" alt="" />
21 mrt

Cultuuroverleg
Meetjesland

Evenement categorie:

Kapelletjes in Vlaanderen

Erfgoedvrijwilligers

Medewerkers van lokale besturen

Organisatoren

Inschrijven voor deze activiteit

Deel deze activiteit

facebook twitter

Met Kapelletjes in Vlaanderen zorgen verschillende partners samen met Parcum voor een inventarisatie van de duizenden kapellen die onze regio rijk is. Tegelijk werken we aan een inspiratiegids voor buurtwerking rond kapellen. Ontdek hier het project.

Bij de start van het project bieden we een vorming aan voor iedereen die een hart heeft voor kapellen in zijn streek. In twee sessies gaan we dieper in op de tradities en gebruiken rond de kapel en waar je informatie kan vinden over je kapel. Vlaanderen telt zo’n 15.000 kapelletjes. Haast in iedere straat vind je een kapel, van kleine gevelbeeldjes over staakkapelletjes tot grote veldkapellen. Veel van die kapellen herbergen bijzondere objecten, zijn bouwkundig interessant en zijn vaak onlosmakelijk verbonden met eeuwenoude tradities, gebruiken en verhalen.

In het onderdeel ‘Hoe zet ik in op de toekomst van mijn kapel?’ (7 maart) bekijken we stap voor stap hoe je aan de slag kan gaan met je kapel. Hoe kan je nieuwe activiteiten organiseren rond een kapel of deze een nieuwe invulling geven die gedragen wordt door een zo groot mogelijke gemeenschap? Via een stappenplan loodsen we je doorheen dit proces. Je krijgt in deze sessie heel wat inspiratie om van de kapel in jouw buurt een bijzondere plek te maken.

In de tweede sessie ‘Hoe verzamel ik informatie over mijn kapel?’ (21 maart) leer je stap voor stap waar je informatie kan vinden over je kapel. Via verschillende bronnen, van mondelinge geschiedenis over historische kaartmateriaal tot parochie-archieven, kan je het verhaal achter je kapel achterhalen. Tijdens de sessie bekijken hoe je de kapel beschrijft zodat die alle informatie bevat.

De vorming wordt gratis aangeboden door Parcum en Histories, in samenwerking met COMEET. Lesgevers zijn Laura Hemelings (Histories), Hendrik Vandeginste (Histories) of Bert Verheyden (PARCUM).

Meer info en andere locaties op de website van Histories

Wanneer:
21 maart
19:00 tot 21:00
Prijs:
Gratis toegang
Evenement Tags:
Categorie:
Organisatoren:
COMEET
Parcum
Adres:
Zonneliedzaal, Kerkplein 4, Eeklo Kerkplein 4
Eeklo, 9900 Belgium
+ Google Maps
Website:
Bekijk evenement website >>

Inschrijven voor deze activiteit

Schijf je hier in
Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?