatie.

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?