Cultuuroverleg
Meetjesland

Verenigingen immaterieel erfgoed

Erfgoed

Verenigingen immaterieel erfgoed

Wie is wie

Terug naar overzicht
Immaterieel erfgoed zijn gewoontes, kennis en praktijken van vandaag, die mensen van vroeger hebben gekregen en willen doorgeven aan toekomstige generaties. En naarmate tijden veranderen, verandert immaterieel erfgoed mee. Het zit in hoe we spelen en verhalen vertellen, in eetcultuur of dans en muziek, circus, carnaval, feesten en rituelen, in kweek- en landbouwtechnieken en in de vaardigheden van de vaklui die (weten hoe ze) dingen maken. Immaterieel erfgoed is van iedereen, en van alle tijden.
Hieronder vind je een lijst van verenigingen die traditities, feesten en erfgoedpraktijken levend houden en eren. Jouw vereniging of praktijk ook in deze lijst? Gegevens aanpassen? Contacteer ons.
Meer lezen over immaterieel erfgoed? immaterieelerfgoed.be

 

Belgische Krulbolbond vzw

De Belgische Krulbolbond of BKB is een overkoepelend orgaan van een 50-tal krulbolclubs in Vlaanderen.
Samen met de aangesloten clubs en VlaS (Vlaamse Traditionele Sporten vzw) voert de BKB promotie voor het competitief of recreatief beoefenen van de krulbolsport. Met als ultieme doel het Krulbollen als Vlaams Erfgoed in stand houden voor het nageslacht.
De BKB beheert de tentoonstelling Expo Krulbol, die te bezoeken is in de molen van Doornzele in Evergem. (Zie wie is wie musea)
Krulbollen als volkssport staat op de officiële Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Vlaamse overheid.

Contact:
Patrick Huyghe
Koekoekstraat 4, Evergem
0476 46 60 02
www.krulbol.be
info@krulbol.be

Gîrnaertfeesten

Sinds 1973 worden bijna ononderbroken garnaalfeesten of ‘gîrnaertfeesten’ georganiseerd in het voormalige vissersdorp Boekhoute. Het is de vereniging Gîrnaertfeesten die de drijvende kracht is achter de garnaalfeesten. Een stoet en een evocatie van een visvangst maken dat het visserijverleden hier niet vlug zal vergeten worden. De vissersvereniging streeft ernaar om de visserstraditie in Boekhoute in ere te houden en ze voor de toekomst te bewaren.

 

Contact:
0495 90 91 00
www.girnaertfeesten.be

www.facebook.com/girnaertfeesten
info@girnaertfeesten.be

Koninklijke Debbauts Reuzengroep

De koninkijke Debbauts Reuzengroep (uit Evergem) is een folkloregroep van acht reuzen die gedragen worden. Verder bestaat de groep nog uit de doop en de bloemenmeisjes.

Contact:

(Contactpersoon Ronny Van Den Bossche)
9032 Wondelgem (Gent)

0496 92 84 00
koninklijke.debbauts.reuzengroep.in.evergem.be/
debbauts-reuzengroep@live.be

Dialectgenootschap Zuid-West Meetjesland

De Vlaamse dialecten verdwijnen stilaan. Ze zijn een deel van het gesproken erfgoed en behoren tot het algemeen cultuurgoed van de streek. Dialectgenootschap Zuidwest Meetjesland zet zich daarom in voor het verzamelen, optekenen en bestuderen van de stilaan verdwijnende dialecten uit onze streek. Zuidwest-Meetjesland omvat Aalter en alle Aalterse deelgemeenten (Sint-Maria-Aalter, Aalter-Brug, Lotenhulle, Bellem, Poeke, Ursel).

Contact:
Secretariaat Dialectgenootschap Zuidwest-Meetjesland
Brugstraat 116, 9880Aalter
09 374 41 07
0477 47 47 28
dandy.aalter@telenet.be

Sneyssens volkskunstgroep

Sneyssens draagt op een hedendaagse manier de Vlaamse volkskunst uit door het beoefenen van volksdans, volksmuziek en vendelen.

Contact:
Belzeelsestraat 27
9940 Belzele

0472 45 41 47 (Jeroen)

info@sneyssens.be
www.sneyssens.be

De orde van de Smoutpot

De Orde van de Smoutpot is de Oosteeklose afdeling van het Heemkundig Genootschap Assenede, VZW. De vereniging heeft tot doel om het varken te cultiveren door allerlei eigen activiteiten in te richten en andere heemkundige, volkskundige of culturele evenementen te organiseren of er aan deel te nemen.

Contact:

Daniël Cornelis
Rijkestraat 70
9968 Oosteeklo
0495 59 35 32
www.ordevandesmoutpot.be
info@ordevandesmoutpot.be

Academie van de Smaak

De Academie van de Smaak in Eeklo heeft de bedoeling om een collectie boeken bij te houden over de keuken: kookboeken, streekgerechten, geschiedenis van de keuken. De Academie van de Smaak wil ook de culinaire geschiedenis van het Meetjesland en de geschiedenis van de keuken onderzoeken en bestuderen. Een geschiedenis vertaald in de geschiedenis van eten, de groenten, de slacht, de verwerking van het vlees, de teelt van de aardappelen … Het opzetten van workshops heeft de bedoeling onze culinaire geschiedenis te leren kennen en dit door te geven aan de volgende generaties. Het gebruiken van de historische recepten aangepast of herwerkt naar de keuken van vandaag moet aan het publiek de nodige historische context meegeven.
De Academie van de Smaak heeft een kookboekenbibliotheek, gaat actief op zoek naar oude kookboeken om die te registreren en in te scannen , organiseert workshops en helpt bij het organiseren van de jaarlijkse Week van de Smaak.

Contact:

Bibliotheek Eeklo
Molenstraat 36
9900 Eeklo
09 218 27 00
eeklo.bibliotheek.be/academie-van-de-smaak
bibliotheek@eeklo.be

Werkgroep Carnaval Assenede

Pierlala Ursel

Ursel is onlosmakelijk gelinkt met de legendarische figuur Pierlala. Tot in 2015 werd Pierlala er jaarlijks op de 2de zondag van september eventjes tot leven gewekt voor een jaarlijks nieuwe folklorestoet.
De stoet staat al enkele jaren op pauze, momenteel wordt hard gewerkt aan een toekomstplan om dit waardevol immaterieel erfgoed nieuw leven in te blazen.

Contact:

Pierlala-Ursel vzw
Gentseweg 51, 9910 Ursel
0477 54 58 22
info@pierlala-ursel.be

www.pierlala-ursel.be

facebookpagina Pierlala

Assenede vertelt

Assenede vertelt brengt wij boeiende verhalen over verschillende onderwerpen. Meestal met een link met Assenede en deelgemeenten, maar soms ook niet.

Contact:

www.assenede-vertelt.be
assenede.vertelt@gmail.com
facebookpagina Assenede vertelt

De Vlaamse Houtsnijdersgilde

De Vlaamse houtsnijdersgilde werd opgericht eind 1991 en telt momenteel 200 leden in Vlaanderen en Nederland. Het doel van deze voor Vlaanderen unieke gilde, is het leggen van contacten tussen liefhebbers, beginnende houtsnijders, gevorderden en professionelen, teneinde de kunst van het houtsnijden aan te leren, herwaarderen en promoten. De Vlaamse houtsnijdersgilde vzw organiseert culturele uitstappen naar kunststeden, waarbij historische gebouwen, musea en tentoonstellingen bezocht worden. In diverse regio’s verzorgen zij demonstraties en workshops, waarbij leden de gelegenheid krijgen hun kennis en technieken in het houtsnijden te verbeteren.

Contact:
Blakstraat 60, Eeklo
09 377 86 38
vlaamse.houtsnijdersgilde@scarlet.be
www.vlaamsehoutsnijders.be

Feestcomité Vette Veemarkt

De Vette Veemarkt kent een heel rijke traditie: al in 1847 zou de allereerste editie van de Veemarkt hebben plaatsgevonden, al is de traditie wellicht veel ouder. Feestcomité Vette Veemarkt houdt deze traditie in ere!

Deze prijskamp voor het best gevormde slachtvee met uitreiking van ereprijzen en geldprijzen is uniek in het Meetjesland. Je kan niet alleen de vette slachtrijpe dieren bewonderen, er is ook een prijskamp voor vrouwelijk roodbont en zwartbont stamboekvee, dat is ingericht door het Landbouwcomité van Zomergem. Naast de kleurrijke veemarkt is er eveneens talrijke randanimatie voor jong en oud op en rond het marktplein van Zomergem.

Contact:
facebookpagina Vette Veemarkt

De Orde van de Sentse Paling

De Orde van de Sentse paling is ambassadeur van palingdorp Sint-Laureins en heeft als belangrijkste doelstelling de paling uit Sint-Laureins in het bijzonder en de daaraan verbonden streekgerechten en toeristische activiteiten te promoten. De Orde bestaat uit 4 groepen die elk binnen hun domein actief zijn: gastronomie, heemkunde, natuur en promotie. De cel gastronomie bestaat uit enkele enthousiaste fijnproevers en uit uitstekende chefs die de kwaliteit van en de vernieuwing in onze palingrecepten bewaken. De leden van de cel cultuur en heemkunde zorgen voor het exploreren van de tradities en het verder uitdragen van het palingverleden van Sint-Laureins om op die manier te zorgen voor een extra historische én toeristische dimensie.

Contact:
Kathleen Seynhave, Dorpsstraat 87, 9980 Sint-Laureins
09 218 76 40

kathleen.seynhaeve@sint-laureins.be
ovsp.be

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?