Erfgoedkoffer Uitleendienst
Erfgoedkoffer
Digitalisering
Tentoonstellingsmateriaal
Educatieve Pakketten
Ben je op zoek naar materiaal voor een tentoonstelling of wil je materiaal digitaliseren? Wil je graag gebruik maken van onze erfgoedkoffers of educatieve pakketten? Dan ben je aan het juiste adres! Want bij COMEET kan je gratis tentoonstellingsmateriaal, educatieve pakketten, promomateriaal… uitlenen.
Je reserveert het materiaal dat je wenst te lenen minstens vijf werkdagen vooraf bij COMEET via 09 373 75 96, erfgoedcel@comeet.be of door het aanvraagformulier in te vullen. Je haalt het materiaal af op ons kantoor in Eeklo. Op het moment van afhalen dien je ook een bruikleenovereenkomst in te vullen en te ondertekenen.
Meer informatie over de voorwaarden vind je terug in het reglement van de uitleendienst.
Let wel, het materiaal wordt niet uitgeleend voor activiteiten met een commercieel doel of voor projecten die geen verband houden met erfgoed, cultuur of UiTPAS in het Meetjesland.
Vul het uitleenformulier voor jouw gewenst materiaal in samen met jouw gegevens en wacht op een seintje van COMEET.
Scrol naar onder voor het uitleenformulier.
Scrol naar onder voor het uitleenformulier.
STAS-ophangsysteem: haken en koorden
Scrol naar onder voor het uitleenformulier.
Scrol naar onder voor het uitleenformulier.
Scrol naar onder voor het uitleenformulier.
Tentoonstellingspanelen met wielen
Andere panelen
Honingraat karton
Playwood-elementen
Scrol naar onder voor het uitleenformulier.
Tentoonstellingsscherm (touchscreen MSi Adora24 2M) met bijhorende software voor het aanmaken van tentoonstellingen met foto’s, documenten, filmpjes, muziek… met 60 cm-scherm (diagonaal).
De digitale bestanden die je via de touchscreen wil tonen, moeten vooraf in de Tinkertouch-software ingevoerd worden door de erfgoedcel. Neem dus minimaal een maand op voorhand contact op met de erfgoedcel als je gebruik wil maken van de touchscreen.
Scrol naar onder voor het uitleenformulier.
Knijpspots
Bureaulampen
Grondverlichting
Varia
Scrol naar onder voor het uitleenformulier.
Het UiTPAS-spel voor anderstaligen
Wil jij via spelvorm de UiTPAS Meetjesland uitleggen aan de anderstalige nieuwkomers? Marjolijn van Actief met Taal werkte samen met Ellen van COMEET (UiTPAS Meetjesland) een UiTPAS-spel UiT waarbij aan de hand van een kaart zichtbaar wordt waar je punten kan sparen en voor welke omruilvoordelen je er terecht kan.
Ontdek meer over het UiTPAS-spel Eeklo op onze webpagina.
Heeft jouw gemeente ook interesse om een UiTPAS-spel op maat uit te werken? Contacteer onze verantwoordelijke.
Erfgoedkoffers uitlenen kan onderaan deze webpagina.
Praktische info van deze erfgoedkoffer volgt nog. Nu al graag meer info? Contacteer onze erfgoedcel via erfgoedcel@comeet.be
Deze kermiskoffer is samen uit te lenen met de tentoonstelling Komt dat zien, komt dat zien! Meetjeslandse kermisaffiches.
De erfgoedkoffer ‘Kermis in het Meetjesland’ is een herinneringskoffer met als thema kermis voor ouderen (met dementie), hun mantelzorgers, woonzorgcentra en (klein)kinderen.
Van oliebollenrecepten en kortfilms tot gesprekskaarten, rollatordansen en eigen kermiskraampjes creëren. De nieuwe educatieve koffer wil met het thema kermis herinneringen ophalen en samen met bewoners en hun mantelzorgers de kermis (her)beleven. Het is een aanvulling op de reeds bestaande mobiele expo ‘Komt dat zien! Komt dat zien! Meetjeslandse kermisaffiches.’
Met de zorgkoffer kunnen bewoners en bezoekers zich onderdompelen in de sfeer van de kermis zoals die vroeger gevierd werd. De koffer kan gratis uitgeleend worden bij COMEET en bevat diverse materialen, zoals:
📄 Op zoek naar de spelregels? Ontdek alles over de zorgkoffer in deze infofiche (download).
📄 Download hier de zoektocht door de kermisaffiches-expo met een bundel vragen voor bewoners én hun (klein)kinderen.
De erfgoedkoffer gratis uitlenen? Scrol naar onder voor het uitleenformulier.
Meer info via erfgoedcel@comeet.be
De ‘Boer zoekt ERFgoedkoffer’ is een reminiscentiekoffer met klein oud landbouwmateriaal, waarmee je herinneringen kan ophalen aan het landbouwleven van vroeger. Bij het landbouwmateriaal zitten ook fiches met verhalen over de voorwerpen. De koffer kan gebruikt worden door animatoren in woonzorgcentra die samen met de bewoners herinneringen willen ophalen aan het agrarische Meetjesland van vroeger.
Praktisch
Scrol naar onder voor het uitleenformulier.
Binnenkort kan de mobiele tentoonstelling rond Meetjeslandse kermisaffiches uitgeleend worden om in woonzorg- en dienstencentra te staan. De expo zal vergezeld worden van een reminiscentiekoffer met kant-en-klare activiteiten rond het thema kermis.
Nu al geïnteresseerd? Laat ons gerust iets weten, want wij zoeken nog testers met een kritische blik en goesting!
Met onze huidige mobiele infotentoonstelling kom je alles te weten over de Meetjeslandse reuzen en over reuzen in het algemeen: de geschiedenis, de bouw van reuzen, de rol van vrijwilligers en de typische reuzentradities. Met leuke wist-je-datjes, foto’s en boeiende verhalen. Deze expo kan je gratis uitlenen voor een lokale erfgoedactiviteit, voor een tijdelijke opstelling op school of in een woonzorgcentrum…
De stand bestaat uit twee panelen (recto verso) en banners per reus of reuzengroep. Wie wil kan ook instructies voor creatieve activiteiten rond reuzen meekrijgen.
Foto: Waarschootse Reuzen (2023)
PS: de reuzen op de foto krijg je er niet bij als je de expo uitleent. 😉
Scrol naar onder voor het uitleenformulier.
Het zorgspel Levenswandeling werd in 2017 ontwikkeld op initiatief van Erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei, naar aanleiding van Erfgoeddag. Het is een leuk en eenvoudig spel om met ouderen of personen met dementie in gesprek te gaan over vroeger en elkaar zo op een andere manier te leren kennen. Je kan dit spel spelen met ouderen in het lokaal woonzorgcentrum of met grootouders in de klas.
Zo zag je oma en opa nog nooit!
Het zorgspel kan gespeeld worden door 2 tot 6 spelers en duurt 60 à 90 minuten. Het spel verloopt volgens het principe van ganzenbord en kan aan de hand van de handleiding gemakkelijk gespeeld worden. Er komen zeven thema’s aan bod: mijn kindertijd, geloof & feesten, verliefd, getrouwd, kinderen, in en rond het huis, beroep en vrije tijd.
Praktisch
Scrol naar onder voor het uitleenformulier.
Reuzen leven al vele jaren onder ons. In het Meetjesland zijn er zo’n 40 actieve reuzen. Ze zijn er in alle soorten en maten, maar meestal gaat het om een persoon die belangrijk was voor een bepaalde buurt of gemeente. Denk maar aan historische figuren, maar ook 100-jarige inwoners, legende- en sprookjesfiguren of belangrijke mensen uit de wijk.
Er bestaan ook grote reuzenhoofden, speciaal voor kinderen en jongeren (of voor iedereen die nieuwsgierig is!). Met wat oude kranten, behangerslijm en veel inspiratie kan je snel een eigen hoofd maken.
In deze handleiding kan je met een 8-stappenplan zelf aan de slag om een reuzenhoofd te maken! Download de handeleiding hier.
Klik hier voor meer info over het COMEETproject Meetjesland Reuzenland. Bij verdere vragen kan je uiteraard altijd terecht bij erfgoedcel@comeet.be.
Erfgoedkoffers uitlenen kan onderaan deze webpagina.
Erfgoed is een verzamelnaam voor tastbare en ontastbare herinneringen, gebruiken en voorwerpen uit de tijd van onze (voor)ouders. Aan de hand van sporen uit het verleden kunnen heel wat kennis en vaardigheden opdoen en ontwikkelen we persoonlijk, cultureel en historisch bewustzijn. Erfgoed leert ons wie we zijn, waar we wonen en met wie we samenleven.
Erfgoedcel Meetjesland zet daarom heel bewust in op erfgoededucatie. Onze schatkist zit boordevol verrassingen voor scholen, van bordspelen tot digitale zoektochten én een echt minimuseum. Download hier onze brochure met een overzicht van het aanbod.
Heb je zelf een idee om met jouw klas een erfgoedproject uit te werken? Contacteer de medewerkers van de erfgoedcel, wij helpen jouw project tot leven komen!
Scrol naar onder voor het uitleenformulier.
Met de educatieve erfgoedkoffer ‘Wat is dat?’ leren kinderen van de tweede graad lagere school op een speelse manier alles over het huishouden van vroeger. In de koffer zitten authentieke erfgoedobjecten, een lesmap en ondersteunend lesmateriaal om met de objecten aan de slag te gaan. De koffer is samengesteld in samenwerking met KVVV Eeklo.
Opzet van de koffer
De leerlingen maken in een inleidende module kennis met een oude koffiemolen, een strijkijzer uit staal, zakuurwerken en andere erfgoedobjecten. Deze inleidende les bevat een leuke quiz! Er zijn verder drie aanvullende, verdiepende modules (A, B en C). In module A gaan de leerlingen op zoek naar de geschiedenis achter markante voorwerpen. In de creatieve module B geven ze het uurwerk van de toekomst vorm. En in module C krijgen ze een bijzondere kijk op kapsels.
Praktisch
Scrol naar onder voor het uitleenformulier.
Met onze huidige mobiele infotentoonstelling kom je alles te weten over de Meetjeslandse reuzen en over reuzen in het algemeen: de geschiedenis, de bouw van reuzen, de rol van vrijwilligers en de typische reuzentradities. Met leuke wist-je-datjes, foto’s en boeiende verhalen. Deze expo kan je gratis uitlenen voor een lokale erfgoedactiviteit, voor een tijdelijke opstelling op school of in een woon-zorg-centrum…
De stand bestaat uit twee panelen (recto verso) en banners per reus of reuzengroep. Wie wil kan ook instructies voor creatieve activiteiten rond reuzen meekrijgen.
Foto: Waarschootse Reuzen (2023)
PS: de reuzen op de foto krijg je er niet bij als je de expo uitleent. 😉
Scrol naar onder voor het uitleenformulier.
Erfgoedvereniging KVVV Eeklo is eigenaar van een interessante collectie erfgoedobjecten. De stukken vertellen de geschiedenis van het dagelijkse leven in het Meetjesland. Met authentiek materiaal uit de collectie van KVVV Eeklo leer je dankzij Mini Museum alles over de school van je (over)grootouders.
Inhoud van de koffer
Dankzij een uitgewerkte lesmap en ondersteunend lesmateriaal kan je als leerkracht vlot met de voorwerpen aan de slag. Zoek alvast een leuk plekje in de klas voor het schattige Mini Museum. De koffer bevat lesmateriaal voor vijf thematische sessies, met aandacht voor creatieve opdrachten.
Praktisch
Scrol naar onder voor het uitleenformulier.
Update maart 2024: Deze koffer is tijdelijk niet beschikbaar. In voorjaar 2024 wordt deze geactualiseerd en vernieuwd, en kan vanaf het nieuwe schooljaar opnieuw ontleend worden!
Mooss vzw ontwikkelde in opdracht van Erfgoedcel Meetjesland het educatief pakket ‘Tobias en de Meetjesrace’ (2011). Het educatief bordspel is geschikt voor de tweede en derde graad van het lager onderwijs. Het spel voert de kinderen langs alle gemeenten van het Meetjesland waardoor ze op een leuke en speelse manier bijleren over streekgerechten, legenden, tradities en de geschiedenis van het Meetjesland. Het spel kan met wat voorbereiding a.d.h.v. de handleiding volledig zelfstandig gespeeld worden.
In de handleiding krijg je informatie om volgende onderdelen te gebruiken:
Bij het spel hoort een groot oprolbaar spelbord en een spelkoffer met alle spelmateriaal.
Het volledige spel duurt ongeveer een halve dag. Voor wie niet zoveel tijd heeft, maakten wij reeds een selectie van de leukste vragen. Dan sla je de andere vragen over door bruggetjes op die specifieke opdrachtnummers te leggen. Dan duurt het spel niet langer dan 2,5 uur.
Scrol naar onder voor het uitleenformulier.
Op de foto: leerlingen van Basisschool Twinkel (Lievegem) aan de slag met het spel.
Speuren naar sporen is een educatief kwartetspel over archeologie in het Meetjesland en de Leiestreek, ontwikkeld voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van de lagere school. Het heeft als doel de leerlingen een realistisch beeld te geven van de rurale archeologie in eigen streek. Het educatief pakket is gratis te ontlenen bij Erfgoedcel Meetjesland.
Speuren naar Sporen bestaat uit 10 kwartetten: 5 over de door archeologen gehanteerde perioden en 5 over archeologie in de praktijk. De leerlingen krijgen objecten die naar deze 10 kwartetten verwijzen. Aan de hand van deze objecten en door aanwijzingen op de kaarten trachten ze de kwartetten te vormen.
Speuren naar sporen stimuleert het redeneervermogen, het leggen van verbanden en het werken in groepsverband. De leerlingen gaan bovendien om met verschillende archeologische sporen, vondsten en technieken en leren dat archeologie meer is dan een schattenjacht.
Het is een gebruiksklaar educatief pakket voor in de klas. Bij het kaartspel is er een handleiding voorzien en een PowerPoint-presentatie met voorbereidende lessen. Op het speldoek staan een kaart, een tijdsband met afbeeldingen en vijf zinnen die staan voor de vijf ‘archeologie in de praktijk’-kwartetten.
Scrol naar onder voor het uitleenformulier.
Met authentiek materiaal uit de collectie van KVVV Eeklo leer je dankzij de erfgoedkoffer ‘Playtime’ alles over speelgoed en vrijetijdsbeleving in het jonge leven van je (over)grootouders.
De koffer is modulair opgebouwd, elke module omvat twee lesuren. In de eerste module geef je aan de hand van duidelijke fiches een rondleiding aan de leerlingen, opgevat als een museumparcours. De tweede module (A) biedt ruimte voor verdieping rond het thema diversiteit. Ook is er een uitbreiding mogelijk waarin de kinderen zelf actief en creatief aan de slag gaan om met de klas een tentoonstelling in elkaar te steken (module B).
Praktisch
Scrol naar onder voor het uitleenformulier.
Curieuzereuzen, een educatief pakket over reuzencultuur
Reuzen spreken tot de verbeelding van ieder kind. Dat maakt van de reuzencultuur een ideaal onderwerp om in de klas mee aan de slag te gaan. Met het gratis educatief pakket Curieuzereuzen wil LECA kinderen uit het eerste en tweede leerjaar nieuwsgierig maken naar reuzen en alle bijzondere, grappige of juist herkenbare gewoonten en gebruiken die daarbij horen.
Als leerkracht beschik je met Curieuzereuzen over alles wat je nodig hebt om de reuzencultuur samen met de leerlingen helemaal uit te spitten. Curieuzereuzen bestaat uit een leerkrachtenbundel en een bijlagenbundel. De leerkrachtenbundel bevat achtergrondgrondinformatie, 6 gedetailleerde lesvoorbereidingen en richtlijnen voor de uitwerking van een slotmoment. In de bijlagenbundel vind je per les de nodige leermiddelen.
Praktisch
De EDUbox Cultuur is een gratis lespakket dat jongeren onderdompelt in cultuur. Cultuur is dans, theater, schilderkunst en veel meer. Ook erfgoed komt aan bod. Erfgoed weerspiegelt bovendien cultuur door de tijden heen.
Vooral het dynamisch karakter van erfgoed wordt in deze EDUbox in de verf gezet en geïllustreerd aan de hand van een filmpje waarin FARO-collega Roel Daenen dieper ingaat op striperfgoed en hoe (denk)beelden (en de perceptie daarvan) daarin sterk veranderen over tijden heen.
Aan de hand van deze EDUbox kunnen leerkrachten secundair onderwijs jongeren stimuleren in hun reflectie over en beleving van cultuur; én in de eigen expressie ervan. Het pakket is bovendien gelinkt aan eindtermen. De EDUbox Cultuur is één onderdeel van de reeks EDUboxen die VRT ontwikkelt rond diverse maatschappelijke thema’s zoals democratie, sociale media, pandemie of identiteit. Elke EDUbox laat VRT-experten aan het woord en komt tot stand in nauwe samenwerking met sterke inhoudelijke partners. Voor EDUbox Cultuur werkte VRT zo samen met CANON Cultuurcel, Kenniscentrum Cultuur- en Mediaparticipatie (UGent), Art United en FARO.
Raadpleeg hier de digitale versie van de EDUbox Cultuur: catalogus | VRT.be
Praktisch
Hoe leg je aan kinderen uit wat erfgoed is? De erfgoedcel maakte een leuke doebundel om op een speelse manier aan de slag te gaan met erfgoed, in de klas of thuis.
Erfgoed is ‘iets van vroeger’ dat we ook vandaag nog meedragen. Het kunnen voorwerpen zijn zoals archeologische vondsten, foto’s, gebouwen of gebruiksvoorwerpen. Maar ook niet-tastbare dingen kunnen erfgoed zijn zoals verhalen, tradities, liedjes of dialect.
In de bundel kan je 10 spelletjes voor binnen en buiten vinden, makkelijk en iets moeilijker. We beginnen elke keer met kort iets te vertellen over erfgoed. Daar wordt een leuke opdracht aan gekoppeld. Ten slotte vind je bij elk spel ook een kader met wat extra uitleg voor (groot)ouders of leerkrachten.
Bij verdere vragen kan je uiteraard altijd terecht bij erfgoedcel@comeet.be.
Reuzen leven al vele jaren onder ons. In het Meetjesland zijn er zo’n 40 actieve reuzen. Ze zijn er in alle soorten en maten, maar meestal gaat het om een persoon die belangrijk was voor een bepaalde buurt of gemeente. Denk maar aan historische figuren, maar ook 100-jarige inwoners, legende- en sprookjesfiguren of belangrijke mensen uit de wijk.
Er bestaan ook grote reuzenhoofden, speciaal voor kinderen en jongeren (of voor iedereen die nieuwsgierig is!). Met wat oude kranten, behangerslijm en veel inspiratie kan je snel een eigen hoofd maken.
In deze handleiding kan je met een 8-stappenplan zelf aan de slag om een reuzenhoofd te maken! Download de handeleiding hier.
Klik hier voor meer info over het COMEETproject Meetjesland Reuzenland. Bij verdere vragen kan je uiteraard altijd terecht bij erfgoedcel@comeet.be.
Scrol naar onder voor het uitleenformulier.
Scanner Epson Perfection V850 Pro voor het digitaliseren van foto’s, documenten, dia’s en glaspositieven– of negatieven in verschillende formaten.
De scanner is transporteerbaar in een stevige flight case. Bij de scanner hoort een tas met een handleiding, software, de nodige kabels, houders voor negatieven…
Scrol naar onder voor het uitleenformulier.
Met dit toestel (Fellowes Jupiter 2) lamineer je A4-documenten in geen tijd. Het warmt snel op en heeft slechts 24 seconden per document nodig. Ideaal om teksten of afbeeldingen netjes te bewaren of tentoon te stellen.
De lamineervellen zijn niet inbegrepen. Je koopt zelf lamineervellen aan.
Scrol naar onder voor het uitleenformulier.
Organiseer je een expo en wil je kwalitatieve foto’s maken van de objecten? Of wil je foto’s maken voor het digitaliseren van de collectie? De draagbare fotostudio is een kant-en-klare opnametent om kleine objecten mee te fotograferen. Met geïntegreerde ledlampjes en reflecterende binnenkant voor een gelijkmatige belichting. Afmeting: 70x70x70 cm. Er is ook een statief om je toestel vast te positioneren.
Scrol naar onder voor het uitleenformulier.
Boekscanner (IRIScan Book 5) voor het scannen van foto’s en documenten. De scanner werkt via een micro-SD-kaart of via een rechtstreekse verbinding met je computer. Met de OCR-software kan je tekstdocumenten omzetten naar lees- en bewerkbare documenten.
Scrol naar onder voor het uitleenformulier.
Filmcamera (Panasonic HC-V750) met bijpassende microfoon voor goede geluidsopname. Bij de camera krijg je ook een SD-kaart van 16 GB, de handleiding en de nodige kabels.
Scrol naar onder voor het uitleenformulier.
Scrol naar onder voor het uitleenformulier.
Contactgegevens
COMEET
Pastoor De Nevestraat 8
9900 Eeklo
09 373 75 96
info@comeet.be
Openingsuren
We zijn vaak op verplaatsing, maak dus best eerst een afspraak via erfgoedcel@comeet.be. Zo vermijd je dat je voor een gesloten deur staat.
Ma: 9:00 – 16:00
Di: 9:00 – 16:00
Wo: op afspraak
Do: 9:00 – 16:00
Vr: op afspraak
Bereikbaarheid
COMEET heeft haar kantoor op de ABC-site in Eeklo, centrumstad van het Meetjesland.
Pastoor De Nevestraat 8, 9900 Eeklo
Gratis parkeren kan in de Pastoor De Nevestraat (met parkeerschijf voor 3 uur) of op het Jan Frans Willemsplein (onbeperkt).
Een medewerker nodig? Ontdek hier wie jou kan helpen.
Wil je graag op de hoogte blijven?